KAZUS z PPSA

• Autor wątku Autor wątku Monaa25
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Monaa25

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
19
Witam !
Chciałabym skonsultować z kimś zadanie, które zlecono mi do wykonania w formie kazusu. Ewentualnie proszę o pomoc w rozwiązaniu, przytoczeniu odpowiednich artykułów, paragrafów na podstawie ustawy p.p.s.a.
Może akurat ktoś się orientuje i wytłumaczyłby mi co nie co :)

Zadanie:
Proszę wskazać właściwy środek zaskarżenia przysługujący w przypadku następujących orzeczeń sądu administracyjnego (o ile przysługuje):
1) postanowienie o odrzuceniu skargi z powodu uchybienia terminu do jej wniesienia;
2) postanowienie o odrzuceniu skargi z powodu braku wezwania organu do usunięcia prawa;
3) postanowienie o odrzuceniu skargi z powodu nieuiszczenia wpisu sądowego;
4) postanowienie o umorzeniu postępowania;
5) wyrok WSA uwzględniający skargę w części;
6) postanowienie WSA o odrzuceniu skargi kasacyjnej;
7) wyrok NSA uchylający wyrok WSA i oddalający skargę.

OK. Konsultujmy. Jakie są Twoje propozycje?

chich bulterier napisał:
OK. Konsultujmy. Jakie są Twoje propozycje?

Według mnie w punkcie 1 środkiem zaskarżenia będzie zażalenie wynikające z art. 194 paragraf 1 punkt 1a

Jednak nie jestem pewna czy szukam w dobrym kierunku i czy o to chodzi.

Zatem pierwsze masz zrobione dobrze. Czytaj dalej art. 194, odpowie Ci na jeszcze kilka podpunktów z tego zadania.

Punkt 2 art. 53 paragraf 2 , środek zaskarżenia: odwołanie

Punkt 3 - art. 220 paragraf 3 oraz paragraf 3a - nie przysługuje środek zaskarżenia

Punkt 4 art. 161 paragraf 1 pkt 1 , skarga kasacyjna

Nie jestem pewna czy punkt 3 jest dobrze :|.
Proszę o dalsze wskazówki ewentualnie. W międzyczasie doczytam art. 194

Monaa25 napisał:

Punkt 3 - art. 220 paragraf 3 oraz paragraf 3a - nie przysługuje środek zaskarżenia

Nie jestem pewna czy punkt 3 jest dobrze :|.
Proszę o dalsze wskazówki ewentualnie. W międzyczasie doczytam art. 194

Punkt 6 art.194 paragraf 1 punkt 7, środek zaskarżenia: zażalenie

Zostaje mi punkt 5 oraz 7, poki co poczekam na Twoją odpowiedź :)

2) postanowienie o odrzuceniu skargi z powodu braku wezwania organu do usunięcia prawa;
To są rozstrzygnięcia wydawane na podstawie art. 58 § 1 pkt 6 ppsa. Zobacz czy służy na nie zażalenie czy skarga kasacyjna. Takiego środka jak odwołanie ustawa nie przewiduje.

3) postanowienie o odrzuceniu skargi z powodu nieuiszczenia wpisu sądowego;
Przeczytaj jednak art. 194 dokładniej. Odrzucenie skargi na podstawie 220 3 ma środek zaskarżenia.

4) postanowienie o umorzeniu postępowania;
Sprzeczność z art. 194 § 1 pkt 1b.

6) postanowienie WSA o odrzuceniu skargi kasacyjnej;
Punkt 6 art.194 paragraf 1 punkt 7, środek zaskarżenia: zażalenie
Dobrze.

Punkt 3 - zażalenie na podstawie art. 194 paragraf 1 punkt 1a

Punkt 4 - zażalenie, art. 194 paragraf 1 pkt 1b

Punkt 5 - skarga kasacyjna, art. 173 paragraf 1

Zastanawiam się nad punktem 2 i 7. Mozliwe jednak, ze zaraz cos znajdę :)

3, 4 i 5 ok.

ad. 2 - to jest orzeczenie (postanowienie) WSA, kończące postępowanie, wydane na podstawie innej niż art. 58 § 1 pkt 2-4, art. 161 § 1 oraz art. 220 § 3 ppsa. Jaki środek prawny przysługuje na takie orzeczenia?

ad. 7 - ile instancji ma postępowanie sądowoadministracyjne?

chich bulterier napisał:
ad. 2 - to jest orzeczenie (postanowienie) WSA, kończące postępowanie, wydane na podstawie innej niż art. 58 § 1 pkt 2-4, art. 161 § 1 oraz art. 220 § 3 ppsa. Jaki środek prawny przysługuje na takie orzeczenia?

ad. 7 - ile instancji ma postępowanie sądowoadministracyjne?

Ad2 - przysługuje wtedy zażalenie.

Ad.7 - dwie instancje

Już mi się mieszać zaczyna wszystko ;d

Ostatnia edycja:
Ad2 - przysługuje wtedy zażalenie.
Ale przyznaj, nie sprawdziłaś. Sprawdź jeszcze raz. To tylko dwa artykuły, 173 i 194.
Ad.7 - dwie instancje
Dwie instancje. Czyli pierwsza to WSA, druga to NSA. Środek zaskarżenia od NSA to trzecia instancja. Ale są dwie instancje. Czyli co przysługuje od orzeczeń NSA?

chich bulterier napisał:
Dwie instancje. Czyli pierwsza to WSA, druga to NSA. Środek zaskarżenia od NSA to trzecia instancja. Ale są dwie instancje. Czyli co przysługuje od orzeczeń NSA?

Tutaj przysługiwać bedzie skarga kasacyjna, szukam artykułu.

chich bulterier napisał:
Ale przyznaj, nie sprawdziłaś. Sprawdź jeszcze raz. To tylko dwa artykuły, 173 i 194.

Jeszcze nie sprawdzilam ale zaraz to zrobię

Monaa25 napisał:
Tutaj przysługiwać bedzie skarga kasacyjna, szukam artykułu.
Jeszcze raz. Jeżeli są tylko dwie instancje (nie ma trzeciej) to gdzie się odwołać od drugiej instancji?
W postępowaniu administracyjnym ogólnym, od pierwszej instancji masz odwołanie do drugiej, później decyzja jest ostateczna i dalsze środki prawne w administracyjnym toku instancji są niedopuszczalne. W ppsa jest w sumie podobnie.
Czyli co przysługuje?

Punkt 2 - art. 194 paragraf 1 punkt 1a - zażalenie

Do sądu niższego rzędu. Czyli jak NSA nadał wyrok uchylający WSA i oddalił skargę to wraca do WSA.

Przysługuje skarga kasacyjna tak jak mówiłam (przynajmniej tak mi się zdaje) Art. 173 paragraf 1

Punkt 2 - art. 194 paragraf 1 punkt 1a - zażalenie
Co przysługuje na orzeczenia kończące postępowanie wydane na podstawie innej niż art. 58 § 1 pkt 2-4, art. 161 § 1 oraz art. 220 § 3 ppsa? To jest napisane wprost w ustawie, słowo w słowo.

Do sądu niższego rzędu.
Środek zaskarżenia na wyrok II instancji to skarga do sądu niższej instancji?

chich bulterier napisał:
Co przysługuje na orzeczenia kończące postępowanie wydane na podstawie innej niż art. 58 § 1 pkt 2-4, art. 161 § 1 oraz art. 220 § 3 ppsa? To jest napisane wprost w ustawie, słowo w słowo.

Przysługuje skarga kasacyjna w takim razie. Art. 173 § 1 p.p.s.a.

chich bulterier napisał:
Środek zaskarżenia na wyrok II instancji to skarga do sądu niższej instancji?

Kurcze przecież orzeczenie sądu drugiej instancji jest prawomocne :what: , nie wiem już sama. muszę chyba doczytać.

Staram się te dwa ostatnie szybko zrobić i tylko przelatuję prędko i ciągle coś mi umyka...

Powrót