Kiedy wyjscie za kaucja?

• Autor wątku Autor wątku Kołysanka
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
No wlasnie mnie tez to zastanawia. Adwokat przyszedl do mojego meza i powiedzial, ze wszystko sie toczy ladnie, prokurator zaproponowal juz kwote do wplacenia i zapytal sie meza czy bedzie mial mozliwosc zaplacenia. Powiedzial tez, ze na dniach powinien juz wyjsc. I tu zaczela sie cisza :what:

[cytat="Kołysanka"]. I tu zaczela sie cisza :what:[/cytat]
a od kiedy jest ta cisza???

No ostatni telefon prawie 6 tygodni temu i wtedy maz powiedzial, ze niby na dniach powinien juz wyjsc - tak powiedzial adwokat. Nic wiecej od tamtej pory nie wiem.

[cytat="Kołysanka"]No ostatni telefon prawie 6 tygodni temu .[/cytat]
no to faktycznie dawno....mozna oszalec wiem cos o tym :x

No niestety. Nic nie wiem, czy cos w ogole sie dzieje, nie wiem jak tutaj na miejscu sobie wszystko ukladac i to jest najgorsze. Momentami nie mam juz sil i mysle tylko zeby sie nachlac i miec wszystko w d... :x :(

[cytat="Kołysanka"]Momentami nie mam juz sil i mysle tylko zeby sie nachlac i miec wszystko w d... :x :([/cytat]
wiem cos o tym...ale wiem tez ze kobiety sa silne...czasem silniejsze od mezczyzn(psychicznie) i jestesmy przejsc nawet najwieksze klody :)

[cytat="dolzi"]wiem cos o tym...ale wiem tez ze kobiety sa silne...czasem silniejsze od mezczyzn(psychicznie) i jestesmy przejsc nawet najwieksze klody :)[/cytat]

Tak zgadzam sie jak najbardziej. Nawet zastanawiam sie nad tym jak ja juz 6 miesiecy wytrwalam :what: Boje sie jednak ile to jeszcze potrwa, choc czytalam, ze przy braku konkretnych dowodow gora po 8-9 miesiacach wypuszczaja na wolnosc (za kaucja raczej). Oby tak bylo.

[cytat="Kołysanka"] choc czytalam, ze przy braku konkretnych dowodow gora po 8-9 miesiacach wypuszczaja na wolnosc (za kaucja raczej). Oby tak bylo.[/cytat]

czyli przez 8-9 miesięcy można stosować tymczasowe aresztowanie bez "konkretnych dowodów" ? a na jakiej podstawie ?

Tymczasowe aresztowanie w każdym przypadku można stosować tylko jeżeli zebrane dowody wskazują na duże prawdopodobieństwo, że oskarżony (podejrzany) popełnił przestępstwo. - art. 249 § 1 k.p.k.

[cytat="Yossarian"][cytat="Kołysanka"] choc czytalam, ze przy braku konkretnych dowodow gora po 8-9 miesiacach wypuszczaja na wolnosc (za kaucja raczej). Oby tak bylo.[/cytat]

czyli przez 8-9 miesięcy można stosować tymczasowe aresztowanie bez "konkretnych dowodów" ? a na jakiej podstawie ?

Tymczasowe aresztowanie w każdym przypadku można stosować tylko jeżeli zebrane dowody wskazują na duże prawdopodobieństwo, że oskarżony (podejrzany) popełnił przestępstwo.[/cytat]

Ja nie wiem tak czytalam.

Co do tymczasowego aresztowania to chyba nie do konca. Moj maz na podstawie odcisku palca w aucie, ktore posluzylo do przestepstwa zostal zatrzymany, tyle ze nie w Polsce. Zna wlasciciela auta, ktory nawet nie byl na miejscu przestepstwa. Moj maz pojechal do tego kraju i go zatrzymali. Nie zna tych ludzi, nie sa oni nawet z Naszego miasta, Ci ludzie mowia, ze tez go nie znaja. Mieli go puscic za kaucja ale na razie nie puscili. Na poczatku nawet nie wiedzial, ze za to jest zatrzymany dopiero adwokat sie dowiedzial doklodnie, ze o to chodzi.

[cytat:36x11m66]
Moj maz na podstawie odcisku palca w aucie
[/cytat:36x11m66]
no to juz jest lekka przesada....czyli moral z tego taki....trzymajmy sie wszyscy na bacznosci bo nie wiedziec kkiedy i gdzie tez mozemy zostac zatrzymane :D :D
a i zakladajcie zawsze przed wyjsciem z domu rekawiczki :D :D
wspolczuje kolysanka...naprawde...co sie dzieje na tym swiecie :x :x :x

dolzi, jak adwokat wlasnie dzialal w tym temacie, ze to przegiecie jest to prokurator czy ktos tam sugerowal sie tym, ze moj zna wlasciciela auta, bo jest na zdjeciu z Nim razem jak kiedys wjezdzali do kraju czy cos. Now iec on powiedzial, ze zna go, ten facet ma firme, ktora zajmuje sie sprowadzaniem aut i byli razem, ale ze przeciez nie bylo go na miejscu przestepstwa, ani mojego meza. Jak do tego faceta przyszly pisma o wyjasnienie co jego auto robilo tam i dlaczego posluzylo do przestepstwa to on zeznal, ze pozyczyl znajomemu swojemu, ktory jest z jego rodzinnego miasta (ten facet pochodzi z Wroclawia, ale mieszka w Naszym miescie troche a troche we Wroclawiu).
Tak mniej wiecej to wszystko wyglada, dlatego adwokat zareczal, ze meza wypuszcza, bo nie maja podstaw zeby przedluzac mu areszt.

dziwna sprawa kolysanka....ale nie moge uwierzyc ze trzymaja kogos tak dlugo jak jest kapletnie czysty jak lza...chodz w tych czasach wszystko jest mozliwe :x :x
ale widze ze kaucja nie zawsze jest taka prosta..moj S w pon ma posiedzenie odnosnie tymczasowego aresztu i wlasnie nie wiem czy to ma zwiazek z podaniem o kaucjie ktora byla zlozona 9 dni temu :?: :?: :!: :!:

dolzi no wlasnie adwokat mowil, ze nie beda go tyle trzymac, bo nie ma podstaw i co? Ja jestem juz zalamana. Maz jak dzwonil to mowil, ze on nie wie w ogole o co chodzi, skad takie domysly a ze to nie Polska to on nie moze sie porozumiec, wszystko adwokat mu pozniej mowi. Tak wlasnie przedstawil sprawe, a moj mowil, ze jest tak wsciekly, ze jak wyjdzie to ich zaskarzy czy cos. jak sobie przypomne, chlop mi pojechal tylko po auto i slad zaginal. Jak dostalam telefon normalnie nie moglam uwierzyc.
Co do Twojej sprawy to ja nie wiem juz sama nic z tymi kaucjami. Zobacz u nas prokurator podal kwote, juz wszystko bylo zalatwione, mial niby wyjsc na dniach i co? Minelo juz 6 tygodni wlasnie dzis... :(

Nie było załatwione. Co to znaczy prokurator podał kwotę?
Prokurator ma wydać postanowienie i w tym postanowieniu ma być termin wpłaty oraz kwota.

Dolzi jeśli ma posiedzenie o tymczasowe aresztowanie to może być na nim ustalona kaucja ale nie musi. Może też być przedłużony areszt ale życzę jak najlepiej :D

atmosphere prokurator zaproponowal kwote jaka mialaby byc wplacona, adwokat dalej zalatwial twierdzac, ze to kwestia dni, kwota jest, ale meza nadal nie ma.

[cytat="xGalax"] Może też być przedłużony areszt ale życzę jak najlepiej :D[/cytat]
czemu przedluzony skoro jeszcze jednego nie skonczyl...sankcja konczy mu sie dopiero za miesiac...chyba troche za wczesnie na takie sprawy...wiem ze posiedzenie ma zwiazek z wnioskiem o kaucje....boze juak ja bym chciala by bylo juz dodrze :( :( :( :(

A to chyba że tak :lol: bo ja zrozumaiałam że już mu sie kończy sankcja :lol:

we wtorek minie miesiac od zatrzymania..i pod koniec czerwca konczy mu sie sankcja.dlatego to posiedzenie jest organizowane z powodu zlozenia przez adwokata wniosku o poreczenie..gdybym chociaz wiedziala jakie sa szanse na ta kaucjie...nigdy nie byl karany to moze jakos przychylnie to rozpatrza...ale dluzy mi sie juz ten dzien... :( :(

dolzi to, ze nie byl karany raczej nie ma nic wspolnego. Mysle, ze najbardziej chodzi o to, o co jest podejrzany, jakie sa szanse na to, ze bedzie mataczyl itp.

Powrót