Karta pojazdu - zwrot nadplaty

• Autor wątku Autor wątku edi_dur
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Dzięki kasi kati ,że mimo natłoku spraw świątecznych znajdzie czas aby mi pomóc,kpierogowi też dzięki -zaangażowany w "całą sprawę" wszystkich, którzy tu piszą.Mam pytanie- czy podesłać to pismo procesowe powoda teraz przed rozprawą (rozprawa 24.01-trzeci z z kolei),czy zabrać w trzech egzemplarzach na rozprawę.Chciałabym aby już był finał całego "cyrku".Sędzina i przedstawiciel powiatu na rozprawach prowadzą rozmowę paragrafami i artykułami a ja z boku "zielona".Jedno wiem ,że jak trzeba będzie to oczywiście się odwołam i dalej "cyrk" sie będzie toczył.

Jak miałem rozprawę to obrońca ze starostwa wręczył takie pismo procesowe sędziemu i dla mnie na rozprawie. Sędzia wyprosił nas z sali (zapoznawał się z nowymi argumentami starostwa) a po 10 minutach zaprosił z powrotem i ogłosił wyrok.
Nie wiem czy takie dosyłanie przed rozprawą ma sens, bo jak się okazuje w Kodeksie Postępowania Cywilnego jest pewna formalność, którą należy spełnić, aby takie pismo zostało przez sąd uwzględnione.

http://prawo.money.pl/aktualnosci/o...esowych;przez;pelnomocnikow,231,0,645351.html
oraz
Doręczanie pism w toku procesu ? Tomasz Waszczyński

Może jeszcze ktoś biegły w KPC wyjaśni jak się to powinno prawidłowo odbywać?

Pozdrawiam

do kpierog, właśnie otrzymałem decyzję odmowną ze starostwa ze względu na przedawnienie(5 lat) wiem, że jest to 10 lat(osoba prywatna), czy mołbyś mi podesłac jakieś informacje o 10-letnim okresie przedawnienia. rozporzadzenia lub co musze napisać w pozwie mój adres
kufi777@wp.pl. z góry dziękuję

Stronę wcześniej jest o tym i jest też link:

http://forumprawne.org/nowe-technologie/30252-karta-pojazdu-zwrot-nadplaty-8.html

hefren napisał:
Składaj pozew do sądu z art. 410 KC - nienależne świadczenie.
Poza tym przedawnienie tego roszczenia następuje po 10 latach (art. 118 kc) a nie po trzech :
"Nowelizacja Kodeksu cywilnego w zakresie art. 442, uchwalona przez Sejm 16.2.2007 r. ustawą o zmianie ustawy – Kodeks cywilny (Dz.U. Nr 80, poz. 538), dotycząca przedawnienia roszczeń z tytułu czynów niedozwolonych, a więc wypadków, przestępstw, była konieczna z uwagi na orzeczenie Trybunału Konstytucyjnego z 1.9.2006 r. (SK 14/05), w którym Trybunał stwierdził, iż przepis ten jest niezgodny z Konstytucją, jednocześnie nakazując ustawodawcy zmianę przepisu."
Twój urząd (jak zresztą każdy inny) będzie pisał rozmaite bzdury aby odwlekać sprawę w nieskończoność.:mad:

Sprawdź jeszcze przytoczone paragrafy

Witam serdecznie, po lekturze prawie całego forum mam ochotę na powtórkę dochodzenia zwrotu pieniędzy nadpłaconych. Już raz złożyłem pismo do Starosty Powiatu w roku 2006 jeszcze przed orzecznictwem UE i wszystkimi orzeczeniami które teraz obowiązują i oczywiście dostałem standardowe ble ble ble w odpowiedzi i że oczywiście nie należy mi się. Ale teraz czytając i widząc, że sporo ludzi wywalczyło sprawiedliwość to też chcę to zrobić tylko, no właśnie potrzebuje konkretnie wzoru pisma na razie do - no właśnie starosty czy powiatu czy urzędu komunikacji ??? Proszę o podesłanie mi odpowiedniego wzoru, żebym na wstępie nie spalił sprawy no i myślę że mogę wystąpić o zwrot całej kwoty - 500 zł no i oczywiście o odsetki, pojazd rejestrowałem w Maju 2005. Dziękuje za pomoc, odpowiedź i podpowiedź.

Sid1 napisał:
... Ale teraz czytając i widząc, że sporo ludzi wywalczyło sprawiedliwość to też chcę to zrobić tylko, no właśnie potrzebuje konkretnie wzoru pisma na razie do - no właśnie starosty czy powiatu czy urzędu komunikacji ??? Proszę o podesłanie mi odpowiedniego wzoru, żebym na wstępie nie spalił sprawy no i myślę że mogę wystąpić o zwrot całej kwoty - 500 zł no i oczywiście o odsetki, pojazd rejestrowałem w Maju 2005. Dziękuje za pomoc, odpowiedź i podpowiedź.

