Karta pojazdu - zwrot nadplaty

• Autor wątku Autor wątku edi_dur
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Nic już do starostwa nie piszesz tylko skleć pozew wg wzorów z forum (uwzględnij najnowszy wyrok SN o którym było ostatnio mówione w tym wątku), wnieś opłatę 30 pln w sądzie i składasz pozew.

Powodzenia, wszystkie wątpliwości rozwiejesz czytając dokładnie ten wątek.

Sprawa wygrana zasądzone 500zł za karte, 30zł zwrot kosztów sadowych, i odsetki od pierwszego wezwania:D czyli styczeń 2012 teraz tylko czekam na uprawomocnienie wyroku, myske ze starostwo sie nie odwoła.

Witam jestem nowy mam pytanko czy można dochodzić odsetek przed sądem od dnia wpłaty na konto bankowe powiatu czy gminy karty pojazdu czy tylko od dnia wezwania do zapłaty dobrowolnej wysłanej gminie?

Do
Sądu Rejonowego
w ……………
Wydział I Cywilny

Powód: Jan Kowalski
zam. przy ul. ………………… .

Pozwany: Powiat …………
ul. ……………...
19-400 …………

Wartość przedmiotu sporu: 425 zł
Opłata w kwocie 30 zł. została uiszczona (dowód w załączeniu)

POZEW O ZAPŁATĘ W POSTĘPOWANIU UPOMINAWCZYM

Niniejszym wnoszę o:

1. Orzeczenie nakazem zapłaty w postępowaniu upominawczym, by pozwany Powiat ……… zapłacił powodowi kwotę 425 złotych ( słownie: czterysta dwadzieścia pięć złotych) wraz z odsetkami ustawowymi od dnia ……. do dnia zapłaty oraz kosztami procesu, według norm prawem przepisanych w terminie 14 dni od doręczenia nakazu, ewentualnie w tym terminie wniósł sprzeciw.

W takim wypadku wnoszę o:
2. zasądzenie od pozwanego na rzecz powoda kwoty 425 złotych ( słownie: czterysta dwadzieścia pięć złotych ) wraz z odsetkami ustawowymi od dnia ………….. do dnia zapłaty,
3. zasądzenie od pozwanego na rzecz powoda kosztów procesu według norm prawem przepisanych
4. przeprowadzenie rozprawy także pod nieobecność powoda
5. wydanie wyroku zaocznego pod nieobecność pozwanego.

UZASADNIENIE

Zgodnie z § 1 ust. 1 Rozporządzenia Ministra Infrastruktury w sprawie wysokości opłat za kartę pojazdu z dnia 28 lipca 2003 roku (Dz. U. z dnia 6 sierpnia 2003 r.) obowiązującego do końca kwietnia 2006 r. za wydanie karty pojazdu przy pierwszej rejestracji pojazdu na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej organ rejestrujący pobierał opłatę w wysokości 500 złotych.
Powód uiścił opłatę za wydanie karty pojazdu w wysokości 500 złotych (słownie: pięćset złotych). Opłata ta dotyczyła sprowadzonego przez niego pojazdu ………………………………………..
(w tym miejscu należy wskazać numer rejestracyjny pojazdu, datę wniesienia opłaty i datę rejestracji)
Dowód:

