Kara za "dumny za bycie białym"?

• Autor wątku Autor wątku krzysztofAF
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Twój podtekst nie ma żadnego uzasadnienia w prawie, a dywagacje filozoficzne, zresztą kompletnie subiektywne, abstrahują od układu odniesienia. Dorabiasz teorię do praktyki. Napis "ziemia jest płaska" wywołuje powszechne negatywne oceny społeczne i uczucia oburzenia. zatem stanowi wybryk nieobyczajny. Dalsza dyskusja mija się z celem.

PS.
Na szczęście wątek trafił na właściwe miejsce. :)

and Justice for All napisał:
Przesłanie takiego hasła jest oczywiste i nie przekonuj mnie że nie chodzi o przekaz że rasa biała jest lepsza od innych - rasizm w czystej postaci. U mnie takie hasło wywołuje negatywną ocenę i oburzenie.

Jakiś czas temu widziałam w autobusie dziewczynę z dużą wpinką na kurtce z napisem "Proud to be black". I jakoś nikt się nie czepiał. A jak ktoś ogłasza, że jest dumny z bycia białym to już wielka afera i podżeganie do nienawiści...

Proponuję poczuć dumę z tego, że po śmierci będziemy się rozkładać i śmierdzieć na potęgę.

LeszsekS napisał:
Twój podtekst nie ma żadnego uzasadnienia w prawie

Podtekst nie jest odczytywany poprzez pryzmat prawa i nie musi mieć w nim uzasadnienia. Podtekst odczytujemy ze słów. Dopiero po odczytaniu kontekstu stosujemy prawo i zastanawiamy się czy kontekst to prawo łamie. Moim zdaniem tak i nie sądzie żebym abstrahował od układu odniesienia, choć opinia jest oczywiście subiektywna (jak każda na trym forum). Mam propozycję, zapytaj 3 dowolnych osób czy stwierdzenie "dumny z bycia białym" ma dla nich podtekst rasistowski. Jak tak zrobiłem i za każdym razem usłyszałem jednoznaczną odpowiedź. Część forumowiczów jest podobnego zdania. Albo zapytajmy autora wątku co chciał przez to wyrazić. Jak myślisz co powie ?

LeszsekS napisał:
Napis "ziemia jest płaska" wywołuje powszechne negatywne oceny społeczne i uczucia oburzenia
Nie u mnie. Co najwyżej uśmiech na twarzy.

LeszsekS napisał:
Na szczęście wątek trafił na właściwe miejsce
Dziwna decyzja. Rozważamy czy dane zachowanie wyczerpuje znamiona wykroczenia bądź przestępstwa. Jest to temat znajdujący się we właściwym dziale. Chyba trochę nadużywasz stanowiska moderatora.

Ostatnia edycja:
... Nie u mnie. Co najwyżej uśmiech na twarzy. ...
Na tym polega subiektywność oceny, bo u mnie jak najbardziej tak, choćby biorąc pod uwagę niektórych użytkowników.

FreeG napisał:
Nie ma w koszulce z takim napisem niczego niezgodnego z prawem.
Podzielam całkowicie to twierdzenie.
A szkoda...
Myślę że można by to zakwalifikować jako wybryk nieobyczajny - art. 140 kodeksu wykroczeń
To właśnie dalsze Twoje rozważania doprowadziły wątek do miejsca, w którym się znalazł.

PS.
Władza absolutna pozwala na absolutne nadużycia.
Może więcej wiedzy na temat funkcjonowania Forum wypadało by nabyć.
:ok:
PS. II
To nie stanowisko, to status konta.
PS. III
Uwielbiam Pratchetta za Świat dysku co wcale nie oznacza, że głupota nie zbudza mojego oburzenia.

Ostatnia edycja:
Rozwazanie czy cos jest wykroczeniem spowodowało zmiane działu? Na tej zasadzie powinienes w takim razie przeniesc wszystkie wątki do hydeparku. Wszyscy tu rozwazamy, na tym polega dyskusja.

Z opisu aktualnego działu wynika, ze umieszczamy tu smieszne lub dziwne pytania. Nie wiem czy dyskusja co jest albo nie jest rasizmem jest dziwna albo smieszna, nawet jezeli nie mam racji w swoich twierdzeniach.

... Na tej zasadzie powinienes w takim razie przeniesc wszystkie wątki do hydeparku. ...
Czy ten brak wiedzy ma rzutować na inne Twoje wypowiedzi ?
... nawet jezeli nie mam racji w swoich twierdzeniach.
Zboczyłeś z tematu maksymalnie, ale poprę ten Twój wniosek bo sprawiedliwość jest dla wszystkich.

