Kancelaria Pro Bono - przedsądowe wezwanie do zapłaty

• Autor wątku Autor wątku Justi3011
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Witam
dziś na portalu chomikuj.pl otrzymałam wezwanie do zapłaty za pobieraną ode mnie książkę, która i tak została zachomikowana od kogoś innego (link tamtego użytkownika widnieje poniżej tytułu książki). Za pełnomocnika widnieje kancelaria Pro Bono. Piszą, że muszę zapłacić 80 zł, ponieważ ksiązkę pobrały 4 os. Jak to ujęli "podmiot rozpowszechniający za jego pośrednictwem utwory uzyskuje korzyść majątkową w postaci punktów, których ilość uzależniona jest od liczby pobrań rozpowszechnianego utworu. Przy wyliczeniu kwoty dochodzonej niniejszym wezwaniem od użytkownika domeny „chomikuj.pl”
wzięto pod uwagę ilość pobrań ze strony internetowej użytkownika domeny „chomikuj.pl” (tj. 4 pobrań) oraz wartość zakupu jednej sztuki książki." Zaznaczę, że posługują się moim nickiem a nie pełnymi danymi osobowymi.
Czy muszę zapłacić tę kwotę? Nie czerpałam żadnych korzyści, a kilka punktów, które za nią otrzymałam nie mogę nawet na nic wymienić, ponieważ otrzymałam za te 4 pobrania jakieś 3 pkt, a i tego pewna nie jestem, ponieważ wydaje mi się, że punkty dostaje osoba, od której ja to zachomikowałam.
Powiem jeszcze, że znalazłam u jednego z użytkowników ostrzeżenie by nie płacić, ponieważ jest to oszustwo. Poza tym chciałabym wiedzieć, czy wezwanie do zapłaty nie powinna ponosić osoba od której ja to zachomikowałam?

Czy uważasz, że Twój problem jest tak bardzo indywidualny, że nie warto przeczytać poprzednich 12 stron tego wątku?

Ostatnia edycja:
z tego co się dowiedziałem to:
jeżeli chcieliby naprawdę zaszkodzić osobom które niby (wg nich) udostępniały muzykę wyglądałoby to w ten sposób:
1. dzień Ziobry - pobudka 6.00 rano, konfiskata sprzętu
2. Sprawdzenie komputera
3. Zarzuty od prokurator
4. Sprawa w sądzie i wyrok
także dla mnie jest to jeden wielki wał ... tylko naciąganie ludzi na kase

ja mam jedno pytanie czy ustalenie adresu ip = ustalenie adresu sprawcy ? a co jak ktoś ma wifi niezabezpieczone ?

Ustalenie adresu IP = ustalenie adresu właściciela sieci (osoby na którą podpisana jest umowa). Jak wygląda dalsze ustalanie sprawcy, to ja już się nie wypowiadam.

ganonim napisał:
Ustalenie adresu IP = ustalenie adresu właściciela sieci (osoby na którą podpisana jest umowa). Jak wygląda dalsze ustalanie sprawcy, to ja już się nie wypowiadam.
Teoretycznie masz rację. Osoba na którą jest umowa internetu powinna wskazać sprawcę, albo sama wziąć odpowiedzialność na siebie.
Tylko w USA były już przypadki uniewinniania osób z powodu nie zabezpieczonych sieci WiFi - nikt nie był w stanie udowodnić winy konkretnej osobie, a obowiązku zabezpieczania sieci nie ma.

nomad85 napisał:
Osoba na którą jest umowa internetu powinna wskazać sprawcę, albo sama wziąć odpowiedzialność na siebie.
???
Pierwsze słyszę.
To, jak policja znajdzie Twój młotek i stwierdzi, że został użyty do zabójstwa, to masz obowiązek powiedzieć, kto zabił albo sam idziesz siedzieć? :D

Ripper napisał:
???
Pierwsze słyszę.
To, jak policja znajdzie Twój młotek i stwierdzi, że został użyty do zabójstwa, to masz obowiązek powiedzieć, kto zabił albo sam idziesz siedzieć? :D
Abonent odpowiada za łącze. Jak nie wskaże innej osoby która mogła dopuścić się określonego czynu sam za niego odpowiada.

Ha ha ha - widzę ze niektórzy tworzą nowe prawo.

Abonent odpowiada za łącze. Jak nie wskaże innej osoby która mogła dopuścić się określonego czynu sam za niego odpowiada.

Dobre - to ja bym wskazał wredną teściową - a co , niech babę zamkną a przynajmniej " napsują jej krwi " .:D

Chyba zostałem źle zrozumiany, albo nie precyzyjnie się wyraziłem. Chodziło mi o to, że w sytuacji braku możliwości ustalenia sprawcy organa ścigania skupiają się na właścicielu, np. fotoradary, i karanie właścicieli auta jak nie wskaże osoby kierującej. Nie wspominając już o bardziej drastycznych przypadkach ludzi, gdy ktoś naściągał materiałów pedofilskich z ich łącza (np. poprzez niezabezpieczone WiFI) i jak wpadali panowie w kominiarkach o 6 rano to się "pytali" o abonenta.

....w sytuacji braku możliwości ustalenia sprawcy organa ścigania skupiają się na właścicielu, np. fotoradary, i karanie właścicieli auta jak nie wskaże osoby kierującej.

Nie można karać kogoś tylko za to że jest właścicielem czegoś . Przykład - właściciel auta wyjeżdża w delegację / są dowody / a ktoś kradnie samochód spod bloku i powoduje wypadek - to co - ON MA WSKAZAĆ SPRAWCĘ BO JAK NIE TO SAM BĘDZIE ODPOWIADAŁ ??
Dobrze zrozumiałem ???:o

Źle interpretujesz moje słowa. Chodzi o to, że jak nie można wskazać innego (oczywistego) sprawcy, to zainteresowanie służb zawsze skupi się na właścicielu, w tym przypadku właścicielu łącza internetowego.
A podany przez Ciebie przykład kradzieży samochodu zupełnie do tej sytuacji nie pasuje.

nomad85 napisał:
Na szczęście tak źle jeszcze w naszym kraju nie jest...

nomad85 - nie chcę tutaj prowadzić jakiejś polemiki ale piszesz :

Chodzi o to, że jak nie można wskazać innego (oczywistego) sprawcy, to zainteresowanie służb zawsze skupi się na właścicielu, w tym przypadku właścicielu łącza internetowego.

No zgoda - i co z tego ?? Mam w domu komputer , jest nas w rodzinie 4, 5 , lub 6 osób , żadne do niczego się nie przyznaje - to ja mam kogoś wskazać bo jak nie to się mną zainteresuje prokurator ?? To niech się interesuje i mi UDOWODNI że to ja złamałem prawo !! Na tym polega jego rola - na udowodnieniu komuś popełnienie przestępstwa a nie na tym by coś domniemywać czy oczekiwać by właściciel czegoś sam szukał czy wskazał sprawcę .

Co do przykładu - sam przywołałeś :
Chodziło mi o to, że w sytuacji braku możliwości ustalenia sprawcy organa ścigania skupiają się na właścicielu, np. fotoradary, i KARANIE WŁAŚCICIELI AUTA jak NIE WSKAŻE OSOBY kierującej.

Więc - ja tylko pokazuję absurd Twojego wpisu.

Ostatnia edycja:
Witam. Mam ten sam problem jak wszyscy co wypowiadali się w tym temacie. 9 września otrzymałam to przedsądowe wezwanie na chomikuj.pl za udostępnienie 5 ebooków (które notabene co najmniej 9 dni wcześniej zostały zablokowane przez administrację chomikuj.pl) na kwotę 30 tysięcy. Normalnie bym się tym nie przejęła, ale taka kwota jednak robi swoje. Z tego co wyczytałam to dopóki nie dostanę tego na papierze to nie mam się tym na zapas martwić tak?
Poza tym chciałabym się dowiedzieć co bym miała dalej zrobić i jakie są moje szanse (pewnie żadne) jakbym już dostała wezwanie do sądu na papierze.
I jeszcze jedno. Czytałam to wezwanie i znalazłam tam zdanie: "Jednocześnie informuję, że brak dokonania wpłaty powyższej należności w wyznaczonym terminie oraz podpisania ugody spowoduje natychmiastowe złożenie zawiadomienia o popełnieniu przestępstwa do Prokuratury, a następnie wystąpienie na drogę postępowania cywilnego bądź równolegle z procesem karnym z powództwem adhezyjnym." Nie wiem czy dobrze rozumiem - złożą zawiadomienie dopiero po tym jak NIE zapłacę i NIE podpiszę ugody?

pyska909 napisał:
Nie wiem czy dobrze rozumiem - złożą zawiadomienie dopiero po tym jak NIE zapłacę i NIE podpiszę ugody?
No, to ma być dla Ciebie ta marchewka - zapłacisz, to się odczepimy.
Oczywiście nie wiadomo, czy tak faktycznie będzie.

Nie do końca o to mi chodziło. Chodziło mi o tą ugodę. Bo jeśli dobrze to rozumiem to zanim przekażą sprawę do prokuratury to najpierw powinni mi przesłać ugodę tak?
A płacić to i tak nie mam zamiaru bo raczej takiej kwoty to bezrobotna studentka raczej nie posiada :D a nawet gdybym miała to zanim nie zobaczę tego na papierze to nie mam zamiaru nic robić ^^ (dobrze rozumiem, że jak coś nie jest na papierze to nie ma prawnej wartości?)

pyska909 - te tematy były już tutaj podejmowane.
Co o tym myślę ??
Czyli - zapłata za coś na podstawie maila - tym bardziej gdy jest taka kwota. Wiesz - mam wrażenie że myślą że piszą do kogoś " niesprawnego umysłowo " . A co jeśli sprawcą jest 7-io letnie dziecko . To co - dziecko ma to zapłacić ??
Dalej -
Z tego co wyczytałam to dopóki nie dostanę tego na papierze to nie mam się tym na zapas martwić tak?
Zapewne masz na myśli to coś zwanego - " przedsądowym wezwaniem do zapłaty " - ale - skoro takie coś byś dostała tzn. że musieli by ustalić Twoje dane składając DONOS DO PROKURATURY. Czyli - wszczęto by przeciwko Tobie postępowanie / prokurator ustalił dane / -a oni występują o dobrowolną zapłatę bo - jak nie to co zrobią ??? Co zrobią skoro już złożyli donos ?? Popełnienie przestępstwa jest popełnieniem przestępstwa - więc co - powiedzą prokuratorowi - sorry - my już nic nie chcemy ?? Tu nie chodzi o to by ktoś odzyskał jakąś kwotę - ALE O CZYN ZABRONIONY .
Jeżeli ktoś dostaje coś OD NICH na papierze to oznacza że - już złożyli donos bo na tej podstawie ustalono dane odbiorcy internetu. I tu - muszą tą winę / prokurator / udowodnić SPRAWCY a nie na kogo jest internet.
I to też już było komentowane - twój cytat z ich maila :
..brak dokonania wpłaty powyższej należności w wyznaczonym terminie oraz podpisania ugody spowoduje natychmiastowe złożenie zawiadomienia o POPEŁNIENIU PRZESTĘPSTWA do Prokuratury
Zapewniam Cię - TO NIE DO NICH NALEŻY / stwierdzenie że popełniono przestępstwo / - oni mogą co najwyżej złożyć donos o PODEJRZENIU POPEŁNIENIA PRZESTĘPSTWA - a to nie jest to samo . I gdyby złożyli taki donos jak piszą - sami mogli by być oskarżeni o składanie FAŁSZYWYCH OSKARŻEŃ .

Ostatnia edycja:
wg mnie szukanie "winnych" po adresie IP jest bez sensu ;-) Bo ja na chomiku logowałam się, pobierałam, chomikowałam i zapisywałam na dysku książkę z conajmniej 3 miejsc: w domu, w pracy i u chłopaka. Więc mnie znajdą? Co prawda w domu niby korzystam z neta tylko ja, ale bywa u mnie chłopak, znajomi, którzy "na chwilę" korzystają z lapka więc równie dobrze mogłabym powiedzieć, że to nie ja. A pociąganie do odpowiedzialności właściciela sieci, czyli mojego kilkudziesięcioletniego ojca byłoby conajmniej śmieszne.

Na razie czekam czy w jakiś inny sposób "przypomną" mi o zapłacie bo konto na chomiku zlikwidowałam. Ciekawe czy ustalą moje dane.... <boi się>

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót