kazus-postępowanie administracyjne

• Autor wątku Autor wątku erikaweg8
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

erikaweg8

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
Bardzo proszę o w wskazówki jak napisac kazus z postępowania administracyjnego na temat zasady prawdy materialnej. Nie wiem od czego zacząc?

Należy zacząć od pojęcia prawdy materialnej (lektura KPA najlepiej z komentarzem).

Następnie spróbować odszukać lub wymyślić sytuację, w której ta zasada miałaby odzwierciedlenie.

Czytałam art. 7 ale bardzo ciężko mi go poprawnie zinterpretowac. Kazus ma byc napisany na podstawie orzecznictwa. Może jakieś wskazówki jakie orzecznictwo wybrac, aby było zgodne z tematem, a także jak z bardzo rozległego orzecznictwa wbrac to co istotne.

Nie mam zamiaru ściąga gotowca z sieci.
Mam porostu problem z napisaniem tego po 2 wykładach z postępowania administracyjnego...:(
Przeczytałam polecone mi orzecznictwo I SA/Kr 1959/10 - Wyrok WSA w Krakowie ale nadal nie wiem jak sprostac wymaganiom profesora:

Na podstawie orzecznictwa napisac i zaprezentowac kazus na temat " Zasada prawdy materialnej" (30 min na prezentację)
Kazus musi zawierac:
-opis stanu faktycznego- nie kopiowac orzecznictwa ( inna specyfika i układ )
-ciekawy i prosty problem procesowy- stan fatyczny
-ważny element orzecznictwa sądowego ( co sąd ustalił, co zaważył- uzasadnienie prawne)
-nie zbyt rozległy -3/4 kartki A4
-w tresci stanu faktycznego nie ujawniac wszystkiego

-utworzyc i opracowac 5-10 pytań do kazusu, pytania muszą byc związane ze stanem faktycznym, zgodnie z konsensusem
-pytania mają nawiązywac - dlaczego ta sprawa trafiła do sądu
-w podsumowaniu teza, jakie jest rozstrzygniecie

Proszę o wskazówki!!!!!!

Co powinno się zawierać w opisie stanu faktycznego, na podstawie orzecznictwa. Jakie informacje są najistotniejsze w kazusie?

w celu udzielenia odpowiedzi, trzeba by napisać niemal wykład akademicki inaczej odpowiedź byłaby zbyt uproszczona

proponuję przeszukać bazę orzeczeń NSA z hasłem "stan faktyczny"

Jak mam napisać kazus bez żadnych wskazówek, nie jestem prawnikiem tylko studentką administracji.............

erikaweg8 napisał:
tylko studentką administracji.............

gdyby pani nie była studentką, to pani pytanie byłoby zrozumiałe

od nabywania wiedzy jest uczelnia i wykładowcy, którzy z pewnością wskazują odpowiednią literaturę, a jeśli nie, to należy się do nich o to zwrócić

poza tym powyżej zaleciłem pani przejrzenie bazy orzeczeń - trzeba przejrzeć odpowiednią ilość, przeanalizować i na tej podstawie wyciągnąć wnioski

Ok dzięki. orzecznictwa analizuję ....może uda mi się coś stworzyć!

Znalazłam krótkie i ciekawe orzecznictwo V SA 629/99 - Wyrok NSA napiszcie proszę czy jest zgodne tematycznie " zasada prawdy materialnej"

Przesyłam kazus, który udało mi się napisać- proszę o uwagi!!!!!!!!!!!!!!

Sevak M., obywatel Armenii wraz innymi członkami rodziny- ojcem któremu odmówiono nadania statusu uchodźcy zaskarżył opinie, którą wydał Minister Spraw Zagranicznych na prośbę właściwych organów orzekających o ponownym rozpatrzeniu wniosku o nadanie statusu uchodźcy . Opinia ta opierała się na argumentacji, że ugrupowanie polityczne, z którym związany był ojciec skarżącego w dacie opinii znajdowało się w legalnej od 1998r. opozycji z ugrupowaniem rządzącym. Mające miejsce wcześniej represje dotyczyły tylko przywódców ugrupowania, nie zaś jego szeregowych członków co czyniło wątpliwym możliwość uznania iż sympatyków tego ugrupowania mogą spotkać z tego tylko powodu prześladowania. Skarżący korzystał raczej z okoliczności dotyczących ojca, nie podał konkretnych faktów świadczących o realności jego obaw. Skarżący zarzucił naruszenie w postanowieniu Ministra Spraw Zagranicznych art. 7 i art.9 KPA, wyrażających się w braku dostatecznego zindywidualizowania oceny wyrażonej w opinii, która mogła mieć wpływ na wynik sprawy.
Naczelny Sąd Administracyjny zaważył, co następuje:
Skarga nie jest uzasadniona. Zarzut indywidualizacji opinii pozostałby uzasadniony gdyby podał jakieś fakty dotyczące jego osoby, mające wskazać na szczególną obawę prześladowań w Armenii, a które w opinii byłyby pominięte. Taka sytuacja w sprawie jednak nie wystąpiła. Skarżący nie przytoczył tego rodzaju okoliczności. Zarzut naruszenia art. 7 KPA uznany jest za bezzasadny. W interesie strony leży uzyskanie korzystnego dla niej rozstrzygnięcia. Jednakże „słuszny interes strony” o którym mówi cytowany przepis KPA nie może być rozumiany jako obowiązujący organ administracyjny do wydania decyzji z naruszeniem prawa, bądź sformułowanie opinii wbrew faktom. Zaskarżona decyzja jest dla Skarżącego niekorzystna lecz nie może pozostać uznana za nierzetelną bądź wadliwą. Choć art. 7 KPA in fine, mówiąc o „słusznym interesie”odnosi go tylko do „obywateli”, sąd orzekający uznał, że taka wykładnia literalna w tym wypadku jest niewłaściwa, gdyż chodzi tu o „słuszny interes” każdej jednostki, czy osoby prawnej, która uczestniczy w postępowaniu administracyjnym, niezależnie od tego czy jest ona polskim obywatelem, czy cudzoziemcem. Wykładnia gramatyczna KPA w tym zakresie powinna być skorygowana przez wykładnie systemową, biorąc pod uwagę art. 32 ust. 1 Konstytucji.
W takiej sytuacji, na podstawie art.27 ust.1 z dnia 11 maja 1995 r. o Naczelnym Sądzie Administracyjnym /Dz.U. Nr 74 poz. 368 ze zm. / należało skargę oddalić.

ponieważ to kazus, to trzeba podać jeszcze definicje prawdy materialnej i wykazać jak ona się ma do zapisanego wyżej przykładu

Profesor życzy sobie aby utworzyć 5 pytań do w.w kazusu, w nich mam zamiar zawrzeć definicje zasady materialnej, czy będzie to poprawne?

erikaweg8 napisał:
W takiej sytuacji, na podstawie art.27 ust.1 z dnia 11 maja 1995 r. o Naczelnym Sądzie Administracyjnym /Dz.U. Nr 74 poz. 368 ze zm. / należało skargę oddalić.

Ta ustawa nie obowiązuje od 10 lat.
Z Twojego opisu nie wynika, czy kazus ma być na aktualnym stanie prawnym, więc tak tylko zwracam uwagę.

Powrót