kasa chorych w niemczech

• Autor wątku Autor wątku bozkus
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

bozkus

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
10
Dzien dobry,przez 2lata mialam wlasna dzialalnosc gospodarcza w Niemczech i bylam tam zameldowana, oplacalam tylko podatek kasy chorych nie oplacalam a trzeba bylo!!Po tych 2woch latach sie wymeldowalam i od roku prowadze wlasna dzialalnosc gospodarcza w polsce i tu oplacam wszystko podatek,zus.Czy jak znowu sie zamelduje w Niemczech bede musiala splacic ta kase chorych niemcom??Pomozcie!!!!

Witam,moj maz jest niemcem mamy corke ktuja ja sie zajmuje maz pracuje ,ja i corka jestesmy u meza w pracy ubezpieczone.czy moge sobie w miesiacu od50 do 300euro przez internet dorobic i mimo to byc ubezpieczona u meza w pracy??

Ok,Minijob ja myslalam ze Minijob to tzeba sie w arbaitsamcie zarejestrowac i odnich sie dostaje jakas propozycje pracy.A jak sobie prywatnie to 300-350euro miesiecznie zarobie to musze sie rozliczac z podatku?? i mimo to bede dalej u meza ubezpieczona??.

Ostatnia edycja:
OK;Dziekuje za odpowiedz. ale jeszcze mam Pytanie, jezeli ja nie mam pracodawcy tylko sama sobie te pieniadze zarobie przez internet to nie musze sie do Minijob meldowac??bo po co??i czy wtedy bez Minijob czy wtedy mimo to jestem u meza dalej ubezpieczona i czy to 300e sobie bede mogla zarobic??:/

b.dziekuje za szybkie odpowiedzi:)tak dopytywalam bo maz mowil ze niemoge sobie o tak z domu pieniedzy dorobic:/ jeszcze raz dziekuje:)

WITAM mam jeszcze nie typowe pytanie:/ .
Czy moge jako WEB CAM GIRL dorabiac sobie pieniadze PRZEZ INTERNETtak do 300-400e w miesiacu ,jak by ktos nie wiedzial co to jest to troche opisze(pisanie przez internet z panami i troche wiecej ale tylko wirtualnie)i prosze nie krytykowac i nie wypisywac obrazliwych kometazy!!jestem mezatka w niemczech i maz pracuje,jak bym sobie tak przez internet tym do 400e dorobila czy jest to legalne i czy dalej jestem u meza w kasie chorych ubezpieczona??Bardzo prosze o odpowiedz

mozesz dorobic 395 Euro, a na Minijob do 450

Ok. moge sobie co miesiac dorabiac do 395e i bede u meza w kasie chorych zameldowana??

no to super,tak sobie to 395e mozna dorobic jezeli sie nie pobiera pieniedzy z miasta mam na mysli arbeitslosen geld albo harz4??i czy w Polsce sa takie same reguly jezel chodzi o dorobienie sobie takiej malej sumki??

jezeli sie pobiera Hartz4 jak najbardziej tez mozna dorobic ,część odlicza ,ale 160€ z tego zostaje plus pełny zasilek

nie wiem jakie w Polsce sa reguły

Witam

Mam pytanie, chcę się ubezpieczyć w niemieckiej kasie chorych AOK - jak mam odszukać tę właściwą instytucję w miejscowości w której mieszkam ?
Proszę o pomoc...

jaka właściwą ?wlasciwa bedzie ta którą sama sobie wybierzesz

Właściwą w sensie takim, że dzwoniąc do Berlina poinformowano mnie, że powinnam szukać w danej miejscowości w której mieszkam... i tutaj jest problem bo w mojej miejscowości nie ma ...i dlatego nie wiem co mam robić..

no tak ,jezeli chcesz byc ubezpieczona np w AOK to musisz jej szukac w swoim miescie

a gdzie mieszkasz i jaka to kasa ?

Powrót