A
aya22
Użytkownik
- Odpowiedzi
- 306
,,Ambroży J. kupił nową lodówkę, którą aby zaoszczędzić na kosztach transportu przywiózł na dachu swojego samochodu pod kamienicę, w której mieszka. Niestety lodówka była zbyt duża, aby było możliwe jej wniesienie przez drzwi mieszkania, dlatego postanowił wciągnąć ją przez okno. W tym celu obwiązał lodówkę liną i wciągnął ją przy pomocy sąsiada Cezarego K. na piętro. W pewnym momencie wysunęła się ona z więzów i spadła na dach samochodu stojącego pod oknem Bartłomieja Z.
Na jakiej podstawie Bartłomiej Z. może domagać się odszkodowania za uszkodzenie swojego samochodu? Podaj podstawę prawną(przepis), subsumpcję i skutki jakie z tego wypływają."
I mam teraz wątpliwości czy chodzi o art. 422 KC(współsprawstwo) czy o 433 KC(odpowiedzialność za wyrzucenie, wylanie lub spadnięcie czegoś z pomieszczenia)?
Kolejna moja wątplwliwość dotyczy tego jaką kwalifikację prawną powinnam podać i cała reszta tego kazusu to dla mnie czarna magia.
Proszę o pomoc :-(
Na jakiej podstawie Bartłomiej Z. może domagać się odszkodowania za uszkodzenie swojego samochodu? Podaj podstawę prawną(przepis), subsumpcję i skutki jakie z tego wypływają."
I mam teraz wątpliwości czy chodzi o art. 422 KC(współsprawstwo) czy o 433 KC(odpowiedzialność za wyrzucenie, wylanie lub spadnięcie czegoś z pomieszczenia)?
Kolejna moja wątplwliwość dotyczy tego jaką kwalifikację prawną powinnam podać i cała reszta tego kazusu to dla mnie czarna magia.
Proszę o pomoc :-(