- potwierdzenie wniesienia opłaty

Wysokość opłaty przewidzianej wskazanym na wstępie Rozporządzeniem zakwestionował Rzecznik Praw Obywatelskich i złożył on wniosek do Trybunału Konstytucyjnego o zbadanie zgodności tego zapisu z art. 77 ust. 4 pkt. 2, ust. 5 ustawy z dnia 20 czerwca 1997 roku – prawo o ruchu drogowym (Dz. U. z 2005 r. Nr 108, poz. 908 ze zm.) oraz art. 92 ust. 1 i art. 217 Konstytucji Rzeczypospolitej Polskiej.
Trybunał Konstytucyjny w wyroku z dnia 17 stycznia 2006 roku (sygn. akt. 6/04) uznał, iż: „§ 1 ust. 1 rozporządzenia Ministra Infrastruktury z dnia 28 lipca 2003 roku w sprawie wysokości opłat za kartę pojazdu jest niezgodny:
- z art. 77 ust. 4 pkt 2 i ust 5 ustawy z dnia 20 czerwca 1997 roku – prawo o ruchu drogowym (Dz. U. z 2005 r. Nr 108, poz. 908 ze zm.);
- z art. 92 ust. 1 i art. 217 Konstytucji Rzeczypospolitej Polskiej.”
W uzasadnieniu wyroku Trybunał Konstytucyjny wskazał, iż tak znaczne zawyżenie opłaty za wydanie karty pojazdu przekracza zakres upoważnienia zawartego w ustawie, skierowanego do organu mającego wielkość tej opłaty określić. Narusza to art. 92 ust. 1 Konstytucji RP, który nakazuje wydawanie rozporządzeń, służących wykonywaniu ustaw i wyklucza przez organ wydający rozporządzenie uprawnień ustawodawcy.
Trybunał Konstytucyjny we wskazanym wyżej uzasadnieniu wyroku wskazał także, iż opłata w wysokości 500 złotych za wydanie karty pojazdu jest sprzeczna z art. 217 Konstytucji RP.
Trybunał Konstytucyjny w uzasadnieniu wyroku z dnia 17 stycznia 2006 roku wskazał również na potrzebę ponownego uregulowania kwestii opłat za wydanie karty pojazdu.
W oparciu o wskazanie Trybunału Konstytucyjnego w dniu 28 marca 2006 r. zostało wydane Rozporządzenie Ministra Transportu i Budownictwa (Dz. U. z 2006 r., nr 59, poz. 421). W rozporządzeniu tym, w § 1 ust. 1 ustalono wielkość opłaty za wydanie karty pojazdu w wysokości 75 złotych. Przedmiotowe Rozporządzenie weszło w życie w dniu 15 kwietnia 2006 r.

Powód wniósł opłatę w wysokości 500 złotych za każdy samochód. Samochodów, za które wniesiona została opłata było 1. Daje to łącznie kwotę 500 złotych. Obowiązujące przepisy zmniejszyły wysokość tej opłaty do 75 złotych od samochodu. Za 1 samochód powód powinien zapłacić więc 75 zł złotych. Wynika z tego, iż kwota 425 złotych jest kwotą nienależnie uiszczoną.
Powód żąda zwrotu różnicy pomiędzy kwotą uiszczoną, a kwotą wynikającą z przepisów obowiązującego prawa.

Pismem z dnia ……………. 2010 r. powód wezwał pozwany Powiat do zwrotu kwoty w wysokości 425 zł.
Dowód:
- wezwanie wraz ze zwrotnym potwierdzeniem odbioru

Pozwany powiat we wskazanym w wezwaniu terminie odmówił zwrotu opłaty.

Zgodnie z przepisami ustawy Prawo o ruchu drogowym przedmiotowe opłaty pobierane są przez Starostę i stanowią dochód powiatu, w związku z czym zasądzenie dochodzonej kwoty od Powiatu ……….. z tytułu obowiązku zwrotu nienależnie uiszczonych opłat jest zasadne.

Dochodzenie roszczenia i wydanie nakazu zapłaty w trybie postępowania upominawczego jest w świetle art. 498 kpc uzasadnione. Zgodnie z art. 498 § 1 kpc, nakaz zapłaty wydaje się jeżeli powód dochodzi roszczenia pieniężnego, a w innych sprawach, jeżeli przepis szczególny tak stanowi.
Dochodzone roszczenie jest niewątpliwie roszczeniem pieniężnym a istnienie roszczenia i jego wysokość zostało należycie udowodnione dołączonymi do pozwu dokumentami.

W niniejszej sprawie roszczenie jest w pełni zasadne, a okoliczności sprawy nie budzą wątpliwości, wykazane bowiem są dokumentami – dowodami wpłat, a zasadność roszczenia wynika z orzeczenia Trybunału Konstytucyjnego.

