Kara umowna w T-mobile, błąd PLAY?

• Autor wątku Autor wątku Piterek91
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

Piterek91

Witam, przeniosłem numer z sieci T-mobile do sieci Play. Umowa w T-mobile kończyła się 13.11.2015r, zaś wniosek o przeniesieniu do PLAY złożyłem 19.09.2015r. w salonie sieci PLAY. Wczoraj dzwoniąc na infolinię T-mobile dowiedziałem się, że została nałożona na mnie kara umowna w kwocie 736.80zł, za zerwanie umowy przed terminem tj w dniu 25.10.2015r. Na infolinii T-mobile powiedzieli mi, że wniosek został źle wypełniony przez pracownika PLAY i mogę jedynie złożyć reklamację w T-mobile jednak kara jest raczej nieunikniona. Sam pracownik powiedział, że to jakieś kuriozum płacić karę 736,80zł za zerwanie umowy 19dni przed terminem. Taka kara wynika z tego, że rzekomo oferta była utrzymaniowa, mimo że podpisywałem ją w salonie sieci, a umowa de facto była na nową osobę.
Następnie poszedłem do salonu PLAY tam też złożyłem reklamację i obiecali zająć się sprawą jak najszybciej. Dowiedziałem się, że pracownik prawdopodobnie zaznaczył złą rubrykę we wniosku.
http://zapodaj.net/ed6d6320d0356.jpg.html
Powinna być zaznaczona rubryka "z końcem okresu promocji"
Ja działałem w dobrej wierze, chciałem przenieść się do PLAY po zakończeniu umowy z T-mobile, nie miałem żadnego interesu w zrywaniu umowy przed końcem. Czy to jest moje niedopatrzenie czy wina pracownika PLAY?

Ostatnia edycja:
U mnie wszystko normalnie się otwiera. We wcześniejszym linku był zbyt mały druk. Mogę jeszcze na innym serwerze spróbować.

Nawet jeśli to PLAY załatwia wszystkie formalności i zajmuje się przeniesieniem numeru, to tylko i wyłącznie ja za to odpowiadam? Nie powinien PLAY wziąć na siebie odpowiedzialności, jeśli to on załatwiał wszystkie papiery mając wszystkie potrzebne dane?

Teraz jest czytelne.
Play wykonał Twoje polecenie. Nie zwróciłeś uwagi na zaznaczone pole, zatem to Twoja wina i Twój problem.
Kwota, którą żądają, nie jest za wysoka?

W takim razie co znaczy podpunkt, który został zaznaczony:
"Z końcem okresu wypowiedzenia przewidzianego umową z T-mobile"
Wg mnie, kończy mi się umowa z T-mobile i wtedy numer zostaje przeniesiony do PLAY. A skąd się wzięła data 25.10 jako data rozwiązania umowy nie mam pojęcia.

Kara umowna wynosi około 38zł/dzień, wg T-mobile miałem ofertę utrzymaniową do tego promocyjną i taka kara jest zapisana w regulaminie. W PLAY nie mogli uwierzyć, że została taka kara nałożona.

-Z tego co ja rozumiem, to w takim razie T-mobile popełniło błąd wyznaczając zły dzień przeniesienia numeru. Powinien być 25.11, a nie 25.10, dobrze rozumiem? Przecież ja nie miałem żadnego wpływu na wyznaczenie tej daty.

-Na infolinii odpowiedzieli mi, że na podstawie regulaminu do umowy. Musiałbym spojrzeć co w nim jest.

loco1 napisał:
Nie wiem - bo nie wiem, jaki masz okres rozliczeniowy i kiedy operator otrzymał wypowiedzenie.

Okres rozliczeniowy kończy się 24 każdego miesiąca. T-mobile jak domniemywam otrzymał wypowiedzenie 21.09, ponieważ tego dnia dostałem powiadomienie od PLAY, że T-mobile wyznaczył dzień oddania numeru na 25.10.

Umowa kończyła się 13.11.2015, zaś została zerwana z dniem 25.10.2015 i od tego momentu do czasu zakończenia trwania umowy naliczana była kara umowna w wysokości około 38zł/dzień, która została określona w rzekomo w regulaminie.

Ostatnia edycja:
Regulaminów jest kilka, muszę je znaleźć i przeczytać. Infolinia już nie działa, więc dopiero jutro będę mógł się dowiedzieć na podstawie którego regulaminu jest taka opłata.

Trochę trwało zanim dowiedziałem się na jakiej podstawie jest wyliczona kara umowna. Informację otrzymałem dopiero w stacjonarnym biurze obsługi klienta w centrali T-mobile. Na umowie jest tylko podana maksymalna wartość kary(3000zł) i w jaki sposób jest wyliczana. Nie ma ani słowa o upuście.
Kara została naliczona na podstawie ulgi jaką mi przyznali na abonament- uwaga wyniosła ona 28288zł!!
Moje zobowiązanie miesięczne wynosiło 59,99 netto i w tym była rata za telefon.
Jestem po prostu w szoku i nie wiem co mam robić, bo to jest jakaś kpina. Wg nich bez upustu płaciłbym za abonament prawie 1200zł.
Co teraz zrobić? Gdzie się zgłosić?

Powrót