kara łączna i odwieszenie

• Autor wątku Autor wątku Małgonia
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Witam
Moj narzeczony prowadzil pod wplywem i dostal 1rok i 6msc w zawierzeniu i zakaz prowadzenia pjazdow, pozniej jechal ponownei art 244 i doslat 2lata na 4 pozniej znowu 6msc na 5lat i nastepne dwa razy po 6msc ale bez zawiaskow
czy mozna to zlaczyc i zmniejszyc? - w ogole na czym polega "zmniejszenie" (bo o czyms takim wspominal adwokat)
1. 24.07.2006 uprawomocniony 01.08.2006 - 1,6
2. 08.03.2007 upraw. 07.09.2007 - 2
3. 09.11.2007 upraw. 17.11.2007 - 0,5
a te dwa ostatnie po 6msc byly w ciagu dwoch tygodni

Witam czy próba rozboju i paserka podlegaja pod wyrok łączny?

dominika87gd napisał:
Witam
Moj narzeczony prowadzil pod wplywem i dostal 1rok i 6msc w zawierzeniu i zakaz prowadzenia pjazdow, pozniej jechal ponownei art 244 i doslat 2lata na 4 pozniej znowu 6msc na 5lat i nastepne dwa razy po 6msc ale bez zawiaskow
czy mozna to zlaczyc i zmniejszyc? - w ogole na czym polega "zmniejszenie" (bo o czyms takim wspominal adwokat)
1. 24.07.2006 uprawomocniony 01.08.2006 - 1,6
2. 08.03.2007 upraw. 07.09.2007 - 2
3. 09.11.2007 upraw. 17.11.2007 - 0,5
a te dwa ostatnie po 6msc byly w ciagu dwoch tygodni

Zależy jak mają się do siebie daty popełnienia poszczególnych przestępstw i daty wydania poszczególnych wyroków.

gabi86 napisał:
Witam czy próba rozboju i paserka podlegaja pod wyrok łączny?

Mogą podlegać, ale to nie zależy od rodzaju przestępstwa tylko od dat czynów, dat wyroków i rodzajów orzeczonych kar.

czy jest szansa aby złaczyć wyroki?

I wyrok: 26 luty 2004 - 2 lata pozb. wolnosci na 5 lat próby- wyrok odwieszony wprowadzony- w czerwcu mija połowa kary
czyny :5. 03. 02, 26.06.02, 26.06.02-15.10.02, 9.07.01- 15.10.02

II wyrok: 22 wrzesień 2004 2 lata pozb. wolnosci na 5 lat próby- wyrok owiedzony nie wprowadzony
czyny: 11. 04.2004

teooretycznie nie ma szansy na pełna absorcję , jednak podobno skazani pisza o tak zwaną niepełna , jak to jest w praktyce jaka jest szansa , aby złaczyc te wyroki w jeden ?
pobobno jest cos takiego jak ustawa siedmiu sądziów z dnia 25.02.2005 I UZP 36/04
OSKK nr 2/05. "wyrok łaczny z całości kary niezaleznej od faktu ,ze wyroki nie podlegają lub nie podlegały wyrokowi łacznemu w trybie art 85 i 86". czy ktos potrafi cos na ten temat powiedziec. z góry dziekuję.

passat napisał:
czy jest szansa aby złaczyć wyroki?

I wyrok: 26 luty 2004 - 2 lata pozb. wolnosci na 5 lat próby- wyrok odwieszony wprowadzony- w czerwcu mija połowa kary
czyny :5. 03. 02, 26.06.02, 26.06.02-15.10.02, 9.07.01- 15.10.02

II wyrok: 22 wrzesień 2004 2 lata pozb. wolnosci na 5 lat próby- wyrok owiedzony nie wprowadzony
czyny: 11. 04.2004

Wyroki nie nadają się do połączenia. Czyny z wyroku II popełniono już po wydaniu wyroku I.

pobobno jest cos takiego jak ustawa siedmiu sądziów z dnia 25.02.2005 (...) "wyrok łaczny z całości kary niezaleznej od faktu ,ze wyroki nie podlegają lub nie podlegały wyrokowi łacznemu w trybie art 85 i 86".

Uchwała SN w składzie 7 sędziów z 25.02.2005 r. brzmi:

"Zawarty w art. 85 k.k. zwrot: "zanim zapadł pierwszy wyrok" odnosi się do pierwszego chronologicznie wyroku, który zapadł przed popełnieniem przez sprawcę kolejnego (kolejnych) przestępstwa".

Ma sygnaturę I KZP 36/04 i nie zmienia tego, że przytoczone wyżej wyroki nie nadają się na wyrok łączny.

kadi dziekuje za odpowiedz ale mam jeszcze pare pytań jesli dasz radę odpowiedziec.

"Ma sygnaturę I KZP 36/04 i nie zmienia tego, że przytoczone wyżej wyroki nie nadają się na wyrok łączny"--- co to oznacza

1.wiem ze skazani pisza wnioski o wyrok łaczny mimo ze im nie przysługuje i troche sad im zabiera z całości po 0.5, 1 rok. jak to sie dzije ze niby nie przysługuje a pisza o taka niepełna absorcje, czyzby liczyli na nieuwage sądu co do okresów czynów
2. czy jak mu wejdzie ten drugi wyrok. bedzie to 2+2 czyli 4 i moze sie starac po połowie kary czyli po dwóch latach o warunek.
3. czy lepiej dla niego aby starał sie o warunek z pierwszego z którego teraz odsiaduje a ten drugi nie wprowadzony porzedłużać w czasie i pisac już o warunek. co lepiej
a moze prosic o wprowadzenie i wtedy czekac do polowy kary.
4. ma teraz p2 i pewnie jak by Bóg dał moze by wyszedł z pierwszego na wpz a po np tygodniu wszedł by ten drugi to czy zabrali by mu podgrupę? czy musiał by zaczynac znów od p1 jak to jest???

passat napisał:
"Ma sygnaturę I KZP 36/04 i nie zmienia tego, że przytoczone wyżej wyroki nie nadają się na wyrok łączny"--- co to oznacza

Oznacza to dokładnie to, co napisałem wyżej, na początku posta. Wyroki które przytoczyłaś nie nadają się na wyrok łączny z uwagi na to, że przestępstwa z drugiego wyroku popełniono już po wydaniu pierwszego wyroku. Aby mógł wchodzić w grę wyrok łączny wszystkie przestępstwa powinny być popełnione przed datą pierwszego nieprawomocnego wyroku.

wiem ze skazani pisza wnioski o wyrok łaczny mimo ze im nie przysługuje i troche sad im zabiera z całości po 0.5, 1 rok.
Trudno mi dyskutować z tym co wiesz. Skazani różne rzeczy piszą, a jeszcze różniejsze sobie opowiadają. Ja Ci nic tu więcej nie wymyślę ponad to, co już napisałem. Może warto dopytać tych skazanych co piszą.

czy jak mu wejdzie ten drugi wyrok. bedzie to 2+2 czyli 4 i moze sie starac po połowie kary czyli po dwóch latach o warunek.

O ile nie jest recydywistą ani nie był skazany za przestępczość zorganizowaną, to - co do zasady - może starać się o warunkowe przedterminowe zwolnienie po połowie sumy kar z obu wyroków, przy założeniu że oba wyroki są wprowadzone do wykonania.

czy lepiej dla niego aby starał sie o warunek z pierwszego z którego teraz odsiaduje a ten drugi nie wprowadzony porzedłużać w czasie i pisac już o warunek. co lepiej a moze prosic o wprowadzenie i wtedy czekac do polowy kary.
Ta decyzja należy do skazanego. Tym bardziej, że wszystko to trochę gdybanie. Pewnie najlepiej by było gdyby z pierwszej kary dostał szybko warunek, a drugą Sąd mu odraczał, a potem warunkowo zawiesił, ale przecież nie ma gwarancji, że dostanie warunek ani, że nie wprowadzony jeszcze wyrok będzie odroczony, czy tym bardziej warunkowo zawieszony.

4. ma teraz p2 i pewnie jak by Bóg dał moze by wyszedł z pierwszego na wpz a po np tygodniu wszedł by ten drugi to czy zabrali by mu podgrupę? czy musiał by zaczynac znów od p1 jak to jest???
Kiedyś wiodłem tu w którymś wątku mały spór o to, co to jest recydywa penitencjarna. Niektórzy mówią że jest ona wtedy gdy ktoś siedział wyszedł i znów idzie siedzieć, a nie wtedy kiedy siedzi i wprowadzają mu do wykonania (w ciągłości) nowy wyrok. Gdyby trzymać się tego poglądu, to po wyjściu na warunkowe przedterminowe zwolnienie i powrocie z wolności na drugą karę, pewnie trzeba by było konsekwentnie uznać, że to już będzie recydywa penitencjarna. A co dla kogo lepsze to już człowiek musi sobie sam ocenić. Punkty widzenia są różne.

Ostatnia edycja:
w zadnym z wyroków nie na art 64 o mówiacym o recydywie, wiec domniema ze ma szanse na powrót i podgrupę p2, jednak to chyba zalezy od komisji , jaka mu dadza podgrupę.
kadi dziekuje za wyjasnienia

Jeżeli wyjdzie z pierwszego wyroku na warunkowe, a po jakims czasie wszedłby ten drugi....
Jak wyjdzie to z drugą sprawą startuje od początku, bo ona nie "wejdzie" tylko albo będzie sie musial stawić do odbycia kary albo go doprowadzą. Bo po uzyskaniu wpz wychodzi na wolność.
Zatem startuje z podgr. wstępnej po przyjęciu R (domyślnie R-1/z), a dalej to juz decyzja komisji penitencjarnej. Ale jest traktowany jako recydywista penitencjarny.