Mając na uwadze powyższe wnoszę jak na wstępie.

Załączniki:
- dowód opłaty
- odpis pozwu i załączników
- dowód wniesionej opłaty
Czy taki pozew moze byc?

Sebek11, z tego co czytalem na forum to mozna dochodzic od dnia wplaty za karte pojazdu. Ja skladam od dnia pierwszego wezwania, bo wg mnie jest to bardziej realne do zwrotu, a tak sie pewnie powiat bedzie odwolywał.

Ja jestem współwłascicielem pojazdu. Czy moge sam zlozyc pozew czy wlasciciel?

Witam ... od paru już lat śledzę to co się zmienia w sprawie . Odnosze wrażenie , że bezczelność urzędników to jedna z ich zalet za które są wynagradzani co miesiąc.

Rok temu złożyłem odpowiednie pisma i jak zawsze odmowy , skierowanie na drogę SA ... odłożyłem sprawę na później...

Proszę o informację czy jest ktoś kto mógłby się zająć moją sprawą , przeprowadzić przez zawiłości i haczyki , których nie znam .

Mam wraz z żoną do odzyskania kwoty za kilka samochodów , które sprowadziliśmy prywatnie na własne potrzeby .

Czy w ewentualnym pozwię muszę do każdego auta zakładac oddzielną sprawę ? Jakie są koszty takich zabiegów ?

będę wdzięczny za odpowiedź , mieszkamy w powiecie wejherowskim .

pozdrawiam
ADAM

Ostatnia edycja:
Witam
Ustian napisał:
Ja jestem współwłascicielem pojazdu. Czy moge sam zlozyc pozew czy wlasciciel?

Jeśli nie Ty osobiście opłacałeś Kartę Pojazdu to możesz robić tak jak wielu na tym forum - załatwić wszystko listownie w imieniu tej osoby - właściciela. Nawet złożenie sprawy do sądu oraz ewentualne odwołanie w razie przegranej ;) tak jak mar1978.

mar1978 napisał:
WEST o zwrot może się ubiegać tylko twoja siostra. Nie wiem czy pełnomocnictwo w sądzie (jej dla ciebie) nie będzie wiązało się z dodatkowymi kosztami!

Ale początki na pewno musisz robić jako siostra - jak tak odzyskuje za żonę, wszystkie pisma pisze za nią i ona mi podpisuje.

PS. Wzorów ci na razie nie mogę podesłać, bo jeszcze nie wygrałem - czekam za sprawami - jedna 20.05, druga 01.06.

coroner740 napisał:
Witam ... od paru już lat śledzę to co się zmienia w sprawie . Odnosze wrażenie , że bezczelność urzędników to jedna z ich zalet za które są wynagradzani co miesiąc.

Rok temu złożyłem odpowiednie pisma i jak zawsze odmowy , skierowanie na drogę SA ... odłożyłem sprawę na później...

Proszę o informację czy jest ktoś kto mógłby się zająć moją sprawą , przeprowadzić przez zawiłości i haczyki , których nie znam .

Mam wraz z żoną do odzyskania kwoty za kilka samochodów , które sprowadziliśmy prywatnie na własne potrzeby .

Czy w ewentualnym pozwię muszę do każdego auta zakładac oddzielną sprawę ? Jakie są koszty takich zabiegów ?

będę wdzięczny za odpowiedź , mieszkamy w powiecie wejherowskim .

pozdrawiam
ADAM

Nie lubię się powtarzać ale wszystko już było w tym temacie poruszone... Jeśli faktycznie śledziłeś ten temat to łatwo znajdziesz podobne pytania na forum osób, które już przerabiały - tak jak Ty - zwrot za kilka pojazdów. Można założyć kilka spraw jednocześnie o kilka samochodów, wtedy za każdą sprawę trzeba wnieść opłatę sądową w wys. 30zł. Można też załatwić to hurtowo i złożyć jeden pozew (wtedy inna opłata - zależy od wartości sporu, jest do znalezienia w internecie) a w nim wymienić daty zakupu itd. Odsetki i tak liczą od dnia następnego od wyznaczonego w wezwaniu do zapłaty. Oczywiście TYLKO Sąd Cywilny - żaden SA jak to miałeś zamiar robić.

