karta wypadku a protokół powypadkowy

• Autor wątku Autor wątku poker1978
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Nie wiem czy ktoś kierownika zastępował.
Behapowiec boi się najbardziej tego, że podmienił pierwszą stronę w protokole powypadkowym i że stażysta mówi że podrobili jego podpis i zeznania. Co może grozić behapowcowi.
Też się zastanawia czy Karta wypadku jest prawomocna a czy protokół powypadkowy.
Reasumując protokół został podpisany przez stażystę a karta wypadku jeszcze nie.

No dobrze, a co firma zrobiła z obydwoma dokumentami (protokołem i kartą)? Któryś z nich został przesłany do ZUS lub PUP?
Stażysta twierdząc, że jego podpis został podrobiony może iść nawet do sądu, co nie znaczy, że wygra.

o to powinnaś pytać w dziale prawa karnego, przeczytaj 270 kk, jest to przestępstwo ścigane z urzędu

Protokół bez załączników został wysłany stażyście pocztą natomiast drugi protokół i Karta wraz z załącznikami tj. wyjaśnieniem stażysty i świadka oraz płytką CD z nagranym wypadkiem przekazany do PUP dokładnie do inspektora bhp, który ma się skontaktować ze stażystą.

Czy Karta wypadku jest prawomocna czy protokół powypadkowy?
Bo uważany, że podstawą prawną w tym wypadku będzie Karta wypadku a protokół jest nieważny

Wyszło jeszcze że w protokole jest wpisany zły pesel czego nikt nie zauważył wcześniej.

Ostatnią edycję dokonał moderator:
ustawa nie posługuje się pojęciem "prawomocności" w stosunku do protokołu czy karty wypadku. Podstawą do uzyskania świadczeń jest karta, co nie oznacza, że przerabianie protokołu jest bezkarne

Ponawiam pytanie: co zostało zmienione w zdaniu na pierwszej stronie protokołu?

było na początku napisane że pracownicy chcieli schłodzić nagrzane wiertło stażysta poszedł po szmatę z chłodziwem. po zobaczeniu jeszcze raz filmu zostało napisane że szmata była sucha i oni chcieli tą szmatę rozerwać na dwie części.

Dziękuje wam za udzielenie cennych informacji.
Powiem behapowcowi żeby się na zapas nie martwił a jeśli to niech tłumaczy że zrobił błąd formalny protokół zamiast karty wypadku stażysty łatwiej je się z tego błędu wybroni.

Jeszcze jedno pytanie.
Czy jak w protokole jest błąd w Peselu i dacie urodzenia to czy protokół jest ważny? Bo behapowiec zauważył dopiero gdy sporządzał Kartę wypadku.

Wiecie co teraz przyszło mi do głowy, że jest różnica w protokole i Karcie wypadku bo jest na protokole wpisany błędny pesel i data urodzenia. Stażysta nawet tego nie zauważył przy podpisaniu tego protokołu.

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Witam,
Chcę powiedzieć, że wszystko się już wyjaśniło bo okazało się ,że on dostał jednak pierwszą wersję protokołu a nie tą poprawioną więc wszystko jest zgodnie z prawem. Stażysta sam behapowca przeprosił i bez problemu podpisał kartę.

Powrót