Ostatnia edycja:
Z opisu aktualnego działu wynika, ze umieszczamy tu smieszne lub dziwne pytania. Nie wiem czy dyskusja co jest albo nie jest rasizmem jest dziwna albo smieszna, nawet jezeli nie mam racji w swoich twierdzeniach.

Wróć no ty człowieku do tego swojego squota i przestań zatruwać życie. Koszulka i napis który się znajduje na niej nie łamie w żaden sposób prawa. Ale żeby napsuć ci krwi to zacytuję klasyka - "ale co z tego, jeżeli ich serca pompują tę samą krew - są potomkami człowieka, który na własnym podwórku dał się złapać w siatkę".

No rzeczywiscie fajny cytat....
Żenada... myślałem ze mamy 21 wiek.... i cywilizacje....ale jak Was jarają takie teksty...

... myślałem ze mamy 21 wiek....
No wybacz, żarty się Ciebie trzymają. To Twoi oponenci powinni tak napisać :!: To Twoje poglądy zalatują naftaliną.

Rozumiemy, że jesteś jednym z tych dla których kobieta zajmuje miejsce między telewizorem a kozą, 5 letnie dzieci powinny uczyć się masturbacji a murzyni za kolor skóry mają prawo gwałcić i zabijać ze względu na różnice kulturowe.
Tak, odnoszę się teraz do aspektów moralnych. Ja jestem dumny z tego, że reprezentuje rasę która potrafi się rozwijać a nie mieszka od 200 lat w domach z kału. Ciesze się z tego, że moja kobieta może prowadzić auto a ja nie będę musiał zabić jej ciosem kamieniem w głowę albo oblać kwasem.
Dlatego czuje się dumny z bycia białym. I nie łamie w ten sposób prawa.

Przeczytałeś właśnie słowa osoby która do niedawna pełniła funkcje publiczne i wystawiała mandaty. Mam nadzieje że mój post wywoła w twoim środowisku zamieszki i będzie cytowany przez wszystkie lewicowe partie.
Dobranoc:mad:

Czy jestes w stanie mi wytłumaczyć jakie przeslanie niesie tekst "jestem dumny z bycia białym" umieszczony na koszulce ?
No bo ja chyba głupi jestem....

A jakie ma nieść przesłanie? Ktoś jest dumny z tego, że jest biały. Widzisz tutaj jakieś ukryte znaczenie?
Tak, jesteś głupi. Ale jak przestaniesz sympatyzować z biernymi, to ci przejdzie.

... No bo ja chyba głupi jestem....
Właściwie trudno mi zareagować na to oświadczenie aby nie zostać posądzonym o złośliwość.

Nie, nie jestem z tych. A moja zona ježdzi samochodem lepszym od mojego, ktore jej sam kupilem.

Tak, masz rację. Gdy byłem nastolatkiem ojciec zawsze powtarzał mi, że inteligencja jest wrodzona a wiedza nabyta. W twoim przypadku, z genami nie wyszło, a wiedzę czerpiesz z kiepskich źródeł.

@and Justice for All

Stosujesz typową dla obecnych czasów chorą poprawność polityczną, którą należy nazywać po imieniu, bo opiera się ona przede wszystkim na obłudzie.

- Jestem dumny, że jestem czarny.
- Tak trzymaj kolego, wspieramy Cię!

- Jestem dumny, że jestem biały.
- Pieprzony rasista!

Logika na poziomie studzienki kanalizacyjnej.

Tak juz jest gdy ktos czuje ze nie ma racji bo brak mu argumentow merytorycznych to idzie w agresje slowną. Dyskutyjemy o problemie czy wyzywamy sie ? Wyzywanie typu jestes glupi, zarzuty o inteligencji, jakies brednie o masturbacji dzieci swiadcza ze chyba jestesmy w piaskownicy...

Widzisz. Dorośli normalni ludzie nie mają takich problemów jak ty. Nie interesują mnie cudze koszulki ani treść na nich zawarta. Szkoda mi życia i czasu żeby prowadzić dywagacje kto co miał na myśli zakładając taka a nie inną część garderoby. Jak dla mnie na tej koszulce może być goły penis. Nie łamie prawa to niech nosi. Ja się nie wpierniczam w cudze życie.
I na prawdę nie jest to problem ani temat do dyskusji, zwłaszcza na forum prawnym.

Brednie o masturbacji dzieci? Dla mnie brednie to są słowa które wypisujesz.

Ostatnia edycja:
Skoro Cie to nie interesuje to po co dyskutujesz. Moim zdaniem prpagowanie tresci rasistowskich łamie prawo.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót