Kazus - prawo karne

• Autor wątku Autor wątku kasia.k
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kasia.k

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
21
Witam,
Czy pomożecie mi rozwiązać następujący kazus:

Andrzej K. udał się do baru „Antałek” gdzie zakupił piwo, które zaczął spożywać na zewnątrz. Przebywali tam również Grzegorz Z. i Magdalena B. W pewnym momencie Andrzej K. został oblany piwem przez innego mężczyznę i wdał się w dyskusję z Grzegorzem Z., który poczęstował go piwem i radził, by sobie poszedł, bo tego pożałuje. Około godz. 2300 Magdalena B. nagle zaatakowała Andrzeja K. zadając mu uderzenia pięściami i kopiąc. Grzegorz Z. wyjął wówczas nóż mówiąc "wyskakuj z kasy za ten browar". Andrzejowi K. udało się w tym czasie złapać Magdalenę B. za włosy, a ta zaczęła krzyczeć o pomoc do Grzegorza Z. Ten ugodził wówczas nożem Andrzeja K. w okolice brzucha, po czym krzyknął do Magdaleny B. "spier...", pokazując zakrwawiony nóż. Oboje po tych słowach zbiegli z miejsca zdarzenia. Pokrzywdzony po zadaniu mu ciosu nożem nie podejmował jakichkolwiek działań obronnych, tylko złapał się rękami za ugodzone miejsce i po zrobieniu kilku kroków upadł. Z dokumentacji lekarskiej wynika, że obrażenia ciała jakich doznał naruszały prawidłowe funkcjonowanie jego organizmu na okres powyżej 7 dni. Proszę dokonać prawnokarnej oceny zachowania Grzegorza Z. i Magdaleny B.

Proszę o pomoc. Pozdrawiam!

Problem w tym, że nie mam pojęcia jak do tego podejść. Od czego zacząć.

Poprawiam się :)

Magdalena B. - naruszenie nietykalności cielesnej art 217 kk
Zachowanie Andrzej K. gdy złapał ją za włosy można potraktować jako obronę własną?

Grzegorz Z. - gdy "Grzegorz Z. wyjął wówczas nóż mówiąc "wyskakuj z kasy za ten browar". " można potraktować jako groźbę użycia przemocy?
art. 157 kk - naruszenie czynności narządu ciała lub rozstrój zdrowia ( par. 4 dotyczy naruszenia powyżej 7 dni, więc z oskarżenia prywatnego)

Nie wiem jaki artykuł przypisać do ucieczki Grzegorza Z. i Magdaleny B.
Czy jeśli Grzegorz Z. ułatwił ucieczkę Magdalnie B. to też można podpiąc pod kk?

kasia.k napisał:
Zachowanie Andrzej K. gdy złapał ją za włosy można potraktować jako obronę własną?

zastanów się czy to wypełnia paragraf drugi artykułu 217 kk

kasia.k napisał:
można potraktować jako groźbę użycia przemocy?

raczej bym się od tego oddalił

kasia.k napisał:
Czy jeśli Grzegorz Z. ułatwił ucieczkę Magdalnie B. to też można podpiąc pod kk?

podżeganie do przestępstwa jest przestępstwem, zatem ustal, czy ucieczka z miejca wyp. jest przestępstwem

Magdalenie - 217 jako naruszenie nietykalności. w orzecznictwie SN znalazłam, że uderzenie będzie traktowane jako naruszenie nietykalności. Innego pomysłu do niej nie mam..

Grzegorzowi - 157 par 1 - średni uszczerbek na zdrowiu powyżej 7 dni.
art 156 nie będzie miał zastosowania. Zastanawiałąm się ejszcze nad 148 w związku z 13. Ale czy to ma sens?

Pozdrawiam!

Bójka odpada. Gdyż to Grzegorz Z zaatakował go, Andrzej K. próbował się bronić. Następnie Grzegorz dźgnął go nożem.
Bójka to starcie fizyczne pomiędzy conajmniej 3 osobami.

kasia.k napisał:
Około godz. 2300 Magdalena B. nagle zaatakowała Andrzeja K. zadając mu uderzenia pięściami i kopiąc. Grzegorz Z. wyjął wówczas nóż mówiąc "wyskakuj z kasy za ten browar".

Zwróć uwagę na zacytowany fragment kazusu z perspektywy art. 280 kk

Ale czy art. 157 nie pochłonie 280kk?
Czy mo zna użyć 280 ze skutkiem określonym w 157 ?

kasia.k napisał:
Czy mo zna użyć 280 ze skutkiem określonym w 157 ?

Można, ponieważ do znamion przestępstwa rozboju nie należy spowodowanie obrażeń.

W komentarzu do kk przeczytałam, że rozbój to kradzież połączona z życiem przemocy wobec osoby lub groźbą natychmiastowego jej użycia. Grzegorz Z nie ukradł nic, jedynie groził. Być można potraktować to jako groźba? Czy za bardzo kombinuję :)

Usiłowanie, czytałam.
Jednak przestępstwo rozboju charakteryzuja się kierunkowością działania. Tzn sprawca ma zamiar dokonania kradzieży. A w tym przypadku brak jest takiego zamiaru.
Czy są jeszcze jakieś pomysły? :)
Pozdrawiam!!

kasia.k napisał:
A w tym przypadku brak jest takiego zamiaru.

Bardzo odważna koncepcja, zważywszy, że:

kasia.k napisał:
Grzegorz Z. wyjął wówczas nóż mówiąc "wyskakuj z kasy za ten browar"

Czy można w bardziej wyrazisty sposób uzewnętrznić zamiar dokonania rozboju?

Dziś będę przedstawiała kazus, czy chcecie poznać rozwiązanie?
Pozdrawiam!

Powrót