Wszystko już było. Nawet przykładowe pisma z forum (2 posty nad twoim pytaniem jest taki przykład) uwzględniają - tu cytat:

"Powód wniósł opłatę w wysokości 500 złotych za każdy samochód. Samochodów, za które wniesiona została opłata było 1. Daje to łącznie kwotę 500 złotych. Obowiązujące przepisy zmniejszyły wysokość tej opłaty do 75 złotych od samochodu. Za 1 samochód powód powinien zapłacić więc 75 zł złotych. Wynika z tego, iż kwota 425 złotych jest kwotą nienależnie uiszczoną.
Powód żąda zwrotu różnicy pomiędzy kwotą uiszczoną, a kwotą wynikającą z przepisów obowiązującego prawa."

Oczywiście zalecam sądzenie się o 500zł. Przykłady pism (wezwania do zapłaty, pozwów, odwołań etc.) są także dostępne. Jeśli nie masz czasu zająć się sprawą to popytaj na priva ludzi, którzy sprawy oddali do specjalistów. Jeśli jest to kilka samochodów to pewnie chętnie się tym zajmą. Średnio biorą 20% prowizji od wygranej kwoty.

K.Pierog

Ostatnia edycja:
Dziękuję za odpowiedź . Nie rozumie dlaczego lepiej sądzić o 500 zł niż 425 zł czyli różnicę ... pewnie coś przeoczyłem .

Prosze jeszcze o informację kiedy te sprawy się przedawnią .

A może jeszcze raz "zaatakować " urząd ? Może już zmądrzeli widząc , że przegrywają w Sądach ...

dziękuję
Adam

Ostatnia edycja:
Witam.
Ja tak jak kolega Ustian odwlekałem sprawę bardzo długo. Teraz w końcu jest chwila czasu- uzupełniam pozew i w tym tyg go im dostarczę.
Jedna kwestia tylko mnie zastanawia- jako dowód w pozwie jest "dowód wniesionej opłaty" a ja tego nie mam. mam tylko xero pierwszej strony Karty pojazdu, oryginał decyzji Prezydenta mojego miasta o czasowej rejestracji, oraz gdyby było potrzebne akcyza.
Czy to wystarczy? - i co z tym wpisem "dowód wniesienia opłaty" zrobić- czym zastąpić itp.
Oczywiście pismo do gminy dawno wysłane- w kwietniu- odpowiedź także standardowa- odmowna.
Pozdrawiam

PS:
Nie mogę znaleźć orzeczenia SN o dopuszczalności postępowania przed sądami powszechnymi...Ten link który podawałem na 86 str już nie działa- także wielka prośba gdyby ktoś podrzucił tym orzecznictwem lub odpowiednim linkiem- byłbym bardzo wdzięczny.
PS1:
W którym miejscu tego pozwu (jw) wkleić fragment o wyroku SN w sprawie dopuszczalności drogi sądowej..i w jakiej formie- czy tylko sygnaturę czy coś innego ?

Ostatnia edycja:
Witam Wszystkich,

Prosze o dalsza pomoc osob znajacych temat co mam dalej robic.

Zlozylem pismo o zwrot nadplaty i dzis dostalem taka odpowiedz

http://i46.tinypic.com/2usvsed.jpg

Nalezy od razu odwolywac sie do konkretnych organow?? A moze czekac, tylko na co??

coroner740 napisał:
Dziękuję za odpowiedź . Nie rozumie dlaczego lepiej sądzić o 500 zł niż 425 zł czyli różnicę ... pewnie coś przeoczyłem .

Prosze jeszcze o informację kiedy te sprawy się przedawnią .

A może jeszcze raz "zaatakować " urząd ? Może już zmądrzeli widząc , że przegrywają w Sądach ...

dziękuję
Adam

Dlaczego 500zł i kiedy się przedawnia?? Proszę:
Rewolucyjny wyrok sądu całkowicie odmieni los polskich kierowców! - Auto, Moto, Samochody. Serwis motoryzacyjny. Najnowsze modele, testy, porady. - Dziennik.pl

dash4 napisał:
Witam.
Ja tak jak kolega Ustian odwlekałem sprawę bardzo długo. Teraz w końcu jest chwila czasu- uzupełniam pozew i w tym tyg go im dostarczę.
Jedna kwestia tylko mnie zastanawia- jako dowód w pozwie jest "dowód wniesionej opłaty" a ja tego nie mam. mam tylko xero pierwszej strony Karty pojazdu, oryginał decyzji Prezydenta mojego miasta o czasowej rejestracji, oraz gdyby było potrzebne akcyza.
Czy to wystarczy? - i co z tym wpisem "dowód wniesienia opłaty" zrobić- czym zastąpić itp.
Oczywiście pismo do gminy dawno wysłane- w kwietniu- odpowiedź także standardowa- odmowna.
Pozdrawiam

PS:
Nie mogę znaleźć orzeczenia SN o dopuszczalności postępowania przed sądami powszechnymi...Ten link który podawałem na 86 str już nie działa- także wielka prośba gdyby ktoś podrzucił tym orzecznictwem lub odpowiednim linkiem- byłbym bardzo wdzięczny.
PS1:
W którym miejscu tego pozwu (jw) wkleić fragment o wyroku SN w sprawie dopuszczalności drogi sądowej..i w jakiej formie- czy tylko sygnaturę czy coś innego ?

To samo co kolega wyżej, tylko na stronie SN szukać: (sygn. akt III CZP 24/12). Można też wrzucić sygnaturkę w google.
Sąd Najwyższy

Przykład pozwu tak naprędce:

Do Sądu ..................
Wydział I Cywilny

Powód: ...............

Pozwany: Powiat ............

Wartość przedmiotu sporu: 500 zł
Opłata w kwocie 30 zł. została uiszczona (dowód w załączeniu)

POZEW O ZAPŁATĘ W POSTĘPOWANIU UPOMINAWCZYM

Niniejszym wnoszę o:

1. Orzeczenie nakazem zapłaty w postępowaniu upominawczym, by pozwany Powiat Lubiński zapłacił powodowi kwotę 500 złotych ( słownie: pięćset złotych) wraz z odsetkami ustawowymi od dnia 26.01.2006 roku do dnia zapłaty oraz został obciążony kosztami procesu, według norm prawem przepisanych w terminie 14 dni od doręczenia nakazu, ewentualnie w tym terminie wniósł sprzeciw.

W takim wypadku wnoszę o:
2. zasądzenie od pozwanego na rzecz powoda kwoty 500 złotych ( słownie: pięćset złotych ) wraz z odsetkami ustawowymi od dnia 26.01.2006 roku do dnia zapłaty,
3. zasądzenie od pozwanego na rzecz powoda kosztów procesu według norm prawem przepisanych
4. przeprowadzenie rozprawy także pod nieobecność powoda
5. wydanie wyroku zaocznego pod nieobecność pozwanego.

UZASADNIENIE

Zgodnie z § 1 ust. 1 Rozporządzenia Ministra Infrastruktury w sprawie wysokości opłat za kartę pojazdu z dnia 28 lipca 2003 roku (Dz. U. z dnia 6 sierpnia 2003 r.) obowiązującego do końca kwietnia 2006 r. za wydanie karty pojazdu przy pierwszej rejestracji pojazdu na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej organ rejestrujący pobierał opłatę w wysokości 500 złotych.
Powód uiścił opłatę za wydanie karty pojazdu w wysokości 500 złotych (słownie: pięćset złotych). Opłata ta dotyczyła sprowadzonego przez niego pojazdu marki Mazda z 1991 roku o numerach rejestracyjnych ..............., za który opłatę wniósł i zarejestrował 26.01.2006 roku.

