M
michaldan123
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 16
Witam. Posiadam własną działalność gospodarczą związaną z transportem krajowym samochodami powyżej 3,5 tony. zakupiłem pojazd ciężarowy 15 stycznia 2019r. Pojazd posiadał ubezpieczenie do 16.05.2019 zakupione i opłacone przez poprzedniego właściciela. około 10.05.2019 podjąłem decyzję o czasowym wyrejestrowaniu pojazdu z ruchu, gdyż się nie znam na przepisach ubezpieczeniowych zasięgnąłem informacji u znajomego ubezpieczyciela u którego dotychczas ubezpieczałem pojazdy jak załatwić to formalnie żeby nie było później problemów. Ten znajomy ubezpieczyciel doradził mi żebym nic nie robił i ze jak przyjdzie jakaś informacja ze nie kupiłem ubezpieczenia to po prostu przedstawię dokumenty ze pojazd był wycofany w danym okresie. Po około 4 miesiącach dowiedziałem się że jednak źle postąpiłem ( oczywiście dowiedziałem się przez przypadek od innego ubezpieczyciela) i powinienem wykupić ubezpieczenie na ten pojazd i zapłacić 5% składki. Zbiegło sie to w czasie kiedy postanowiłem znowu użytkować pojazd wiec wykupiłem ubezpieczenie na cały rok. Po Ponad miesiącu czyli 21.10.2019 dostałem pismo z UFG ze zostaje nałożona na mnie kara w wysokości 750zł za brak ubezpieczenia za dany okres czyli około 4 miesięcy. Wróciłem znowu do znajomego ubezpieczyciela żeby doradził co mam z tym zrobić. Odpowiedział żebym napisał odwołanie i załączył dokumenty że auto było wycofane z ruchu. Tak też zrobiłem i około 15.11.2019 otrzymałem kolejne pismo z UFG że poprzednio źle zakwalifikowano mój pojazd i teraz kara wynosi 6750zł. Znajomy ubezpieczyciel rozkłada ręce ja teraz już wiem ze trzeba było kontynuować ubezpieczenie bez względu na wszystko ze stawką 5%. Proszę mi powiedzieć czy mam jakieś szanse na odwołanie lub czy mogę ukarać jakoś tego ubezpieczyciela który mi tak doradzał a teraz zostałem z ogromną karą. Przepraszam za to ze tak rozwlekałem ale chciałem przedstawić całą sytuację tak jak faktycznie było. Jeżeli jest coś nie jasne to dopowiem szczegóły. Proszę o pomoc w tej sprawie