Kiedy przedawnienie?

• Autor wątku Autor wątku DamSip
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

DamSip

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
19
Witam,

Okazało się, że mam zaległy rachunek z operatorem tv cyfrowej. Rachunek jest z 2002 roku a sąd wydał nakaz zapłaty w 2011. Czy miał do tego prawo skoro zadłużenia telekomunikacyjne przedawniają się po 3 latach?

tak miał. W sprzeciwie podniosłeś zarzut przedawnienia ? Wgl odpowiadałeś na nakaz?

Odebrałeś nakaz ? dotarł do ciebie ? zmieniałeś adres zamieszkania ?

Nie mieszkałem pod tym adresem w tym czasie. Na co mam też dowód bo bylem wymeldowany. To coś zmienia?

To zmienia wszystko
Kto wydał nakaz zapłaty ? (jaki sąd )
Na jaki adres został wysłany nakaz ?

Został prawdopodobnie wysłany na adres na którym nie byłem już zameldowany, gdyż innego nie znali. E-sąd w Lublinie.

No to składaj sprzeciw od tego nakazu, udowadniając adres zamieszkania, podając aktualny adres, podnosząc zarzut nieistnienia roszczenia (nie podnoś zarzutu przedawnienia).

Syphar napisał:
No to składaj sprzeciw od tego nakazu, udowadniając adres zamieszkania, podając aktualny adres, podnosząc zarzut nieistnienia roszczenia (nie podnoś zarzutu przedawnienia).

W latach 2005-2013 nie byłem tam zameldowany. Ponownie zameldowałem się tam w 2014 roku. Roszczenie wykupił KRUK jednocześnie zlecając egzekucję komornikowi. To jak mam to formalnie zrobić? Muszę uzyskać ten dokument sądowy tak?

Mógłbyś, ale jako, że to e-sąd, to szybciej uzyskasz interesujące Cię informacje zakładając sobie konto w e-sądzie. Oczywiście masz prawo wnioskować o doręczenie Ci nakazu, ale to potrwa, a nic więcej niż online się z niego nie dowiesz. Następnie, znając sygnaturę akt, wysłać sprzeciw jak wyżej z dowodami na adres aktualny na dzień wydania nakazu.

Syphar napisał:
Mógłbyś, ale jako, że to e-sąd, to szybciej uzyskasz interesujące Cię informacje zakładając sobie konto w e-sądzie. Oczywiście masz prawo wnioskować o doręczenie Ci nakazu, ale to potrwa, a nic więcej niż online się z niego nie dowiesz. Następnie, znając sygnaturę akt, wysłać sprzeciw jak wyżej z dowodami na adres aktualny na dzień wydania nakazu.

Jak dobrze zrozumiałem to: Rejestruje się w e-sądzie, docieram do sygnatury akt. I wysyłam listem poleconym sprzeciw, udowodniając, że w tych latach tam nie mieszkałem i stąd nie mogłem podjąć korespondencji?

DamSip napisał:
Jak dobrze zrozumiałem to: Rejestruje się w e-sądzie, docieram do sygnatury akt. I wysyłam listem poleconym sprzeciw, udowodniając, że w tych latach tam nie mieszkałem i stąd nie mogłem podjąć korespondencji?
tak, w sprzeciwie zgłaszasz zarzut nieprawidłowego doręczenia pierwszego pisma czyli nakazu zapłaty i pozwu,

Abstrahując od tego wątku, to zawsze doradzacie by nie podnosić w sprzeciwie zarzutu przedawnienia, bo z tego co się orientuje będzie wystawiony jakiś pit.

Art. 493. Forma i tryb wnoszenia zarzutów od nakazu zapłaty wydanego w postępowaniu nakazowym
§1. Pismo zawierające zarzuty wnosi się do sądu, który wydał nakaz zapłaty. W piśmie pozwany powinien wskazać, czy zaskarża nakaz w całości, czy w części, przedstawić zarzuty, które pod rygorem ich utraty należy zgłosić przed wdaniem się w spór co do istoty sprawy oraz okoliczności faktyczne i dowody. Sąd pomija spóźnione twierdzenia i dowody, chyba że strona uprawdopodobni, że nie zgłosiła ich w zarzutach bez swojej winy lub że uwzględnienie spóźnionych twierdzeń i dowodów nie spowoduje zwłoki w rozpoznaniu sprawy albo że występują inne wyjątkowe okoliczności.

No to jeżeli ktoś nie podniesie zarzutu przedawnienia, a powód nie wycofa roszczenia, to w procesie nie będzie już można powołać sie na zarzut przedawnienia i może być pozamiatane??

Ostatnia edycja:
Shotel Warrior napisał:
Abstrahując od tego wątku, to zawsze doradzacie by nie podnosić w sprzeciwie zarzutu przedawnienia, bo z tego co się orientuje będzie wystawiony jakiś pit.