Większość wątpliwości rozwiejesz po lekturze:

Karta pojazdu - Zwrot opłaty za kartę pojazdu

Witam!
Troszke duzo stron do czytania w tym watku, ale chcialem zapytac czy skierowac pismo do Gminy Miasta Sosnowiec jako Wezwanie do zaplaty? w pismie dac im termin np 14dni na zaplate wraz z odsetkami nadplaty z tytulu KP wraz z informacja ze skieruja sprawe do Sadu Cywilnego.

Czy ktos dysponuje jakim kolwiek wzorem pisama do UM i SR

weebs napisał:
... czy skierowac pismo do Gminy Miasta Sosnowiec jako Wezwanie do zaplaty? w pismie dac im termin np 14dni na zaplate wraz z odsetkami nadplaty z tytulu KP wraz z informacja ze skieruja sprawe do Sadu Cywilnego.

Czy ktos dysponuje jakim kolwiek wzorem pisama do UM i SR

1. Przedsądowe wezwanie do zapłaty - możesz kierować do Urzędu Miasta (gdyż twoje jest na prawach powiatu). W tym wezwaniu nie możesz żądać odsetek tylko zwrotu kwoty - nadpłaty.
2. Termin możesz dać krótki, 7 - 14 dni, możliwy do spełnienia, z informacją o konsekwencjach postępowania cywilnego.
3. Dopiero po odmownym piśmie z urzędu, lub jego braku po upływie terminu wskazanym w wezwaniu (możesz dodać kilka dni gdyż pisma urzędowe polecone idą często z opóźnieniem) składasz pozew w sądzie.
4. W pozwie ważne jest kogo pozywasz, czyli Gmina Miasto Sosnowiec - ma osobowość prawną.

Pozdrawiam
P.S. Podaj e-mail (np. na priva) to podeślę przykładowe pisma.

Witam. Kilka tygodni temu złożyłem pozew o rozliczenie z karty pojazdu. Powołałem się tam na różne artykuły i zażądałem 500zł. - Moje auto jest z 94 r, a na tym forum wyczytałem, że nim karta pojazdu weszła w życie (1999r), opłata w ogóle nie obowiązywała, więc mogłem takie auto zakupić w Polsce nie unosząc tej opłaty. Mam również problem z odsetkami, ponieważ zażądałem odsetek od dnia wydania rejestracji, do dnia zakończenia rozprawy i nie wiem co tutaj poradzić.

Mam czas do połowy stycznia. Jakie mam podjąć kroki?

O to kopia pisma, które dostałem:
1
2

Proszę o pomoc i z góry dziękuję!
W każdej chwili mogę udostępnić więcej dokumentacji.

DawidosX napisał:
... Moje auto jest z 94 r, a na tym forum wyczytałem, że nim karta pojazdu weszła w życie (1999r), opłata w ogóle nie obowiązywała, więc mogłem takie auto zakupić w Polsce nie unosząc tej opłaty. Mam również problem z odsetkami, ponieważ zażądałem odsetek od dnia wydania rejestracji, do dnia zakończenia rozprawy i nie wiem co tutaj poradzić...

Rzeczywiście jest jak piszesz, ale nie spodziewałbym się zwrotu całej sumy. Raczej sporadycznie zdarza się, aby takie dywagacje miały wpływ na wyrok sędziego a zupełnie niekorzystne dla Powiatu wyroki nakazujące zwrot 500zł wraz z odsetkami od dnia wpłaty to marginalne przypadki, najczęściej przez niedopełnienie terminów przez adwokatów starostwa. Powoływałem się także na takie zależności - bezskutecznie.

Z załączonego sprzeciwu wynika, że Powiat broni się jak może powołując się na podobne paragrafy jak w moim przypadku, sugerując niedopuszczalność drogi sądowej. Odpowiedzi są tutaj: Nadpłacone pieniądze można odzyskać | rp.pl

"Nie wyklucza to jednak dochodzenia roszczeń w drodze cywilnej, przed sądem powszechnym w razie odmowy zwrotu opłaty."

oraz tutaj:
Jakie są konsekwencje legislacyjnego bezprawia | rp.pl

Z załączonego sprzeciwu wywnioskowałem, że przed wniesieniem pozwu nie wysłałeś do Starostwa : Ostatecznego Przedsądowego Wezwania do Zapłaty.
Tego też się uczepili, ale zmienia to tylko tyle, że sąd powinien zasądzić odsetki od momentu wniesienia powództwa - niewiele stracisz ;)

Pozostaje ci na razie cierpliwie czekać na wyrok sądu. Możesz się wybrać na rozprawę, wtedy natychmiast dowiesz się o werdykcie ;)

Pozdrawiam

Witam! Samochód rocznik 2001, sprowadzony z Belgii, rejestrowałem w sierpniu 2002r. i musiałem zapłacić 500 zł! Dziwi mnie ta sytuacja, że jedni mogą rościć prawo do zwrotu, pomimo, że ich zdarzenie wystąpiło później, a ja już wcześniej przepłaciłem i nic nie mogę. Czy na pewno nie mogę? Czy w moim przypadku nie ma żadnych podstaw żądania zwrotu nadpłaty powyżej ceny rozsądnej (rok wcześniej było to chyba 55 zł), ale wystarczy mi zwrot 400 zł... :)

