kazus oferta proszę o pomoc!

• Autor wątku Autor wątku klaaudyynka
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

klaaudyynka

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam, proszę o pomoc w rozwiązaniu kazusu, dodam, że sprawa jest bardzo pilna!

Oto kazus:
Marek Michałowski prowadził osiedlowy sklep i złożył hurtownikowi Kazimierzowi Lato ofertę zakupu 20 kompletów przyborów szkolnych za określoną cenę. Ofertę wysłał pocztą. Oferta doszła do Kazimierza 1 czerwca. Dwa dni później zanim Kazimierz wysłał swoją odpowiedź, Marek przysłał drugie pismo, z którego wynikało, że cena, którą podał poprzednio jest za wysoka i związku z tym zmienia treść swojej oferty, obniżając cenę o 3 %. Kazimierz jednak, zaraz po nadejściu tego pisma, wysłał Markowi list, z którego wynika, że przyjmuję ofertę w pierwotnym brzmieniu, natomiast drugie pismo uważa za pozbawione znaczenia. Kazimierz dostarczył Markowi przybory szkolne i domaga się zapłaty w wysokości wynikającej z jego pierwszego listu. Czy zasadnie?

aaa okej okej, nie zrozumcie mnie źle, zaraz napiszę swoją propozycję!

wydaje mi sie, ze racje ma Kazimierz, poniewaz jezeli przedstawia sie komus oferte w tym przypadku w postaci listu, to moze byc ona zmieniona tylko wtedy gdy odbiorca nie zapoznal sie z pierwsza oferta i nie odp na nia, badz druga oferta doszla w tym samym momencie co pierwsza:))

ja w końcu zrobiłam to tak:

Drugie pismo Marka Michałowskiego zgodnie z treścią art. 662 § 1 kc stanowi odwołanie wcześniejszej oferty i jednocześnie jest to nowa oferta zakupu za cenę o 3 % niższa.
Do przyjęcia oferty nie można zastosować art. 681 § 1 kc, ponieważ domaganie się zapłaty w wysokości wynikającej z pierwszego listu – zmiana ceny – zmienia istotnie treść oferty i należy zastosować art. 68 kc, zgodnie z którym list Kazimierza Laty należy poczytywać za nową ofertę.
Można przyjąć, iż w stosunkach, jakie mają miejsce w niniejszym kazusie nie jest wymagane oświadczenie drugiej strony o przyjęciu nowej oferty – art. 69 kc. W związku z tym oraz mając na uwadze, iż Kazimierz Lato wykonał swoją część umowy a Marek Michałowski niezwłocznie nie udzielił odpowiedzi na nową ofertę (art. 682 kc) umowa ta została skutecznie zawarta i może domagać się on zapłaty w pełnej wysokości.

Artykuły, z których korzystałam przy rozwiązaniu kazusu (Kodeks Cywilny:Oficyna rok 2008 edycja 2):
Art. 662 § 1. W stosunkach między przedsiębiorcami oferta może być odwołana przed zawarciem umowy, jeżeli oświadczenie o odwołaniu zostało złożone drugiej stronie przed wysłaniem przez nią oświadczenia o przyjęciu oferty.

Art. 681. § 1. W stosunkach między przedsiębiorcami odpowiedź na ofertę z zastrzeżeniem zmian lub uzupełnień niezmieniających istotnie treści oferty poczytuje się za jej przyjęcie. W takim wypadku strony wiąże umowa o treści określonej w ofercie, z uwzględnieniem zastrzeżeń zawartych w odpowiedzi na nią.

Art. 68. Przyjęcie oferty dokonane z zastrzeżeniem zmiany lub uzupełnienia jej treści poczytuje się za nową ofertę.

Art. 682. Jeżeli przedsiębiorca otrzymał od osoby, z którą pozostaje w stałych stosunkach gospodarczych, ofertę zawarcia umowy w ramach swej działalności, brak niezwłocznej odpowiedzi poczytuje się za przyjęcie oferty.

Art. 69
Jeżeli według ustalonego w danych stosunkach zwyczaju lub według treści oferty dojście do składającego ofertę oświadczenia drugiej strony o jej przyjęciu nie jest wymagane, w szczególności jeżeli składający ofertę żąda niezwłocznego wykonania umowy, umowa dochodzi do skutku, skoro druga strona w czasie właściwym przystąpi do jej wykonania; w przeciwnym razie oferta przestaje wiązać.

Nie wiem, czy to jest dobrze, dzisiaj powinnam dostać pracę z powrotem :)

Powrót