Kiedy można odmówić udziału w wojnie?

• Autor wątku Autor wątku mieszko_I
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
UP. No to nieźle mnie zasmuciłeś:confused:. Nie dość, że ktoś za własne lub rodziców pieniędze się kształci ( bo państwo nic nie daje, tylko okrada) to jeszcze po wykształceniu państwo może wykorzystać te umiejętności do niecnych celów. To kim my jesteśmy jak nie niewolnikami na usługach szlachty. Konstytucja w perfidny sposób łamana.

Nie ma to nic wspólnego z łamaniem konstytucji.
Zgodnie z nią masz obowiązek obrony kraju.
A to co napisałem powinno cię ucieszyć, bo nosząc pocztę, pisząc wezwania itp. raczej życia się nie straci (na pewno ryzyko jest dużo niższe niż na froncie. bo nikt w czasie tego nie będzie do ciebie strzelał).

mieszko_I napisał:
Nie dość, że ktoś za własne lub rodziców pieniędze się kształci ( bo państwo nic nie daje, tylko okrada)
Nie przypominam sobie aby coś się zmieniło i np. szkoły podstawowe, czy średnie, studia dzienne, były odpłatne !
Przestań wypisywać swoje bzdury, za chwilę potraktuje Cię jako trolla.
Chcesz dyskutować, proszę bardzo, jednak bez wypisywania wyssanych palca głupot.

Ostatnia edycja:
Kanas napisał:
Nie przypominam sobie aby coś się zmieniło i np. szkoły podstawowe, czy średnie, studia dzienne, były odpłatne !
Przecież szkoły są płatne tylko ,że ta płatność jest utajona w podatkach, akcyzach i całej reszty. Przypominam, że państwo nie ma własnych pieniędzy. Żeby coś było za darmo to musi coś komuś zabrać. Jeżeli więc chce mi Pan coś zarzucił to ew. brak doprecyzowania.

mieszko_I napisał:
Przypominam, że państwo nie ma własnych pieniędzy
Kolejna głupota !!
Posiadają udziały itd. które to przynoszą zyski, czy straty.

,ale udziały musiały być wcześniej kupione za pieniądze obywateli lub w wyniku sprzedaży dóbr obywateli. Żeby państwo miało firmę to musiało najpierw mieć kasę na jej zbudowanie. Skąd mieli mieć kasę jak nie z podatków lub z sprzedaży majątku obywateli ?

Czym mieli eksploatować złoża rudy jak nie mieli kasy na sprzęt? Musieli mieć wkład własny, a tym wkładem były podatki.

,ale żeby mieć zdobycze wojenne to należy mieć armie, której trzeba płacić kasę. A kasa była z podatków. Więc koło się zamyka.

Powrót