Sorry Gregory... Możesz poszukać odpowiedniej firmy (prawniczej) zajmującej się odzyskiwaniem opłat i skonsultować. Nie sądzę aby prawo można była nagiąć w tę stronę ;)

Witam wszystkich
Jakiś czas temu pisałam,że wrzucę skany uzasadnienia z mojej wygranej sprawy. Z braku czasu dopiero dziś to robie ;) Mam nadzieję,że komus pomogą
Jest tam o tym artykule 442 kc , na który powołuje się starostwo , odnośnie przedawnienia.
Ja właśnie pisałam wniosek szwagierce i standardowo otrzymała odpowiedź z przedawnieniem z art.442 kc. Tak więc znwu wysyłamy pozew :-) w załacznikach dodałam tez wzór pozwu jaki składam.
Acha , ostanie zdania uzasadnienia dotyczą tego,że auto drugie było zarejestrowane na teścia (jako pierwszego właściciela, mąż mój był wspoółwłaścicielem) i to on winien się ubiegać o zwrot. pisalismy więc ponownie juz w imieniu teścia. Najpierw oczywiście odmowa starostwa ,a potem pozew w postepowaniu upominawczym, sprawa zakończona sukcesem i nakazem wypłaty :-)
Pozdrawiam i wszystkim powodzenia życzę :-)

Załączniki

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą przeglądać załączniki.
Reszta załączników :-)

Załączniki

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą przeglądać załączniki.
No i wzór pozwu , bo w poprzedniej wiadomości się nie zmieścił :-)

>klik<

kasia_kati napisał:
No i wzór pozwu , bo w poprzedniej wiadomości się nie zmieścił :-)

Gratuluję!! Bardzo ciekawa lektura ;). W moim przypadku nie było takich problemów, ale z twojego uzasadnienia wyroku naprawdę można dużo skorzystać pisząc pozew i uprzedzając prawdopodobną linię obrony starostwa. Jeśli by tak dobrze przeedytować, to starostwo nawet nie powinno się odwoływać od wyroku w trybie upominawczym. Tyle, że muszą się odwołać, bo w przeciwnym wypadku za każdym razem zostało by im zasądzone: zwrot 500zł + odsetki od dnia zapłaty ;) A to wychodzi kilka stówek więcej... do oddania

Dzięki kasiu kati:brawo:Pisząc moje (asekuracyjne) pismo procesowe nie omieszkam w dużej mierze "przekopiować" mnóstwo wersów z twojego uzasadnienia.

Ostatnia edycja:
kasia_kati dzięki za wrzucenie materiałow, też walczę o odzyskanie 425 zl + odsetki, z tego co wyczytałem to była apelacja, czy mogłabyś ją też wrzucić na forum. Złożyłem pozew w grudniu, starostwo już kombinuje z przedawnieniem, więc podejrzewam, że tak samo jak u Ciebie nie obejdzie się bez apelacji.

Miło mi,że mogłam pomóc, forum mi wiele pomogło w tej sprawie, więc czas by podzielić się doświadczeniem.
Wrzucam swoją apelację >klik<

A tutaj jeszcze raz pozew , ktory wczoraj troche przerobiłam, dodając akapit odnośnie tego przedawnienia na które powołuje się starostwo ( podkreślone na czerwono)
>klik<

Pozdrawiam :-)

Witam, chciałbym poinformować iż moja sprawa zakończyła się sukcesem. Pokrótce. Sądziłem się o powołując się na art. 90 TWE (uważam iż jedyny słuszna opcja, powołując się na polskie przepisy sprawa będzie przegrana)
1 sprawa wygrana, oczywiście powiat się odwołał. Wybrałem się we wrześniu 2011 na rozprawę ( ze strony powiatu nikogo nie było) tak więc na sali ja pani sędzia i stenotypistka. Dość ciekawe doświadczenie:)
Na wszelki wypadek przygotowałem pismo procesowe (mimo wygranej pierwszej sprawy) w oparciu o wklejane tutaj na forum uzasadnienia już wygranych wyroków i pisma procesowe, dopasowałem na swoje potrzeby) miałem wydrukowane w 3 kopiach i przekazałem pani sędzinie. Nastąpiła przerwa na zapoznanie się z pismem a potem wyrok iż faktycznie jest taka mała luka odnośnie niespójności prawodawstwa... i sprawa wygrana w I instancji. Jak już tu pisano forma pisemna jest jedyną słuszną na rozprawie.

Potem do końca Grudnia cisza (już myślałem iż czeka mnie II instancja) aż nagle telefon ze Starostwa iż chwieliby oddać pieniądze. I na gwiazdkę dostałem zwrot za kartę, koszt postępowania i odsetki ustawowe (w sumie to fajna była lokata bez podatku belki:D) Odsetki żądałem od momentu I wezwania do zapłaty czyli od marca 2010
Ostatnio czytałem artykuł w gazecie iż w Krakowie postanowili jednak oddawać bo sprawy w sądach ludzie wygrywają

Pragnę podziękować użytkownikom za pomoc zwłaszcza koledze stom i kpierog.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót