kindergeld a alimenty

• Autor wątku Autor wątku lena26xs
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

lena26xs

Użytkownik
Odpowiedzi
79
witam,mieszkam z dzieckiem w Polsce ''ojciec dziecka'' mieszka w Niemczech niedawno otrzymalam pismo z Familienkasse ze nalezy mi sie 151 euro kindergeldu i taka kwote mi przesłali, natomiast mam zasadzone przez Sąd w Polsce alimenty w wysokosci 800 zł czy w tej sytuacji ''ojciec''moze odliczyc sobie alimenty i posłac 50 euro?

w Niemczech nalezy sie 92 euro ojcu//jezeli placi dobrowolnie

w przypadku dzieci pelnoletnich calosc /184 Kindergeld

-w sadownie nalicznych wyglada to tak samo/o tyle sa pomniejszone

tabele podawalam juz kilka razy

tak samo bylo z Kinderbonusem wyplaconym przez Familienkasse 2010 r,,ojciec mial prawo w tym miesiacu pomniejszyc alimenty o 50 euro( rowna polowe bonusa)

Ostatnia edycja:
Witaj Lena
A jednak udało Ci się uzyskać świadczenia bez zgody ojca? Ja już czekam rok czasu i żadnej odpowiedzi z ich strony.. A może ojciec dziecka podpisał zgodę , tudzież dostarczył podpisane formularze. Moje dziecko nie ma ani polskiego zasiłku, ani niemieckiego, ani nie dostaje alimentów ( 1000 zł). nieźle.. napisz jak masz jakieś nowe wskazówki, bądź wiadomości, może trzeba się przypomnieć..

witaj,no wypełniłam wniosek który mi posłali napisalam ze z ojcem nie mam kontaktu(,ale ja tam co chwile pisalam sie upominac trwalo to rok czasu) i do miesiaca przyszła mi odpowiedz po wyslaniu wniosku,wiec odliczyli 126 zł polskiego zasiłku i dodatku rehabilitacyjnego i wyszło 151 no ale dziwi mnie to ze on sobie to ze alimenty teraz mam 50 euro choc w pismie z FK nic takiego nie pisze ze alimenty sa pomniejszone.A dlaczego ty nie dostajesz zadnych pieniazkow na dziecko?

Rok temu składałam na polskie rodzinne i poinformowali mnie, ze niby nalezy sie niemieckie i tam poszły papiery.. i tyle to już trwa.. a alimentów nie płaci, bo jak widac swietnie mozna ukrywac dochody.

a jeśli chodzi o niemieckie prawo to ojciec rzeczywiscie może sobie pomniejszyc alimenty o kwotę Kindergeld - 50 %. ale zgodnie z prawem polskim Ty mozesz isc do komornika.. ze płaci niepełną kwotę

choc w pismie z FK nic takiego nie pisze ze alimenty sa pomniejszone

Familienkasse jest od wyplacania zasilkow rodzinych /nie ma nic wspolnego z naliczaniem aliment

Ostatnia edycja:
właśnie, gdzie tu jest granica prawa? Wychodzi na to, że Lena moze isc do komornika polskiego i wszczasc egzekucje.. wg prawa polskiego.. w pismie nie ma nic na temat, ze ojscie ma dostać polowe.. a wogole z jakieh racji, skoro jak się domyslam ciężar opieki i wychowania dziecka spoczywa tylko na matce dziecka.

Kazda niemka musi sie dzielic ,a wiec dlaczego dla polakow maja robic jakies wyjatki?

wyobraz sobie ze w Pl maja przysadzone wyzsze(przyklad wyzej) alimenty, niz niektore kobiety w Niemczech,,bo tu facetowi 900 Euro musi zostac na miesieczne utrzymanie a z reszty naliczane sa dopiero alimenty ..

alimenty panstwowe sa rowniez pomniejszone o Kindergeld,,wynosza 133 euro.

Regelbetrag (Mindestunterhalt)........ abzüglich 100% Kindergeld...... Leistungen nach UVG
317 € ........ ..................... ......... 184 € ................ ..................... 133 €

to jestem ciekawa ile sciagnie taki polski komornik,,jak minimum musi zostac na utrzymanie

Ostatnia edycja:
w Polsce nie ma takiego prawa, ze zasilek dzieli się na poł i odlicza z alimentów.. więc dla polskiego komornika będzie to nie wywiązywanie się z alimetacji.. zresztą ja się na tym akurat nie znam. A własnie dlatego, ze jest taka granica w Niemczech 900 euto to moje dziecko nie dostaje alimentow,,

w Polsce tez istnieja zaliczki alimentacyjne..

skoro Niemcy placa za polakow,to Polacy mogliby tez zaplacic za Niemca

-polka mieszkajaca w Niemczech dostaje pieniadze z panstwa,jezeli ojciec polak.../zamieszkaly w Polsce/ nie lozy na dziecko.

ale w Polsce jest granica , którą jak się przekroczy to zaliczki się nie dostaje.. tak samo z zasiłkiem rodzinnym i wcale to nie są duże kwoty..

w Polsce - 506 zł na osobę, żeby dostać zasiłek rodzinny 68zł
725 zł na osobę, żeby dostać zaliczkę z funduszu max 500zł, także śmieszne kryteria i śmieszne stawki. Belunia, wyobrażasz sobie żyć za 1500 zł netto? Ja właśnie tyle wydaje na samo mieszkanie.

tak na wstępie to komornik nie dziala poza granicami Polski egzekucją alimentów z zagranicy zajmuje sie Sąd Okręgowy (wydz,obrotu z zagranica)powiem tyle ze ten caly proces polsko niemiecki jest chaotyczny,wogole to skoro FK nie zajmuje sie alimentami to skad on sobie wymyslil kwote 50 euro=200zł alimentów a nie 800zl nienormalne,a ty anna masz wyrok polskiego Sądu o alimenty?

ja mam wyrok polskiego sądu, dalej sprawa trafiła do sądu okręgowego i dalej do niemieckiego komornika ( komornik działa nie na moją korzyść, swego czasu ojciec dziecka powiedział mi, że był u niego i pytał, czemu się zgodził na takie a nie inne alimenty, skoro nie ma z czego płacić). Podałam samochód jako jego własność, ale okazało się ze nie jest własnoscią dłuznika, to wysłałam wszystkie dane, na kogo zarejestrowane, na kogo ubezpieczone i jaka rejestracja samochodu ( w nazwie rejestracji inicjaly ojca dziecka).
To już będzie 3 lata bez alimentów. A jesli chodzi o Kindergeld, to jak pojawila się szansa to złozyłam wniosek, ale okazało się ze potrzebują KG7 ( cokolwiek to jest) bo inaczej wniosek nie będzie mógł być rozmaptrzony. Ale to trwa i trwa, takze minęło już ponad pół roku , a ja nie mam zadnych wiescie, ani o alimentach, ani o Kindergeld.

witam mam pytanie ??? Mam przysadzone alimenty w polsce 400 zloty na pierwsze dziecko ktore ja nie wychowuje tylko matka,a ja mieszkam w niemczech z zona i dwojka dzieci i pobieram rodzinne niemieckie. i czy prawda jest taka ze jezeli mam tu rodzinne ze z tego moge placic te alimenty ???

Powrót