Kara Śmierci

• Autor wątku Autor wątku aka414
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
TatarKrymski napisał:
@Sharp_one

To zdanie może nie mieć sensu tylko dla kogoś całkowicie zielonego w kwestiach prawa, bo prawnik od razu łapie kontekst.

Oj, ale Ci nie pykło bo właśnie autor tego zdania przyznał, że nie jest to najszczęśliwiej złożone zdanie. Chciałeś być rycerzem w białe zbroi ale Ci ratowana "panna" zrejterowała :D

TatarKrymski napisał:
Czy możesz odpowiedzieć na moje pytanie co do tego, czy jesteś prawnikiem lub studentem prawa?

Nie muszę. Parę razy pisałem kim jestem i możesz sobie poszukać w moich starych postach. :winko:

Kara śmierci - nie.
Kara więzienia z obowiązkiem pracy na własne utrzymanie - tak.
Odmowa pracy = ograniczenia we wszelkich prawach.

Sharp_one napisał:
Nie muszę. Parę razy pisałem kim jestem i możesz sobie poszukać w moich starych postach. :winko:

Biorąc pod uwagę datę rejestracji nie ma takowych.

@Sharp_one

Oj, ale Ci nie pykło bo właśnie autor tego zdania przyznał, że nie jest to najszczęśliwiej złożone zdanie.

Ale nie stwierdził także, by było błędne. Uważam tez, że ustąpił w myśl starej zasady w relacjach ludzi mądrych z mniej mądrymi.

Parę razy pisałem kim jestem i możesz sobie poszukać w moich starych postach.

Z pobieżnej lektury kilku starożytnych postów twojego autorstwa z zamierzchłego września 2016 roku wyłania się obraz przemądrzałego i niezbyt obeznanego w prawie zdecydowanie nie-prawnika.

Pozwolę sobie zakończyć, szkoda mi czasu.

TatarKrymski napisał:
@Sharp_one
Pozwolę sobie zakończyć, szkoda mi czasu.

W wolnym tłumaczeniu: "Nie mam argumentów i wiem, że tylko się pogrążam więc zwiewam z podkulonym ogonkiem".
Pozdrawiam:evil:

Shocked napisał:
Kara śmierci - nie.
Odmowa pracy = ograniczenia we wszelkich prawach.

Wszelkich prawach? To Ci dopiero dokładna definicja prawnicza.
Jakich konkretnie prawach? Prawach człowieka, prawach wynikających z konstytucji? Można trochę konkretniej?

Ostatnia edycja:
Są pewne prawa niezbywalne. Są też przywileje, na które trzeba sobie zasłużyć.
Sharp_one napisał:
Wszelkich prawach? To Ci dopiero dokładna definicja prawnicza.
Jakich konkretnie prawach? Prawach człowieka, prawach wynikających z konstytucji? Można trochę konkretniej?

Gdzieś nazwałem swoją wypowiedź lub jej część definicją?
Bądź Pan łaskaw zerknąć jak zatytułowano to podforum.

Shocked napisał:
Są pewne prawa niezbywalne. Są też przywileje, na które trzeba sobie zasłużyć.

Rozmawiamy na pewien temat - Kara Śmierci. Był pan łaskaw napisać:
"Odmowa pracy = ograniczenia we wszelkich prawach"
poprosiłem jedynie o doprecyzowanie, bo jest to głos w dyskusji i chciałbym siędo tego sensownie odnieść, a zwrot jest zbyt ogólny.
Nie ma potrzeby być od razu tak pasywno-agresywnym.

moim zdaniem znacznie ważniejsze od wprowadzenia lub nie wprowadzenia kary śmierci jest ustawowe zagwarantowanie że terrorysta będzie po śmierci pochowany w warunkach które urągają prawom mitologii religijnej w której został wychowany.

przykładowo - dokonujesz zamachu terrorystycznego w imię Allaha, licz się z tym, że Twój grób będzie sprofanowany przez (nieczyste wg koranu) świnie.

przykładowo - należysz do grupy która za hańbę uznaje pojmanie lub zabicie przez kobietę, licz Się z tym, że państwo polskie użyje przeciwko tobie kobiecej brygady antyterrorystycznej

itd. itp.

PS: Aby uniknąć zarzutów o błędną gramatykę itp. z góry zastrzegam że prawnikiem nie jestem a powyższa wypowiedź stanowi zapis luźnych nieuczesanych myśli i nie stanowi projektu ustawy ;)

@Seb72

przykładowo - dokonujesz zamachu terrorystycznego w imię Allaha, licz się z tym, że Twój grób będzie sprofanowany przez (nieczyste wg koranu) świnie.
To akurat mit, jakoby "muzułmańskich terrorystów" ruszało pochowanie ze świnią, a zabawy w "synody trupie" czy inne sądzenie zwłok są domeną katolików. I to raczej tych z Wieków Ciemnych.

Sharp_one napisał:
...Był pan łaskaw napisać:
"Odmowa pracy = ograniczenia we wszelkich prawach"
poprosiłem jedynie o doprecyzowanie...
Np prawo do korespondencji, prawo do widzeń, dostęp do biblioteki czy mediów, pełnowartościowe posiłki, komfortowe warunki w celi i wiele innych "środków wychowawczych".

Shocked napisał:
Np prawo do korespondencji, prawo do widzeń, dostęp do biblioteki czy mediów, pełnowartościowe posiłki, komfortowe warunki w celi i wiele innych "środków wychowawczych".

Czyli grożenie paluszkiem mordercy.
Super pomysł. Zostanę jednak przy karze śmierci. Wydaje mi się bardziej odpowiednia.

Sharp_one napisał:
... "Nie mam argumentów i wiem, że tylko się pogrążam więc zwiewam z podkulonym ogonkiem". ....
Biorąc pod uwagę Twój dorobek ostrzeżeń proponuję położyć uszy po sobie, przemyśleć tysiąc razy każde słowo przed napisaniem bo nawet pokulony ogon nie pomoże jak stracę cierpliwość. :cool:

Shocked napisał:
Kara śmierci - nie.
Odmowa pracy = ograniczenia we wszelkich prawach..

Zgadzam się z kolegą , ale co zrobić w przypadku np. Chorego osadzonego ? A takich nie brakuje .

Sharp_one napisał:
Czyli grożenie paluszkiem mordercy.
Super pomysł. Zostanę jednak przy karze śmierci. Wydaje mi się bardziej odpowiednia.

Świat zna całą masę omyłkowo osadzonych i skazanych.
Wziąłbyś na swoje sumienie omyłkowo straconego?

Ludzie, którzy znieśli karę śmierci mają krew na rękach - krew pomordowanych przez okrutnych bandytów. Zniesienie kary śmierci to skandal, w krajach cywilizowanych kara śmierci była, jest i będzie. Największą głupotą było zniesienie kary śmierci w czasie wojny, bo wiadomo, że gdy wybuchnie wojna kara śmierci będzie ponownie wprowadzona. Jest jeden warunek, aby wprowadzić karę śmierci w Polsce - wyjście ze sowieckiego ścierwa zwanego Unię Europejską słusznie nazywaną przez niektórych uniosceptyków "Euro Kołchozem". Ponoć mamy demokrację, najdurniejszy ustrój z możliwych, więc proponuję zorganizować referendum i poznać opinię Polaków. Każdy z was zdaje sobie sprawę, że zdecydowana większość poparłaby tę słuszną ideę. Minister sprawiedliwości, prokurator generalny Ziobro jest zwolennikiem kary śmierci, podobnie jak jego zastępca Patryk Jaki, niezrozumiałe jest, dlaczego nic w tej sprawie nie robią. PIS w 2004 roku złożył ustawę w sejmie przywracającą KŚ, teraz od tej sprawy się odcinają, chociaż mają większość parlamentarną. To tylko świadczy o tym, że są socjalistyczną, fałszywą partią, należy ich tępić, bo nawet małpa zarządzałaby lepiej krajem, niż socjalista.

Shocked napisał:
Świat zna całą masę omyłkowo osadzonych i skazanych.
Wziąłbyś na swoje sumienie omyłkowo straconego?

A Ty bierzesz na sumienie każdego niewinnie skazanego który zmarł w więzieniu?
Błędy sięzdarzają, trzeba pracować nad ich minimalizacją a nie rezygnować z kar.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót