KGPN Nakaz zapłaty

• Autor wątku Autor wątku dariuszelk
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

dariuszelk

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Witam
Dostałem nakaz zapłaty w postępowaniu upominawczym z Sądu Rejonowego w moim mieście.

Najazują mi oczywiscie zapłate na rzecz nieopłaconych czesnych co jest bzdurą ponieważ mam wszystkie dowody wpłat za ten okres.

Umowe z uczelnią WSFIZ w Białymstoku zawarłem 19.02.2005 roku
Skreślony z listy studentów zostałem dnia 25.07.2008 z powodów:
-Stwierdzenia braków postępów w nauce
-Nieuzyskanie zaliczenia semestru lub roku w określonym terminie
-Niewniesienia opłat związanych z odbywaniem studiów ( te zdanie jest skreślone)

Sprzedaż wieżytelnosci z dnia 11 grudnia 2014r
kwota zadluzenia 300zł za okres 04.12.2007r tytułem: niezapłacone czesne - grudzien 07

Wiem że musze napisać sprzeciw do sądu, przewertowalem forum i jest tego tak duzo i taki bałagan ze cięzko to jakoś ogarnąć.

Czy ktos z Państwa mógłby mi podać jakis wzór pisma i treść oraz podstawy prawne do zanegowania tego pisma, czyli wniesienie sprzeciwu na nakaz zapłaty w trybie upominawczym?
Czy wystarczy pismo napisane w wordzie czy musze dokonac tego na specjalnym druku jak w linku poniżej?
http://www.bip.ms.gov.pl/Data/Files/_public/bip/sprawy_cywilne/form5_sp.pdf

Proszę o szybką pomoc bo zbliża sie termin na odwołanie.
Dziekuje

Ostatnia edycja:
Czy ktoś tu jest w stanie w miare szybko z marszu odpowiedzieć mi na posta?
Dziś mija mi termin na złożenie odwołania na te pismo

Napisz że roszczenie jest nienależne, gdyż posiadasz dowody wpłat. Poza tym jest również przedawnione.
Jeśli pozew wniesiono na formularzu, to sprzeciw składasz również na formularzu. Dlaczego dziś mija termin, to co przez 2 tygodnie robiłeś, literki składałeś?

Napisałem wszystko mniej więcej w tej formie:

SPRZECIW OD NAKAZU ZAPŁATY
Wydanego dnia ........... w sprawie Sygn. ...............

Niniejszym składam sprzeciw od nakazu, kwestionuję zasadę i wysokość dochodzonego roszczenia i wnoszę o uchylenie Nakazu Zapłaty w całości. Wnoszę o oddalenie powództwa z uwagi na przedawnienie roszczeń dochodzonych przez powoda. Wnoszę jednocześnie o całkowite oddalenie powództwa jak i wszelkich kosztów z tym związanych.

Powołuję się na zarzut przedawnienia roszczenia i uchylam się od jego zaspokojenia. Jednocześnie oświadczam, że nie zrzekałem się zarzutu przedawnienia, nie nastąpiło także przerwanie ani zawieszenie biegu przedawnienia, nie dokonałem także w żaden sposób czynności, która stanowiłaby uznanie roszczenia.

Ale oczywiscie na zwykłym papierze puściłem wydruk z drukarki poprostu w formie podania, czy jesli nie wypełniłem tego na sądowym formularzu to jest to nieważne ? Pismo zawiozłem bezpośrednio do sądu w 3 kopiach, Pani nic w okienku nie mówiła tylko podbiła pieczątki że wpłyneło z dniem dzisiejszym, czy jesli nie bylo to na sądowym formularzu to uznają to za nieważne?

Ostatnia edycja:
czy jesli nie bylo to na sądowym formularzu to uznają to za nieważne?
Niekoniecznie. Przyślą ci wezwanie do uzupełnienia braków sprzeciwu, to napiszesz go na formularzu.

Super, dziękuje za odpowiedzi

Witam ponownie wszystkich
Dostałem przed rozprawą pismo w którym to KGPN twierdzi iż:
WSFIZ jest uczelnią niepubliczną i obowiązuje mnie 10 letni okres przedawnienia, twierdzą również ze świadczenia studenta nie są swiadczeniami okresowymi.
Cóż robić? Jak się tłumaczyć przed Sądem?

dariuszelk napisał:
Dostałem przed rozprawą pismo w którym to KGPN twierdzi iż:
WSFIZ jest uczelnią niepubliczną i obowiązuje mnie 10 letni okres przedawnienia, twierdzą również ze świadczenia studenta nie są swiadczeniami okresowymi.
Równie dobrze mogą sobie twierdzić, że odkopałeś złoty pociąg pod Wałbrzychem i masz im odpalić działkę ze znaleziska :D
dariuszelk napisał:
Cóż robić? Jak się tłumaczyć przed Sądem?
Napisz pismo procesowe, że twierdzenia powoda są całkowicie chybione i że podtrzymujesz swoje stanowisko dot. zarzutu przedawnienia, z uwagi na art. 117 k.c. w zw. z art. 160a ust. 7 ustawy Prawo o szkolnictwie wyższym

Dla wszystkich zastanawiających się nad tym dlaczego art. 32 noweli dotyczy również uczelni niepublicznych, mimo że jest tam zapis "o których mowa w art. 99 ust. 1 ustawy" poniżej krótkie wyjaśnienie.

Popatrzcie na strukturę zdania:

Do umów w sprawie warunków odpłatności za:
- studia
lub
- usługi edukacyjne, o których mowa w art. 99 ust. 1 ustawy

[dwukropek i myślniki dodałem aby pokazać strukturę zdania]

słowo "lub" rozdziela dwa zdania podrzędne:
- studia
- usługi edukacyjne, o których mowa w art. 99 ust. 1 ustawy.

Poza tym uczelnie publicznie nie pobierają odpłatności za studia. Pobierają odpłatności za dodatkowe "usługi edukacyjne".

Nie mogłem nigdzie znaleźć wyjaśnienia więc sam wymyśliłem powyższe. Proszę o konstruktywną krytykę.

Powrót