Dowód:
- kserokopia dowodu rejestracyjnego.

Wysokość opłaty przewidzianej wskazanym na wstępie Rozporządzeniem zakwestionował Rzecznik Praw Obywatelskich i złożył on wniosek do Trybunału Konstytucyjnego o zbadanie zgodności tego zapisu z art. 77 ust. 4 pkt. 2, ust. 5 ustawy z dnia 20 czerwca 1997 roku – prawo o ruchu drogowym (Dz. U. z 2005 r. Nr 108, poz. 908 ze zm.) oraz art. 92 ust. 1 i art. 217 Konstytucji Rzeczypospolitej Polskiej.
Trybunał Konstytucyjny w wyroku z dnia 17 stycznia 2006 roku (sygn. akt. 6/04) uznał, iż: „§ 1 ust. 1 rozporządzenia Ministra Infrastruktury z dnia 28 lipca 2003 roku w sprawie wysokości opłat za kartę pojazdu jest niezgodny:
- z art. 77 ust. 4 pkt. 2 i ust 5 ustawy z dnia 20 czerwca 1997 roku – prawo o ruchu drogowym (Dz. U. z 2005 r. Nr 108, poz. 908 ze zm.);
- z art. 92 ust. 1 i art. 217 Konstytucji Rzeczypospolitej Polskiej.”

W uzasadnieniu wyroku Trybunał Konstytucyjny wskazał, iż tak znaczne zawyżenie opłaty za wydanie karty pojazdu przekracza zakres upoważnienia zawartego w ustawie, skierowanego do organu mającego wielkość tej opłaty określić. Narusza to art. 92 ust. 1 Konstytucji RP, który nakazuje wydawanie rozporządzeń, służących wykonywaniu ustaw i wyklucza przez organ wydający rozporządzenie uprawnień ustawodawcy.
Trybunał Konstytucyjny we wskazanym wyżej uzasadnieniu wyroku wskazał także, iż opłata w wysokości 500 złotych za wydanie karty pojazdu jest sprzeczna z art. 217 Konstytucji RP.
Trybunał Konstytucyjny w uzasadnieniu wyroku z dnia 17 stycznia 2006 roku wskazał również na potrzebę ponownego uregulowania kwestii opłat za wydanie karty pojazdu.

W oparciu o wskazanie Trybunału Konstytucyjnego w dniu 28 marca 2006 r. zostało wydane Rozporządzenie Ministra Transportu i Budownictwa (Dz. U. z 2006 r., nr 59, poz. 421). W rozporządzeniu tym, w § 1 ust. 1 ustalono wielkość opłaty za wydanie karty pojazdu w wysokości 75 złotych. Przedmiotowe Rozporządzenie weszło w życie w dniu 15 kwietnia 2006 r.

Powód wniósł opłatę w wysokości 500 złotych za każdy samochód. Samochodów, za które wniesiona została opłata było 1. Daje to łącznie kwotę 500 złotych. Obowiązujące przepisy zmniejszyły wysokość tej opłaty do 75 złotych od samochodu.
Powołując się na Rozporządzenie Ministra Transportu i Gospodarki Morskiej z dnia 21 czerwca 1999 r. w sprawie warunków i trybu wydawania kart pojazdów, wzoru karty pojazdu i jej opisu, które zaczęło obowiązywać od 1 lipca 1999r. powód żąda zwrotu całej opłaty w wysokości 500zł.
Sprowadzony przeze powoda samochód wyprodukowany był w roku 1991, co znaczy, że podobny samochód nie posiadający karty pojazdu mógł zakupić w Polsce od osoby prywatnej a przy przerejestrowaniu nie musiałby wnosić opłaty za ten dokument. Wynika z tego, iż kwota 500 złotych jest kwotą nienależnie uiszczoną. Jest to dyskryminacja i jest to niezgodne z art. 25, art. 28 i art. 90 TWE. Żądanie zwrotu całej nienależnie pobranej opłaty jest zgodne z wyrokiem Sądu Okręgowego w Koszalinie VII Wydział Cywilny Odwoławczy z dnia 24 kwietnia 2008 r. Sygn. akt: VII Ca 242/08.

