W
wojtek2s
Użytkownik
- Odpowiedzi
- 78
Hej. Piszę prozę fantasy i cenię sobie moje umiejętności, wyobraźnię i po prostu pracę. Chciałbym się skutecznie zabezpieczyć przed plagiatami bo czuję, że dzieło które właśnie tworzę będzie b. dobre. A więc przeszukałem internet i znalazłem następujące rzeczy, które nie wymagają włożenia dużych pieniędzy:
- Data pewna (sposób z listem poleconym i pocztą elektroniczną)
- Certyfikowany znaczek czasu
- Banki danych
- Konwersja do formatu PDF
Napiszcie co myślicie o tych sposobach.
I teraz mam parę pytań.
Pierwsze dotyczy znaczku czasu. Co to właściwie jest? Słyszałem, że można go darmowo uzyskać, może mi ktoś podać link do takiej witryny?
Po drugie - banki danych. Mógłby mi ktoś podać link do odpowiedniego banku danych? Nie znam się na tym, a chyba nie każdy bank danych zajmuje się tym samym typem danych(?).
Konwersja do formatu PDF to raczej słabe zabezpieczenie z kilku powodów:
- istnieją programy do konwersji formatu PDF na DOC (dokument worda)
- W Adobe Acrobat Reader można zaznaczać tekst
- ewentualnie można to przepisać
Poradzicie coś na to?
Jeśli znacie jakieś skuteczne sposoby zabezpieczenia tekstu przed plagiatami to podajcie mi je, proszę.
Teraz jeszcze sprawa wykrycia plagiatów. Raczej rzadko czytam prozę innych, czy muszę skanować net codziennie żeby wykryć plagiat? W ostateczności mogę liczyć na uprzejmość czytelników, którzy mi doniosą
Ale nie ma systemu, który pomaga wykrywać plagiaty?
No i na koniec taka banalna sprawa. Na swojej stronie chcę dać zapisek o prawach autorskich. Mógłby mi ktoś pomóc sformułować zapis (może być bardzo rozbudowany) tak aby wiadomo było, że wszystkie prawa są zastrzeżone, że są zastrzeżone dla mnie (podać moje dane) oraz żeby odstraszyć innych przed kopiowaniem (np. zrobiłem to i to aby zabezpieczyć dane, wyliczyć i na końcu "itd."
).
Czekam na odpowiedź
Jutro sprawdzę ten temat, teraz muszę się przygotować do szkoły.
Pozdrawiam i czekam na odpowiedź
- Data pewna (sposób z listem poleconym i pocztą elektroniczną)
- Certyfikowany znaczek czasu
- Banki danych
- Konwersja do formatu PDF
Napiszcie co myślicie o tych sposobach.
I teraz mam parę pytań.
Pierwsze dotyczy znaczku czasu. Co to właściwie jest? Słyszałem, że można go darmowo uzyskać, może mi ktoś podać link do takiej witryny?
Po drugie - banki danych. Mógłby mi ktoś podać link do odpowiedniego banku danych? Nie znam się na tym, a chyba nie każdy bank danych zajmuje się tym samym typem danych(?).
Konwersja do formatu PDF to raczej słabe zabezpieczenie z kilku powodów:
- istnieją programy do konwersji formatu PDF na DOC (dokument worda)
- W Adobe Acrobat Reader można zaznaczać tekst
- ewentualnie można to przepisać
Poradzicie coś na to?
Jeśli znacie jakieś skuteczne sposoby zabezpieczenia tekstu przed plagiatami to podajcie mi je, proszę.
Teraz jeszcze sprawa wykrycia plagiatów. Raczej rzadko czytam prozę innych, czy muszę skanować net codziennie żeby wykryć plagiat? W ostateczności mogę liczyć na uprzejmość czytelników, którzy mi doniosą
No i na koniec taka banalna sprawa. Na swojej stronie chcę dać zapisek o prawach autorskich. Mógłby mi ktoś pomóc sformułować zapis (może być bardzo rozbudowany) tak aby wiadomo było, że wszystkie prawa są zastrzeżone, że są zastrzeżone dla mnie (podać moje dane) oraz żeby odstraszyć innych przed kopiowaniem (np. zrobiłem to i to aby zabezpieczyć dane, wyliczyć i na końcu "itd."
Czekam na odpowiedź
Jutro sprawdzę ten temat, teraz muszę się przygotować do szkoły.
Pozdrawiam i czekam na odpowiedź