Art. 493. Forma i tryb wnoszenia zarzutów od nakazu zapłaty wydanego w postępowaniu nakazowym
§1. Pismo zawierające zarzuty wnosi się do sądu, który wydał nakaz zapłaty. W piśmie pozwany powinien wskazać, czy zaskarża nakaz w całości, czy w części, przedstawić zarzuty, które pod rygorem ich utraty należy zgłosić przed wdaniem się w spór co do istoty sprawy oraz okoliczności faktyczne i dowody. Sąd pomija spóźnione twierdzenia i dowody, chyba że strona uprawdopodobni, że nie zgłosiła ich w zarzutach bez swojej winy lub że uwzględnienie spóźnionych twierdzeń i dowodów nie spowoduje zwłoki w rozpoznaniu sprawy albo że występują inne wyjątkowe okoliczności.

No to jeżeli ktoś nie podniesie zarzutu przedawnienia, a powód nie wycofa roszczenia, to w procesie nie będzie już można powołać sie na zarzut przedawnienia i może być pozamiatane??

A co chcesz zgłaszać w e-sądzie tam się tylko pisze sprzeciw i zaskarża Nakaz, dalsze kroki to albo powód cofnie pozew albo sprawa pójdzie do rejonowego. W rejonowym można na rozprawie podnieść zarzut przedawnienia

Shotel Warrior napisał:
chcąc posiadać wyrok oddalający pozew proponuje nie zgłaszać zarzutu przedawnienia, zarzut ten można podnieś na sprawie,
Shotel Warrior napisał:
to w procesie nie będzie już można powołać sie na zarzut przedawnienia i może być pozamiatane??
nie, zarzut przedawnienia możesz nawet zgłosić w II instancji,

W piśmie pozwany powinien wskazać, czy zaskarża nakaz w całości, czy w części, przedstawić zarzuty, które pod rygorem ich utraty należy zgłosić przed wdaniem się w spór co do istoty sprawy oraz okoliczności faktyczne i dowody.

Wynikałoby z tego, że jeśli w sprzeciwie nie podniesie zarzutu przedawnienia to potem już nie może się na niego powoływać chyba że uprawdopodobni, że nie zgłosiła ich w zarzutach bez swojej winy lub że uwzględnienie spóźnionych twierdzeń i dowodów nie spowoduje zwłoki w rozpoznaniu sprawy albo że występują inne wyjątkowe okoliczności.

robinson21 napisał:
tak, w sprzeciwie zgłaszasz zarzut nieprawidłowego doręczenia pierwszego pisma czyli nakazu zapłaty i pozwu,

Dobrze i co dalej? Sąd wysyla coś do mnie? Będę miał jakieś pismo, że sąd przychylił się do mojego wniosku? Chciałbym mieć jakoś dowód, abym mógł okazać komornikowi czy firmie windykacyjnej.

Shotel Warrior napisał:
W piśmie pozwany powinien wskazać, czy zaskarża nakaz w całości, czy w części, przedstawić zarzuty, które pod rygorem ich utraty należy zgłosić przed wdaniem się w spór co do istoty sprawy oraz okoliczności faktyczne i dowody.

Wynikałoby z tego, że jeśli w sprzeciwie nie podniesie zarzutu przedawnienia to potem już nie może się na niego powoływać chyba że uprawdopodobni, że nie zgłosiła ich w zarzutach bez swojej winy lub że uwzględnienie spóźnionych twierdzeń i dowodów nie spowoduje zwłoki w rozpoznaniu sprawy albo że występują inne wyjątkowe okoliczności.

Jeśli sprawa z e-sądu trafi do rejonowego a ten z miejsca da termin sprawy to nawet nie trzeba nic pisąc tylko bezpośrednio na sprawie podnieść zarzuty.

Inna sytuacja
"albo że występują inne wyjątkowe okoliczności

to taka okoliczność że powód może cofnąć specjalne pozew aby Sąd nie oddalił powództwa co często takie firmy stosują.poza tym wątpię aby Sąd był przeciwny skoro ze strony powoda nigdy nikogo nie ma na sprawie .

No i właśnie sam sobie odpowiedziałeś.

chyba że uprawdopodobni, że nie zgłosiła ich w zarzutach bez swojej winy
To jest e-sąd, a do e-sądu powód nie składa dowodów swoich twierdzeń. Pozwany nie może więc się z nimi zapoznać, co wystarczająco uprawdopodabnia, dlaczego zarzut zgłasza dopiero po zapoznaniu się z nimi (na etapie sądu rejonowego).

Dobrze i co dalej? Sąd wysyla coś do mnie? Będę miał jakieś pismo, że sąd przychylił się do mojego wniosku?
Otrzymasz informację o uwzględnieniu sprzeciwu i skierowaniu sprawy do sądu właściwego miejscowo.

Bardzo dziekuję wszystkim za zainteresowanie i okazaną pomoc.

Powrót