Powód żąda zwrotu różnicy pomiędzy kwotą uiszczoną, a kwotą wynikającą z przepisów ówcześnie obowiązującego prawa – czyli 500zł.

Pismem z dnia 29.07.2010 r. powód wezwał pozwany Powiat do zwrotu kwoty w wysokości 500 zł.

Dowód:
- wezwanie wraz z potwierdzeniem odbioru

Pozwany powiat we wskazanym w wezwaniu terminie odmówił zwrotu opłaty.

Zgodnie z przepisami ustawy Prawo o ruchu drogowym przedmiotowe opłaty pobierane są przez Starostę i stanowią dochód powiatu, w związku z czym zasądzenie dochodzonej kwoty od Powiatu Lubińskiego z tytułu obowiązku zwrotu nienależnie uiszczonych opłat jest zasadne.

Dochodzenie roszczenia i wydanie nakazu zapłaty w trybie postępowania upominawczego jest w świetle art. 498 kpc uzasadnione. Zgodnie z art. 498 § 1 kpc, nakaz zapłaty wydaje się jeżeli powód dochodzi roszczenia pieniężnego, a w innych sprawach, jeżeli przepis szczególny tak stanowi. Okres przedawnienia dochodzenia takiego roszczenia wynosi 10 lat.
Dochodzone roszczenie jest niewątpliwie roszczeniem pieniężnym a istnienie roszczenia i jego wysokość zostało należycie udowodnione dołączonymi do pozwu dokumentami.

Dochodzenie roszczenia przed Sądami Powszechnym jest zgodne z uchwałą Sądu Najwyższego z dnia 6 czerwca 2012 r. (sygn. akt III CZP 24/12).
„Dopuszczalna jest droga sądowa w sprawach o zwrot nienależnych opłat za wydanie karty pojazdu, pobranych na podstawie rozporządzenia Ministra Infrastruktury z dnia 28 lipca 2003 r. w sprawie wysokości opłat za kartę pojazdu (Dz.U. Nr 137, poz. 1310) przed wejściem w życie z dniem 1 stycznia 2010 r. ustawy z dnia 27 sierpnia 2009 r. o finansach publicznych (Dz.U. Nr 157, poz. 1240 ze zm.).”

W niniejszej sprawie roszczenie jest w pełni zasadne, a okoliczności sprawy nie budzą wątpliwości, wykazane bowiem są dokumentami – dowodami wpłat, a zasadność roszczenia wynika z orzeczenia Trybunału Konstytucyjnego.

Mając na uwadze powyższe wnoszę jak na wstępie.

Załączniki:
- kserokopia dowodu rejestracyjnego
- odpis wezwania do zapłaty i załączników wraz z potwierdzeniem odbioru
- dowód wniesionej opłaty sądowej w postaci znaczków

Stary jesteś boski :) .....wielkie dzięki kpierog.

PS: czy jeśli wzywałem Gminę do zwrotu 425zł mogę składać pozew o 500zł?
PS1: Z racji tego że minęło sporo czasu od wysłania wezwania do urzędu miejskiego do teraz, czy składając pozew mogę napisać że żadam odsetek od dnia wysłania żadania o zwrot do gminy do dnia otrzymania odpowiedzi odmownej (raptem 13 dni) ale przypuszczam że na więcej i tak isę nie zgodzą.

Pozdrawiam

Ostatnia edycja:
813714 napisał:
Witam Wszystkich,

Prosze o dalsza pomoc osob znajacych temat co mam dalej robic.

