Kazusy prawo cywilne

• Autor wątku Autor wątku Selanea
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

Selanea

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam,

zastanawiam się nad rozwiązaniem 2 kazusów, a dokładniej prosiłabym o sprawdzenie czy ich rozwiązanie przeze mnie jest poprawne, może coś przeoczyłam. Kazusy jak i pytania są napisane z pamięci.

KAZUS 1
X szedł ulicą i przypadkowo upuścił telefon. Y idąc tą samą drogą podniósł leżący na ziemi telefon i schował do kieszeni. Telefon był używany przez Y kilka dni. 4 lipca sprzedał telefon Z.

1.Czy Y jest:
-właścicielem
-posiadaczem samoistnym - ponieważ władał faktycznie rzeczą jak właściciel z zamiarem władania nią dla siebie
-posiadaczem zależnym
-dzierżycielem

2.Kto jest właścicielem telefonu dnia 3 lipca? właścicielem nadal jest X

3.Czy umowa pomiędzy Y a Z jest:
-ważna - telefon mógł zostać nabyty przez Z, zakładając, że był on w dobrej wierze, zatem ważna i skuteczna
-skuteczna
-nieważna
-nieskuteczna

4.Kto jest właścicielem w dniu 5 lipca? i tutaj zastanawiam się czy właścicielem jest po prostu Z czy musi minąć termin 3 letni

KAZUS 2
X zawarł z Y umowę warunkową, w której zobowiązał się do przeniesienia swojej nieruchomosci, jeżeli Y zawrze związek małżeński.Po jakimś czasie Y poślubił Z. Zatem 2 września X zawarł z Y umowę zobowiązującą do przeniesienia własności nieruchomości. 4 października doszło do przeniesienia własności nieruchomości z X na Y. Następnie Y przeniósł na Z w umowie darowizny ½ udziału własności nieruchomości. Po jakimś czasie okazało się, że X był ubezwłasnowolniony całkowicie do 30 września. (Zakładamy, że formy zawieranych umów były prawidłowe.)

1.Czy umowa przeniesienia własności nieruchomości zawarta pomiędzy X a Y jest:
-ważna
-skuteczna
-nieważna- skoro X był ubezwłasnowolniony całkowicie to umowa jest nieważna i nieskuteczna
-nieskuteczna

tutaj zaczęły się schody..

2.Czy umowa darowizny zawarta między Y a Z jest:
-ważna
-skuteczna
-nieważna - wg mnie skoro zobowiązanie było nieważne z racji ubezwłasnowolnienia całkowitego, to również umowa przeniesienia była nieważna a co za tym idzie Y nie stał się właścicielem nieruchomości i nie mógł przenieść udziału na Z, zatem nieważna i nieskuteczna
-nieskuteczna

3.Komu przypadają udziały?
-X i Y
-X i Z
-Y i Z
-inna odp - udziały przypadają X

4.Kto jest właścicielem nieruchomości w dniu 5 października? Właścicielem nieruchomości jest X

Najwięcej problemów sprawił mi kazus 2, nie jestem pewna czy dobrze go zinterpretowałam.. proszę o pomoc :)

bardzo proszę o jakiekolwiek spostrzeżenia

art. 169§1 k.c. - jeżeli osoba nieuprawniona do rozporządzenia rzeczą ruchomą zbywa rzecz i wydaje ją nabywcy, ten uzyskuje jej własność z chwilą objęcia rzeczy w posiadanie, chyba, że działa w złej wierze.

te kazusy są mega banalne, kodeks do ręki i jazda. :)

Nazwa Wyświetlana napisał:
te kazusy są mega banalne

Jak się jednak okazuje - nie dla Ciebie...

Art. 169 § 2. Jednakże gdy rzecz zgubiona, skradziona lub w inny sposób utracona przez właściciela zostaje zbyta przed upływem lat trzech od chwili jej zgubienia, skradzenia lub utraty, nabywca może uzyskać własność dopiero z upływem powyższego trzyletniego terminu. Ograniczenie to nie dotyczy pieniędzy i dokumentów na okaziciela ani rzeczy nabytych na urzędowej licytacji publicznej lub w toku postępowania egzekucyjnego.

tak wiem,właśnie tu zaglądałem,żeby to poprawić,ale mnie ubiegłeś ;)
w każdym razie do ogarnięcia z kodeksem.

dzięki za czujność i przepraszam za wprowadzanie w błąd (aczkolwiek właśnie miałem zamiar to poprawić)

Selanea napisał:
Po jakimś czasie okazało się, że X był ubezwłasnowolniony całkowicie do 30 września.

Czy nie powinno zamiast "do" być "od"?

Powrót