Kara umowna, przedsądowe wezwanie do zapłaty

• Autor wątku Autor wątku Papulina
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

Papulina

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Zapisałam córkę do prywatnego przedszkola( podpisana została umowa do 2018 r.) wg. umowy rezygnacja wcześniej wiąże się z karą umowną.
Na pierwszym spotakniu organizacyjnym padlo pytanie do pani dyr. " co jeśli dziecko będzie chorowało i uniemożliwi to chodzenie dziecka do przedszkola?"
Pani dyr. powiedziala, że w takim wypadku trzeba przynieść zaświadczenie od lekarza i kara nie bedzie naliczona.( na umowie nie jest to napisane)
Niestety moje dziecko zaczelo chorować ,aż nabawiło się przewlekłych stanów zapalnych dróg oddechowych( ciagle zapalenie pluc, oskrzeli itd...) lekarz stanowczo zabronil chodzenia do przedszkola ze wzgledu na zly stan zdrowia dziecka i wsyatwil zaswiedczene z opisem choroby...
Dostarczyliśmy zaświadczenie o tym mówiące oraz rezygnację( po co płacić za przedszkole do ktorego dziecko i tak nie chodzi...)
Dzis dostaliśmy ostatnie przedsądowe wezwanie do zapłaty kary umownej( wspomne ,że zadnego wezwania do zaplaty wczesniej nie dostalismy)
Najlepsze jest to ze byl to list polecony bez nadawcy( nie wiem jak to mozliwe a jednak chyba po to tylko zeby odebrac)
Co zrobić w takiej sytuacji bo nie chce płacic kary umownej skoro ktos nie wywiązuje się z umowy słownej...?
:rolleyes:

Powinien byc jakikolwiek adres.Moze ta PAni dyrektor sama napisała.JEsli jest nr konta bankowego polecam sprawdzic z tym z przedszkola

Kara umowna musi wynikać wprost z umowy.
Kara umowna jest prawem, więc nota obciążeniowa musiałaby do Ciebie dotrzeć.
Jeżeli jej nie dostałaś, można to kwestionować.

Dotarła, listem poleconym, bez nadawcy na kopercie. Z tego co widze byla pisana przez Pania dyr. , ale pytanie brzmi czy umwa ustna nie jest zobowiązująca w zaden sposob?

To jest nota obciążeniowa? Czy wezwanie do zapłaty? W takiej sytuacji umowa ustna nie jest wiążąca. Jeśli umowa była zawarta na piśmie każda jej zmiana, pod rygorem nieważności, musi być sporządzona na piśmie.

Ostateczne wezwanie do zapłaty

No to na razie nie nałożono tej kary. Reszta jest bez znaczenia dla tej sprawy.

Ale ma prawo naliczyć mi tą karę? w jaki sposób sukcesywnie się od tego odwołać lub w jaki sposób uniknąć kary umownej?

Ma prawo, jeśli taką umowę podpisałaś. I niewiele z tym zrobisz, tyle, że jak widzę, to oni się za to źle zabierają, a sprawa może się przedawnić.

Powrót