rozmawiałam niedawno z kurator , która mi powiedziała ze to różnie bywa z wprowadzeniem odwiedzonych wyroków nawet do 3 miesiecy , a jak sie pytałam w sadzie to powidzieli mi ze dość szybko ( jak tylko wróca papiery z np. sadu okregowego )
a co w przypadku ,jesli wychodzi z zk na wpz i wraca, jednak wraca tak naprawde z wyroku który był zarzadzony jako pierwszy w życiu, czyli co potrzktuja go jako recudywiste, penitencjarnego moze tak ale z papierów nim nie jest. jak to jest ktoś wie? jaka grupę dostanie?

sluchajcie tak jak wiecie moj misiek ma 5wyrok z czego 3 byly w zawieszeniu a dwa nie... jak dotad ma w wykonaniu oczywisice te bez zawiasow i jeden odwieszony ten co byl zawieszony (ten pierwszy) dzisiaj otrzymal pismo ze 18.06 bedzie posiedzenie w sprawie odwieszenia tych dwoch srodkowych (2lat i 6msc) czy w ogole jest to mozliwe zeby tego nie odwiesili z jakis tam przyczyn???

chciałabym zacząć działć coś w sprawie mojego przyszlego meza mianowicie starac sie o złaczenie wyroków i tzw zbicie kary, niestety moj narzeczony spalił wszytkie dokumenty sądowe jakie posiadał. jak mogę się starać o ich zdobycie jaki wniosek napisać i do kogo ? czy jako jego partnerka życiowa nie bedaca jescze zona mogę sie starac wogole o wydanie wszytkich odpisów z akt ? bede wdzieczna o za jakąkolwiek odpowiedz

Ty odpisów dokumentów nie dostaniesz. Może o ich wydanie poprosić skazany (zapewne odpłatnie bo, z tego co piszesz wynika, że już raz je otrzymał).

kadi dziekuje za odpowiedz. czy znajde w internecie jakis gotowy wzór wniosku o wydanie odpisów ? czy mój d. moze mnie upowaznic do odbioru tych dokumentów czy mogą one trafić do mnie tylko za pośrednictwem jego osoby ?

Upoważnić Cię nie może - chyba że jesteś adwokatem.
Wzór wniosku nie jest potrzebny. Wystarczy swoimi słowami napisać jakie dokumenty chce się dostać, wskazać sygnaturę akt, zaadresować do właściwego Sądu i się podpisać.

Dominiko, o podstawach zarządzania wykonania kary już tyle zostało napisane (i to po wielekroć), że wystarczy przejrzeć wątki na ten temat. Po pierwsze polecam uwadze art. 75 k.k. gdzie ujęte są wszystkie przesłanki zarządzenia wykonania kary warunkowo zawieszonej.

witam mój chłopak siedzi od kilku tygodni w zk pismo o złączenie wysłaliśmy zanim poszedł siedzieć ile moze dostać jezeli złączą mu te wyroki? Aha i czy do łączenia potrzebne są te znaczki <no te takie drogie> ????

1. z dn. 06.05.2008 sygn. akt VII Ko 336/08 za przestępstwo z z art. 288 § 1 kk za czyn popełniony w dn. 17.01.2005r. za które zostałem skazany na 1 rok pozbawienia wolności.
2. z dn. 12.11.2007 r. sygn. akt II K 182/07 za przestępstwo z art. 222§ 1 kk i 224§ 2 kk za czyn popełniony w dn. 02.03.2007 r. skazany na 1 rok w zawieszeniu na 5 lat.
3. z dn. 24.09.2007r. sygn. akt. VIIK475/07 za czyn popełniony 19.06.2007r. za które otrzymał 12 miesięcy ograniczenia wolności, polegająca na wykonaniu nieodpłatnej, kontrolowanej pracy na rzecz Zarządu Dróg w wymiarze 40 godzin w stosunku miesięcznym.( tu rozprawa odbyła sie juz po wysłaniu wniosku o złanczenie i zawiesili do czasu az wyjdzie>
4. z dn.17.03.2008 r. sygn. akt VII K 34/08 za czyn popełniony 05.12.2007 r. z art. 288§1 kk za który został skazany na cztery miesiące pozbawienia wolności

jaki moze dostać wyrok tak mniej wiecej jak mu to złanczą???? Bardzo prosze o odpowiedz WAŻNE

Pytanie dodatkowe: o jakiej decyzji Sądu mowa w punkcie 1.? Czy to wyrok (jeśłi tak to sygnatura jest niewłaściwa) czy to postanowienie (np. o zarządzeniu wykonania kary - wówczas trzeba jeszcze podać dane z wyroku).

miał zawiasy i odwiesili mu w tym punkcie pierwszym. Ale jak mu to złanczą przy czym przypominam ze prace społeczne już po wysłaniu wniosku odroczyli mu do czasu az wyjdzie to ile moze dostać?? aha i płacić trzeba na znaczki pocztowe przy tym wniosku?

Powrót