Kara za "dumny za bycie białym"?

• Autor wątku Autor wątku krzysztofAF
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
K

krzysztofAF

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
Witam, mam małe pytanie. Ostatnio dostałem upomnienie od straży miejskiej za chodzenie w bluzie "jestem dumny z bycia białym" - nie miało to na celu nikogo obrażać.

Czy może mi coś grozić za taki tekst na bluzie?
Ogólnie czy nawet komentarz w sieci "jestem dumny z tego, że jestem biały" może zostać zgłoszony.

Pytam z ciekawości

Co to znaczy upomnienie ? Jaka podstawa prawna ?

Jesteś pewien, że to było "pouczenie" w sensie prawnym?

Zostałem poproszony o podejście i upomniany słowami typu "następnym razem nie będziemy tolerować takiego ubioru rasisto" na co odpowiedziałem że żadnym rasistą nie jestem i odszedłem. Właśnie dlatego wolę być pewny.

Jak można być dumnym z czegoś, na co się nie miało żadnego wpływu? W tym przypadku z bycia białym. Idiotyczne przesłanie masz na tej bluzie. Bardziej bym się martwił, czy ktoś Ci kiedyś na ulicy nie da za noszenie czegoś takiego w twarz. Różne dziwne rzeczy się zdarzają na tym świecie.

Dziękuję za odpowiedzi.
Lepiej być pewnym :)

Pewność zapewnią Ci tylko drogie podpaski ;)

askirkov napisał:
Jak można być dumnym z czegoś, na co się nie miało żadnego wpływu? W tym przypadku z bycia białym. Idiotyczne przesłanie masz na tej bluzie. Bardziej bym się martwił, czy ktoś Ci kiedyś na ulicy nie da za noszenie czegoś takiego w twarz. Różne dziwne rzeczy się zdarzają na tym świecie.

Można byc dumnym z czegoś, na co nie miało się wpływu. Ja jestem dumny z mojego dziadka, który był bohaterem wojennym. Wielu moich rodaków odczuwa dumę z powodu bycia Polakami, co, biorąc pod uwagę naszą heroiczną historię, jest jak najbardziej uzasadnione i z pewnością godne pochwały.
Autor wątka, jeżeli tak czuje, to ma prawo byc dumnym, że jest biały. Byc może jego zdaniem różnice między rasami nie ograniczają się wyłącznie do pigmentu. Sadzę nawet, że jeżeli ma głowę na karku, to mógłby taki pogląd obronic podpierając się argumentami z obszaru biologii i antropologii.
Niestety w świecie zdominowanym przez lewactwo i poprawnośc polityczną narazi się na krytykę lub nawet przemoc. Co innego, gdyby był czarny i nosił bluzę z napisem "jestem dumny, że jestem czarny". Wtedy byłby nowoczesny i tolerancyjny. Byłoby to interpretowane przez tolerancyjnych i postępowych jako "wyraz protestu przeciwko rasizmowi i hołd dla heroicznej walki czarnych niewolników".

Nie ma w koszulce z takim napisem niczego niezgodnego z prawem.

z kad mozna zamowic tego typu koszulki???

A ja uważam że taka koszulka to sianie nienawiesci rasowej. No i oczywiście zgadzam sie z askirkovem, idiotyczne przesłanie

W kodeksie karnym nie ma czegoś takiego, jak "sianie nienawiści". Jest natomiast nawoływanie do nienawiści na tle rasowym, z czym nie mamy tutaj do czynienia.

Chyba, że "dumny za bycie katolikiem" to nawoływanie do nienawiści na tle wyznaniowym. Ogarnijcie się.

FreeG napisał:
W kodeksie karnym nie ma czegoś takiego, jak "sianie nienawiści
A szkoda...
Myślę że można by to zakwalifikować jako wybryk nieobyczajny - art. 140 kodeksu wykroczeń

and Justice for All napisał:
Myślę że można by to zakwalifikować jako wybryk nieobyczajny - art. 140 kodeksu wykroczeń
"jestem dumny z bycia białym" nieobyczajne???
A duma z bycia Żydem,Polakiem,bezrobotnym,cyklistą itp?
and Justice for All napisał:
Ogarnijcie się.

bydociec napisał:
"jestem dumny z bycia białym" nieobyczajne???

Według mnie jak najbardziej. Przesłanie takiego hasła jest oczywiste i nie przekonuj mnie że nie chodzi o przekaz że rasa biała jest lepsza od innych - rasizm w czystej postaci.

z komentarza:
"... wybryk to zachowanie, jakiego wśród konkretnych okoliczności czasu, miejsca i otoczenia, ze względu na przyjęte zwyczajowo normy ludzkiego współżycia, nie należało się spodziewać, które zatem wywołuje powszechne negatywne oceny społeczne i uczucia odrazy, gniewu, oburzenia. Wybryk charakteryzuje więc ostra sprzeczność z powszechnie akceptowanymi normami zachowania :

U mnie takie hasło wywołuje negatywną ocenę i oburzenie.

Zatem idąc Twoim tropem, napis "jestem dumny z bycia muzułmaninem" będzie tutaj pasował jak ulał. :ok:

U mnie napis "jestem dumny z bycia muzułmaninem" nie wywołuje oburzenia. Nie ma tu podtekstu rasistowskiego ani godzącego w wolność religijną.

Nie widzę różnicy między przytoczonymi treściami. Ty tutaj dopasowujesz podteksty wedle własnego uznania.

Ja widzę. Bycie dumny z tego że jest się białym ma podtekst rasistowski dlatego, że pomiędzy człowiekiem białym a czarnym nie ma różnic, o których można by powiedzieć że się jest z nich dumnym.

Natomiast w przypadku osób różnego wyznania takie różnice mogą występować. Np. jestem dumny ze jestem katolikiem ponieważ nasza religia zabrania cudzołóstwa. W takiej wypowiedzi nie widzę nic niestosownego.

Nie widzę dla przykładu też nic niestosownego w wypowiedzi "biali nie potrafią skakać" ponieważ faktycznie człowieka białego i czarnego różnią warunki fizyczne. Biali mają gorszą wydolność fizyczną niż czarnoskórzy i gorzej grają w koszykówkę (bo o tym był ten film "biali nie potrafią skakać") , to jest fakt i dlatego to nie wywołuje zgorszenia.

Ostatnia edycja:
Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót