Kiedy wyjscie za kaucja?

• Autor wątku Autor wątku Kołysanka
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
dolzi no ja bym wolala miec tak jak Ty, ze wiem ze juz go puszczaja i koniec. To by mi wystarczylo, a ja nie wiem w ogole na czym stoje.

dziewuszki, a po jakim czasie można się starać o wypuszczenie za kaucją? i jak wysoka ona może być?? czy to bajońskie sumy?? :(

Oleńka, jeśli delikwent przebywa w ZK, to nie ma mowy o wypuszczeniu za kaucją. W grę wchodzi ona tylko przy zwalnianiu z AŚ, jako zabezpieczenie na wypadek, gdyby oskarżony/podejrzany miał jakieś "głupie" pomysły. Mało tego, z chwilą rozpoczęcia odbywania kary w ZK kaucja ulega zwrotowi. Więc (jeśli dobrze się zorientowałam) w Twoim przypadku nie wchodzi niestety w grę. Pozostaje jedynie zwolnienie warunkowe

mam takie pytanie jeżeli prokurator przychyli się do wpłacenia kaucji to czy po sprawie oni mi zwrócą wpłacone pieniądze

Pieniądze zostaną zwrócone, jest to poręczenie, że oskarżony nie bedzie się ukrywał i będzie na każde wezwanie. No chyba, że nie stawi się na wezwanie itp, to wtedy poręczenie przepada.
Art. 268. § 1. Stanowiące przedmiot poręczenia wartości majątkowe lub zobowiązania ulegają przepadkowi albo ściągnięciu w razie ucieczki lub ukrycia się oskarżonego. W wypadku utrudniania w inny sposób postępowania karnego można orzec przepadek lub ściągnięcie tych wartości.

Poręczenie zwraca się, ale jeśli zostanie skazany na karę pozbawienia wolności (bez zawieszenia), to poręczenie zwraca się dopiero jak stawi się do odbycia kary

a jakby pisał o odroczenie wyroku i sędzia przychylił by się do tego to co wtedy z tą kaucją?

a mozesz mi napisac ile wplacilas kaucji????duza suma bo ja tez bym chciala aby moj maz byl w domu:((

Ja wpłaciłam o dziwo niewiele. Współoskarżeni w męża sprawie, powychodzili za poręczeniem 10 tys złotych, a mój mąż wyszedł 3 miesiące później za 2 tys złotych. Z tym, że z tego co się dowiedziałam, na takie zarzuty jakie miał, to było niewielka suma.

mam pytanie. moj maz zostal skazany za 4 wyroki. jazda bez uprawnien. czy jest opcja zeby wyszedl za tzw.kaucja?

nati1812 napisał:
mam pytanie. moj maz zostal skazany za 4 wyroki. jazda bez uprawnien. czy jest opcja zeby wyszedl za tzw.kaucja?
Chciałby się "wykupić" od wyroku bezwzględnej odsiadki ? Nie ma takiej możliwości.

Kołysanka napisał:
Witam.

Maz zostal tymczasowo aresztowany w ogole z dziwnego powodu troche jak dla mnie, ale nie o to chodzi.
Minelo pol roku, dostal najpierw sankcje na 3 miesiace, potem wydluzyli mu do 2, a teraz nie wiem bo rzadko daja mu dzwonic...
Od 3 miesiecy adwokat zalatwia mezowi wyjscie za kaucja, prokurator (czy kto tam sie tym zajmuje) niby sie zgodzil, ustalil kwote itp. ale cos maz nadal jest zatrzymany. Miesiac temu rozmawialam z Nim przez telefon i powiedzial mi, ze byl adwokat powiedzial mu, ze nie maja podstaw zeby go dluzej 3mac i z kaucja idzie dobrze wiec na dniach powinni go puscic. Nadal cisza.
Ile w takim razie cos takiego moze jeszcze trwac skoro kwota zostala ustalona? Sledztwo nie idzie do przodu poniewaz maz sie nie przyznal do zarzucanych mu czynow. Prokurator chce doprowadzic do sprawy, wiem ze zostalo rok temu zatrzymanych pare osob, maz ich nie zna, ale na aucie ktore posluzylo do przestepstwa znaleziono odcisk palca mojego meza (zna wlasciciela auta). Trzymaja go pol roku choc nikt na Niego nie zeznaje bo Ci ludzie go nie znaja. Bylismy pewni i adwokat zareczal, ze go szybko puszcza bo sprawa nie pojdzie do przodu jesli chodzi o jego osobe. Nie rozumiem dlaczego w takim razie sprawa z kaucja tak dlugo trwa?

hej ,widze ze wplacalas kaucje ,mnie czeka to jutro mozesz mi podpowiedziec jak to kaucje wplacalas bo ja mam pieniadze nie w banku to byla zrzuta rodzinnai niewiem czy przez poczte ,jaka droga bedzie najszybciej

zenka1 napisał:
hej ,widze ze wplacalas kaucje ,mnie czeka to jutro mozesz mi podpowiedziec jak to kaucje wplacalas bo ja mam pieniadze nie w banku to byla zrzuta rodzinnai niewiem czy przez poczte ,jaka droga bedzie najszybciej
Kołysanka pisała swój post 9 lat temu, to tak na marginesie.
@zenka1, a nie lepiej po prostu zadzwonić do prokuratury i zapytać ?

Powrót