K
kpierog
Użytkownik
- Odpowiedzi
- 310
Str 39. warto poczytać - nie ma co się powtarzać. Stawiennictwo nieobowiązkowe - najczęściej.
Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
coroner740 napisał:No dobra ...zwracają 500 zł czyli jakby dają w prezencie tą kartę , którą juz kiedyś wydali ? Nie zwrócą się o dopłacenie tych 75 zł czyli realną wartość ?
motylek30 napisał:Kasa na koncie zwrot 500zł plus koszta sądowe i odsetki![]()
aura30 napisał:1. W odpowiedzi na jeden pozew wezwano mnie (na jutro) na przesłuchanie w charakterze strony (stawiennictwo obowiązkowe) - o co może im chodzić??
aura30 napisał:2. Na drugi pozew (dotyczy męża) dostałam zawiadomienie o posiedzeniu sądu (tutaj już stawiennictwo nieobowiązkowe), a dzisiaj dostałam Odpowiedź na pozew od pozwanego i nie wiem co z tym zrobić?? - czy czekać na sprawę?. Pozwany wnosi o oddalenie powództwa i zasądzenie na rzecz powoda (męża) kosztów. W uzasadnieniu twierdzi, że rozdysponował już pieniądze i nie ma podstaw do zwrotu, gdyż nie jest wzbogacony i spełnione są przesłanki określone w art. 409 kc, które zwalniają go od zwrotu spełnionego świadczenia - moje pytanie jak się bronić przed takim uzasadnieniem?? Na co się powołać ?? Jak zachować się na rozprawie ?? na str. 39 piszecie coś o piśmie procesowym. Czy muszę coś takiego przygotować?
aura30 napisał:Jutro nie mam sprawy tylko wezwanie na przesłuchanie (to na pierwszy pozew) i nie wiem o co chodzi z tym przesłuchaniem??.
Sąd Rejonowy w Białymstoku I wydział Cywilny zawiadamia Pana jako powoda o rozprawie , która odbędzie się 26.11 o godzinie 8:00 w sali XX w sprawie Daniela .......przeciwko Gminie Miasta Białystok.