Kara z UFG

• Autor wątku Autor wątku michaldan123
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

michaldan123

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
16
Witam. Posiadam własną działalność gospodarczą związaną z transportem krajowym samochodami powyżej 3,5 tony. zakupiłem pojazd ciężarowy 15 stycznia 2019r. Pojazd posiadał ubezpieczenie do 16.05.2019 zakupione i opłacone przez poprzedniego właściciela. około 10.05.2019 podjąłem decyzję o czasowym wyrejestrowaniu pojazdu z ruchu, gdyż się nie znam na przepisach ubezpieczeniowych zasięgnąłem informacji u znajomego ubezpieczyciela u którego dotychczas ubezpieczałem pojazdy jak załatwić to formalnie żeby nie było później problemów. Ten znajomy ubezpieczyciel doradził mi żebym nic nie robił i ze jak przyjdzie jakaś informacja ze nie kupiłem ubezpieczenia to po prostu przedstawię dokumenty ze pojazd był wycofany w danym okresie. Po około 4 miesiącach dowiedziałem się że jednak źle postąpiłem ( oczywiście dowiedziałem się przez przypadek od innego ubezpieczyciela) i powinienem wykupić ubezpieczenie na ten pojazd i zapłacić 5% składki. Zbiegło sie to w czasie kiedy postanowiłem znowu użytkować pojazd wiec wykupiłem ubezpieczenie na cały rok. Po Ponad miesiącu czyli 21.10.2019 dostałem pismo z UFG ze zostaje nałożona na mnie kara w wysokości 750zł za brak ubezpieczenia za dany okres czyli około 4 miesięcy. Wróciłem znowu do znajomego ubezpieczyciela żeby doradził co mam z tym zrobić. Odpowiedział żebym napisał odwołanie i załączył dokumenty że auto było wycofane z ruchu. Tak też zrobiłem i około 15.11.2019 otrzymałem kolejne pismo z UFG że poprzednio źle zakwalifikowano mój pojazd i teraz kara wynosi 6750zł. Znajomy ubezpieczyciel rozkłada ręce ja teraz już wiem ze trzeba było kontynuować ubezpieczenie bez względu na wszystko ze stawką 5%. Proszę mi powiedzieć czy mam jakieś szanse na odwołanie lub czy mogę ukarać jakoś tego ubezpieczyciela który mi tak doradzał a teraz zostałem z ogromną karą. Przepraszam za to ze tak rozwlekałem ale chciałem przedstawić całą sytuację tak jak faktycznie było. Jeżeli jest coś nie jasne to dopowiem szczegóły. Proszę o pomoc w tej sprawie :(

widzę szybka odpowiedz. a mogę jakoś próbować pociągnąć do odpowiedzialności ubezpieczyciela który mi tak doradził?

UFG bardzo rzadko odstępuje od kary, to jest po prostu maszynką do zarabiania pieniędzy.
Masz jakieś dowody, że tak Ci doradzał? Jak nie to szkodą pieniędzy na sądy, sprawa i tak by trwała latami, a wyniku nikt nie przewidzi.

Wysłane z mojego SM-T585 przy użyciu Tapatalka

Poproś ubezpieczyciela który dordział ci w ten sposób o oświadczenie oraz o nr. polisy oc agenta, złóż roszczenie do danego towarzystwa łącznie z wskazaniem kwoty oraz dokumentami otrzymanymi z UFG, czekaj na odpowiedź.

Witam po długim okresie. Zrobiłem jak doradził mi pumbat. Otrzymałem pismo z ubezpieczalni o następującej treści:

Uzasadnienie propozycji Ugody: Stoimy na stanowisku, że Agent nie ponosi wyłącznej odpowiedzialności za skutki wypadku polegającego na braku umowy ubezpieczenia w zakresie obowiązkowego ubezpieczenia odpowiedzialności cywilnej posiadacza pojazdu mechanicznego. Poszkodowany jako właściciel, wyrejestrowując pojazd powinien ustalić, czy w takiej sytuacji powinien posiadać obowiązkowe ubezpieczenie, czy też nie? Zasięgnięcie – jak rozumiemy jedynie ustnej opinii u Agenta? – nie może stanowić elementu wystarczającej staranności w zakresie ustalenia ciążących na Nim obowiązków (jako właściciela pojazdu).
W tej sytuacji zaproponowana ugoda jest adekwatna do okoliczności faktycznych występujących w przedmiotowej sprawie.

Kwota jaką zaproponowali to 3500zł
I teraz pytanie że skoro poczuwają się do winy w połowie to czy warto się nie zgodzić i walczyć o całość kwoty (6750zł). Co miałem lepszego zrobić niż zadzwonić do swojego ubezpieczyciela i zasięgnąć rady. Uważam, że dokonałem wszelkich starań.

Co to za agent ubezpieczeniowy jak ja nie zajmuje się ubezpieczeniami, ale wiem że OC musi być cały czas nawet jak auto stoi rok

Prowadzisz transport? Powinieneś wiedzieć, że aby nie płacić oc musisz wyrejestrować auto. Wyrejestrować możesz po szkodzie całkowitej : wypadek, pożar. Zły stan techniczny auta - złomowanie. Sprzedaż auta.

Czasowo oc możesz wykupować tylko do zabytków

Mam pytanie do osób z forum. Wczoraj firma zarejestrowała na moje zlecenie nowe auto. Tablice i dokumenty odebrałem po godz 15. Niestety okazało się, że brokerzy skrócili godziny otwarcia. Niestety auto ubezpieczyłem dziś. Ciekawe, czy UFG się dopatrzy:) Ogólnie auto stoi u dealera, a będzie odebrane dopiero 31.03.20. Czy to może być argument?

Niestety mogą się dopatrzeć jak nie jutro to za jakiś czas.

Godziny pracy brokera nie mogą być argumentem gdyż nie jest obowiązkiem ubezpieczanie u brokera AY.... są też inne sposoby i inne agencje gdzie można kupić OC.

Niestety w związku z koroną wszystkie biura, które obdzwoniłem były już zamknięte

Ale internet masz. Zatem nie wiem w czym problem.

W tym problem, że polisa musi spełniać wszelkie wymogi leasingu. Dodatkowo do wyboru mam tylko 4 towarzystwa, nie wszystkie kalkulują stawkę przez internet i potrzebuję od razu żywej osoby do wypisania zgody na ubezpieczenie zewnętrzne.Kalkulatory internetowe nie posiadają tych opcji...
To nie jest byle jakie autko za 20 czy 50 tyś...
Dlatego problem się zrobił. Całe szczęście dopiero jutro auta oodbieram z salonu z zerowym przebiegiem, więc będzie podkładka

UFG nie interesują ani cena auta ani przebieg -można latami nie jeździć i auto w garażu a oc trzeba płacić. UFG trzyma się przepisów a nie licznika czy ceny auta. Są cenniki wg przepisów i niestety

Powrót