Kara umowna w T-mobile, błąd PLAY?

• Autor wątku Autor wątku Piterek91
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Byłem kolejny raz w T-mobile, ponieważ przeczytałem to:
Jakich opłat może żądać operator w momencie rozwiązania umowy?

Idąc dalej natrafiłem na ten temat:
Plus Forum • Zobacz wątek - Kara umowna

W umowie, ani w regulaminach nie mam nigdzie zapisanej wysokości ulgi, co więcej prosząc pracownika salonu T-mobile, aby wyliczył mi jaka jest wysokość kary umownej, odpowiedział mi, że nie jest w stanie i mam się kontaktować z BOK. Jeśli pracownik nie jest mi w stanie wyliczyć w jakiej wysokości ma być kara umowna, oraz nie jest mi w stanie podać jaki był przyznany "upust", to jak osoba, która podpisuje umowę ma to zrobić? Kierownik salonu słysząc moją rozmowę z konsultantem sam się włączył do rozmowy i pierwszy raz ktoś powiedział, że jest mu przykro, że to mnie spotkało, tym bardziej, że nie chciałem zrywać tej umowy, a błąd popełnił pracownik PLAYa.

Umowę podpisywałem na firmę, czy porada rzecznika praw konsumenta będzie mnie dotyczyła?

Sytuacja została wyjaśniona. Piszę post, aby inne osoby mogły z tego skorzystać i nie płaciły kar umownych, które są nienależne.

Złożyłem wniosek o interwencję do UKE i po pierwszym piśmie T-mobile ograniczyło karę do około 80zł(poprzednio 736zł). Ja się na to nie zgodziłem i złożyłem kolejne pismo wraz z dołączonymi orzeczeniami sądów oddalające sprawy z powództwa T-mobile o zapłatę karę umownej. UKE potwierdziło moje racje w 100% jednak oni nie mają kompetencji by anulować karę umowną. Złożyłem wniosek o wszczęcie postępowania przez Prezesa UKE i mam nadzieję, że dobiorą się do skóry T-mobile, ponieważ od wielu lat ta firma łamie prawo w przypadku zapisów dotyczących kar umownych. Podaję orzeczenia na które warto się powołać jeśli T-mobile będzie żądać kary umownej na podstawie zapisu "... udziela ulgi w wysokości: zgodnie z warunkami oferty"

VIII GC 946/15 - orzeczenie 08-10-2015
V GC 598/15 - orzeczenie 07-12-2015
XI GC 1292/14 - orzeczenie 28-09-2015
III SK 20/11 - postanowienie Sądu Najwyższego z dnia 09-09-2011

Powrót