Zlozylem pismo o zwrot nadplaty i dzis dostalem taka odpowiedz

http://i46.tinypic.com/2usvsed.jpg

Nalezy od razu odwolywac sie do konkretnych organow?? A moze czekac, tylko na co??

A jakie pismo wysłałeś do gminy miasta Lublin? Jeśli "Przedsądowe wezwanie do zapłaty" według wzoru z forum a nie "Wezwanie do usunięcia naruszenia prawa" (to drugie rozpoczyna drogę przez sądy administracyjne) to nie masz się o co martwić. Po upływie terminu idziesz z pozwem do sądu i zakładasz sprawę. W Lublinie chyba nie wiedzą o wyroku SN (sygn. akt III CZP 24/12) i powołują się na nową ordynację podatkową.

dash4 napisał:
PS: czy jeśli wzywałem Gminę do zwrotu 425zł mogę składać pozew o 500zł?
PS1: Z racji tego że minęło sporo czasu od wysłania wezwania do urzędu miejskiego do teraz, czy składając pozew mogę napisać że żadam odsetek od dnia wysłania żadania o zwrot do gminy do dnia otrzymania odpowiedzi odmownej (raptem 13 dni) ale przypuszczam że na więcej i tak isę nie zgodzą.

Pozdrawiam

Ad.1 Możesz
Ad.2 Możesz żądać jak niektórzy nawet od dnia wpłaty. Sąd pewnie i tak wie swoje i skróci ten termin.

Pzdr

Popatrzałem w te moje papiery i faktycznie rok temu wysłałem do urzędu "Wezwanie do usunięcia naruszenia prawa" na co dostałem odmowę .....
Rozumiem , że to otwiera drogę niekorzystną do SA .... ale czy ja muszę iśc tą drogą ? Przecież mogę chyba wybrać sposób dochodzenia swoich racji ?

Co w takiej sytuacji począć ?

pozdrawiam
Adam

Nie musisz iść przez SA. Po prostu zacznij od nowa normalnym wezwaniem do zwrotu nadpłaty. Na str. 39 jest krótko co po kolei robić. Droga administracyjna została rozpoczęta ale przerwana na tyle długi okres, że jeśli chciałbyś iść przez SA to także musiał byś zaczynać od nowa.

Pzdr

oki ... dziękuję , rozumiem , że wcześniejsze pisma i odpowiedzi mogę wywalić i zacząć od początku tak by "łatwo " zakończyć w SC .... kilka tygodni w plecy ale przedawnienia nie ma , więc co się odwlecze to....itd .
dzięki

..dziś złożony pozew według wzoru podanego przez kpierog- dzięki. Teraz czekam na termin rozprawy- chyba?

Trzeba tylko pamiętać że wszystko ma być w 3ch kopiach- ja o tym zapomiałem i musiałem kserować.
Pozdrawiam

witam
Wyrok zapadł 3-09-2012 kiedy mam się udać do starostwa po kase i w jakiej formie to zrobic?

motylek30 napisał:
witam
Wyrok zapadł 3-09-2012 kiedy mam się udać do starostwa po kase i w jakiej formie to zrobic?

Nic nie robisz jeśli podałeś w pozwie numer konta. W innym przypadku sami się zgłoszą listownie lub wyślą przekazem. Zresztą czas działa na twoją korzyść - odsetki.

Pzdr

Panie/Panowie tak jak wspomniałem już złożyłem pozew przeciw urzędowi. Teraz czekam na termin rozprawy. Pozew przygotowany w/g wzoru od kpierog.
Mam jednak pytanie- czy na rozprawę mam się w jakiś specjalny sposób przygotować, czy ktoś o coś będzie mnie pytał- A może jest to tylko formalność i wystarczy że się tylko stawię na sali?
Ewentualnie tak sobie myślałem że gdyby nie był to problem to w ramach przygotowania do rozprawy zrobię sobie listę wygranych spraw. Dlatego prosiłbym osoby którym udało się odzyskać pieniądze o podanie miasta, daty rozprawy oraz sygnatury sprawy za co z góry dziękuję.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót