Kazus - pomoc

• Autor wątku Autor wątku (i)INDESIT
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
I

(i)INDESIT

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
18
Witam,

Do rozwiązania mam poniższy kazus. Proszę o możliwą pomoc.

W dniu 7 stycznia 2007 r. w sklepie sieci "Ż." w R. przy ul. P. doszło do wydania napoju alkoholowego w postaci 10 butelek piwa "pod zastaw" dowodu osobistego klienta. M.O. prowadząca ten sklep wyjaśniła, że w dniu 7 stycznia 2007 r. w godzinach mędzy 17 i 18 wyszła ze sklepu w celu dokonania wpłaty w banku. W tym czasie w sklepie przebywała 14 - letnia córka M.O. (II). Klientów obsługiwała małoletnia córka M.O. (II) Jeden z klientów podszedł do kasy z 10 piwami i zaproponował, że zostawi swój dowód osobisty a opłatę dokona w dniu następnym bo dziś nie ma pieniędzy. M.O. (II) dodała, że namówiona przez aroganckiego klienta wprowadziła kwotę należności na kasę, wydrukowała paragon i schowała go wraz z dowodem klienta do szuflady a ten opuścił sklep z piwami. Stwierdziła, że obawiała się reakcji Klienta, dlatego wyraziła zgodę na transakcję. Mężczyzna nie uregulował rachunku następnego dnia.

Zagadnienie:
- czy doszło do zawarcia umowy sprzedaży?
- czy zabezpieczeniem był zastaw?
- czy sprzedaż (jeśli do zawarcia umowy by doszło) była sprzedażą na raty?

Z praktyki przyjętej na forum informuję, że co do zasady zadań domowych nie odrabiamy za kogoś. W związku z czym najpierw to osoba pytająca przedstawia swoją koncepcję rozwiązania problemu i na tej podstawie możemy z kimś polemizować.

Witam, jestem studentem prawa i mam problem z kazusem i orzecznictwem do niego. Może ktoś mi pomoże oto treść kazusu "Stanisław W został skazany na karę 10 lat pozbawienia wolności za rozbój. Przed aresztowaniem i skazaniem znęcał się nad żoną Anną W. i nad 12 letnim synem Markiem W. Często bez przyczyny bił małoletniego, wyłączał światło gdy małoletni odrabiał lekcje, nigdy nie przyczyniał się do jego utrzymania.
Anna W. zażądała pozbawienia Stanisława W. władzy rodzicielskiej nad małoletnim Markiem W. Stanisław W. w piśmie do Sądu opiekuńczego podnosił, że wniosek nie jest uzasadniony, gdyż pozbawienie wolności może być jedynie przyczyną zawieszenia jego władzy rodzicielskiej nad małoletnim synem.
Proszę wyjaśnić, jakie powinno zapaść orzeczenie i uzasadnić je.

Powrót