Karta pojazdu - zwrot nadplaty

• Autor wątku Autor wątku edi_dur
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Str 39. warto poczytać - nie ma co się powtarzać. Stawiennictwo nieobowiązkowe - najczęściej.

Panowie/Panie ile czeka się na jakąkolwiek odpowiedź z sądu od złożenia pozwu....minęło już 2tyg a ja nawet telefonu nie dostałem-tak ma być?
Pozdrawiam

Dłużej niż 2 tygodnie ;) Ne dzwonią tylko dostaniesz listem wyrok w trybie upominawczym (korzystny dla Ciebie), od którego starostwo się odwoła. Ciąg dalszy doczytaj...

Gratulację :)
...po jakim czasie, ilu odwołaniach itp? bo u mnie to wszystko dopiero się zaczęło ;/
Pozdrawiam

No dobra ...zwracają 500 zł czyli jakby dają w prezencie tą kartę , którą juz kiedyś wydali ? Nie zwrócą się o dopłacenie tych 75 zł czyli realną wartość ?

pozdrawiam
motylek 30 , opisz prosze swą drogę do odzyskania kasy z uwzględnieniem czasu .

coroner740 napisał:
No dobra ...zwracają 500 zł czyli jakby dają w prezencie tą kartę , którą juz kiedyś wydali ? Nie zwrócą się o dopłacenie tych 75 zł czyli realną wartość ?

Niemożliwe. Przecież zapadają prawomocne wyroki w tej sprawie nakazujące zwrot całej nieprawnie pobranej sumy, więc w jaki niby sposób?! Na jakiej podstawie?

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Ja bardzo przepraszam ale nie mogę się połapać , ponieważ trochę się pozmieniało , teraz nie 425 ale 500 zł ..... Mam wielką prośbę do tych , którzy już to przeszli i chodzi mi o wersję pisma do Urzędu z odpowiednimi zmainami w stosunku do wersji 425 zł zwrotu.....

Czy Ktoś mógłby taki wzór wkleić ? Mysle , że nie tylko ja mam z tym problem ....Z góry bardzo dziękuje :brawo:

motylek30 napisał:
Kasa na koncie zwrot 500zł plus koszta sądowe i odsetki:D:D:D

Najprościej poprosić kogoś, kto niedawno wygrał 500zł, aby wkleił swoje pismo oraz wyrok wraz z uzasadnieniem, np. poprosić na priva motylek30 ;)

Poza tym wszystko jest na forum w tym wątku ale potrzeba zaparcia, cierpliwości i trochę pracy aby to prześledzić, wyłowić i przeedytować (gotowe pisma). Kto czytał, ten nie powinien mieć problemu.

Pzdr

Witajcie drodzy forumowicze!
Brawa za super Forum;)i bardzo wyczerpujące treści. Być może na któreś stronie jest odpowiedź na moje pytanie, ale ciężko tak szybko przeczytać ponadz 90 stron, a więc może ktoś będzie tak miły i udzieli mi szybkiej odpowiedzi.
Złożyłam 2 pozwy do Sądu Rejonowym Wydział Cywilny o zwrot nadpłaty za kartę pojazdu (pozew o zappłatę w postępowaniu upominawczym):

1. W odpowiedzi na jeden pozew wezwano mnie (na jutro) na przesłuchanie w charakterze strony (stawiennictwo obowiązkowe) - o co może im chodzić??

2. Na drugi pozew (dotyczy męża) dostałam zawiadomienie o posiedzeniu sądu (tutaj już stawiennictwo nieobowiązkowe), a dzisiaj dostałam Odpowiedź na pozew od pozwanego i nie wiem co z tym zrobić?? - czy czekać na sprawę?. Pozwany wnosi o oddalenie powództwa i zasądzenie na rzecz powoda (męża) kosztów. W uzasadnieniu twierdzi, że rozdysponował już pieniądze i nie ma podstaw do zwrotu, gdyż nie jest wzbogacony i spełnione są przesłanki określone w art. 409 kc, które zwalniają go od zwrotu spełnionego świadczenia - moje pytanie jak się bronić przed takim uzasadnieniem?? Na co się powołać ?? Jak zachować się na rozprawie ?? na str. 39 piszecie coś o piśmie prosesowym. Czy muszę coś takiego przygotować?

aura30 napisał:
1. W odpowiedzi na jeden pozew wezwano mnie (na jutro) na przesłuchanie w charakterze strony (stawiennictwo obowiązkowe) - o co może im chodzić??

Zdaj jutro relację z tego co było w sądzie. Jeśli zapadnie wyrok niekorzystny, to napisz. Na rozprawie zostaniesz poinformowana ile masz na uzyskanie odpisu wyroku z uzasadnieniem. Wyrok wyślą listownie, więc wkleisz go jak przyślą. Dopiero wtedy będzie wiadomo co dalej.

aura30 napisał:
2. Na drugi pozew (dotyczy męża) dostałam zawiadomienie o posiedzeniu sądu (tutaj już stawiennictwo nieobowiązkowe), a dzisiaj dostałam Odpowiedź na pozew od pozwanego i nie wiem co z tym zrobić?? - czy czekać na sprawę?. Pozwany wnosi o oddalenie powództwa i zasądzenie na rzecz powoda (męża) kosztów. W uzasadnieniu twierdzi, że rozdysponował już pieniądze i nie ma podstaw do zwrotu, gdyż nie jest wzbogacony i spełnione są przesłanki określone w art. 409 kc, które zwalniają go od zwrotu spełnionego świadczenia - moje pytanie jak się bronić przed takim uzasadnieniem?? Na co się powołać ?? Jak zachować się na rozprawie ?? na str. 39 piszecie coś o piśmie procesowym. Czy muszę coś takiego przygotować?

Stare wymówki. Było o tym.... Wprowadzają w błąd, miejmy nadzieję, że sąd nie da się nabrać.

Pismo procesowe można przygotować w tym przypadku, ale trzeba się ustosunkować do argumentów pozwanego. Wszystko na co będzie powoływał się powiat już było poruszane (raczej...), i jest na forum. Jeśli masz czas to poszukaj...

Pzdr

jejku, dzięki za tak szybki odzew. Jutro nie mam sprawy tylko wezwanie na przesłuchanie (to na pierwszy pozew) i nie wiem o co chodzi z tym przesłuchaniem??. Sprawa na drugi pozew odbędzie się 15 listopada. Na pewno dam znać jak przebiegła sprawa. Dzięki wielkie za szybką odpowiedź.
Pozdr.

aura30 napisał:
Jutro nie mam sprawy tylko wezwanie na przesłuchanie (to na pierwszy pozew) i nie wiem o co chodzi z tym przesłuchaniem??.

Jeśli jest wezwanie do sądu na przesłuchanie to będzie prawdopodobnie też wydany wyrok, przecież wzywają Ciebie jako Powoda. Możliwe, że te sprawy prowadzą dwaj różni sędziowie i stąd u jednego wezwanie na przesłuchanie a u drugiego nie. Może tylko zapytają, czy podtrzymujesz swoje żądania... Oby... Na ostatnich kilkunastu stronach jest dużo ważnych informacji. Naprawdę warto poświęcić więcej czasu i postudiować ten wątek. Dużo ludzi bez większego wysiłku odzyskało w ten sposób swoje pieniądze.

Pzdr

To jednak była już rozprawa, zakończona po mojej myśli. Zwrot pieniążków z odsetkami w trybie natychmiastowej wykonalności. Mam nadzieję, że miasto nie odwoła się.
Kpierog dzięki za wsparcie i pomoc
Pzdr.

Witam!!! Powracam do forum po kilku miesiącach przerwy, na poczatku marca pochwaliłem sie, że wygrałem w I instancji oz wrot za kartę pojazdu z odsetkami od dnia przedsąd.wezw.do zapłaty, jednak starostwo odwołało sie, apelacja ich jednak została odrzucona 02.pażdziernika do tej pory pieniądze nie wpłynęły czy powinienem zgłosić sie do starostwa, czy czekać aż sami za jakiś czas odezwą się.

Otrzymałeś już odpis wyroku z uzasadnieniem z 2 instancji? Jak tak, to będzie tam informacja kiedy (po jakim czasie) wyrok się uprawomocni, gdy starostwo nie wniesie sprzeciwu. Jeśli minął już ten termin, to trzeba do sądu zadzwonić i dowiedzieć się czy nie wniesiono sprzeciwu.

P.S. Czas w takim przypadku działa na Twoją korzyść - odsetki.

29.10.12 dostałem odpowiedź z sądu- Zawiadomienie o rozprawie.
Cytuję:
Kod:
 Sąd Rejonowy w Białymstoku I wydział Cywilny zawiadamia Pana jako powoda o rozprawie , która odbędzie się 26.11 o godzinie 8:00 w sali XX w sprawie Daniela .......przeciwko Gminie Miasta Białystok.
W pouczeniu jest tylko napisane że " Niestawiennictwo stron nie tamuje rozpoznania sprawy"
"Sąd może w celu dokładniejszego wyjaśnienia stanu sprawy zarządzić stawienie się stron lub jednej z nich osobiście albo przez pełnomocnika"

Reszta pouczenia dotyczy spraw małżeńskich itp.

Rozumiem więc że jest to ta pierwsza rozprawa na której wyrok powinien być na moją korzyść(jesli potem Gmina się nie odwoła- tak zostanie) i stawiennictwo tak naprawdę nie jest obowiązkowe? W sumie i tak zamierzam pójść- mam się czegoś spodziewać , jakoś się przygotować??

Wolę się upewnić.
Pozdrawiam

Jest to już normalna rozprawa, lecz z tego co piszesz to stawiennictwo nieobowiązkowe. Ta pierwsza - na którą nie wzywają stron i wydają wyrok na Twoją korzyść - już była. Jest rozpatrywana w trybie upominawczym
Postępowanie upominawcze – Wikipedia, wolna encyklopedia

W sumie nie musisz nic przygotowywać. To pytanie już padało w tym wątku.

...już była?...ale chyba powinienem dostać jakieś pismo od nich że w trybie upominawczym "wygrałem"- lub coś w tym stylu. A jak dotąd jest to pierwsza odpowiedź z sądu od czasu złożenia pozwu.

To z wiki:
"Jeżeli nie ma podstaw do wydania nakazu zapłaty, przewodniczący wyznacza rozprawę, chyba że sprawa może zostać rozpoznana na posiedzeniu niejawnym."
oraz
"W przypadku prawidłowego wniesienia sprzeciwu, nakaz zapłaty traci moc, ale tylko w części, która jest sprzeciwem zaskarżona. Przewodniczący wyznacza wówczas rozprawę oraz zarządza doręczenie powodowi sprzeciwu (wraz z wezwaniem na rozprawę)."

Sam już nie wiem o co chodzi. Nie dostałem żadnego odpisu sprzeciwu ani nic w tym stylu, jest to moje pierwsze zawiadomienie- tak jakby chodziło o postępowanie upominawcze.

Suma summarum czekam na rozprawę.
Pozdrawiam i dzięki kpierog.

Ostatnia edycja:
Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót