Kindergeld dla dzieci mieszkających w Polsce

• Autor wątku Autor wątku grasiella77
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

grasiella77

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam czy mogę dostać informacje na temat kindergeld. Jestm po rozwodzie a mój były mieszka i pracuje w niemczech legalnie, ma również obywatelstwo niemieckie. Nasza córka mieszka ze mną i na wakacje jeżdzi do ojca. Ja w polsce nie pobieram zasiłku bo mam swoją firmę i do 2012 nieżle mi szło ale od stycznia tragedia. Były mąż próbował ale odpisali mu że przez to że córka nie mieszka z nim i że nie jest zameldowana to nie należy mu się ten zasiłek. Były niestety płaci alimenty kiedy mu się podoba zero stabilności finansowej. Proszę o pomoc w tym temacie i namiary na kogoś kto zajmuje się w Polsce tą tematyką. Z góry dziękuje za pomoc:D

Ostatnia edycja:
Bardzo dziekuje za odpowiedz:roza:

Od 2016 roku nie ma czegoś takiego jak KG dla dziecka mieszkającego poza granicami Niemiec.Dziecko musi być zameldowanie w Niemczech , musi mieć ID-STEUER a później jeszcze Familienkasse chce zaświadczenia że szkoły,przedszkola itp.

Nieprawdą jest to co pani pisze-proszę podać przepsi,który mówi ze zasiłek nie należy się na dzieci mieszkające w Polsce?
Zasiłek tej pani jak najbardziej się należy tylko musi sama złożyć wniosek jako wnioskodawca!

To proszę mi podać przykład dziecka które mieszka w Polsce a ma niemiecki ID-STEUER , który od 11.2015 każda Familienkasse w BRD sprawdza.
Poza tym mam nawet przykład znajomego który pracuje w Berlinie a dziecko mieszka w Szczecinie.Familienkasse wysłało mu dokumenty do podbicia....Arbeitbescheinigung, Haushaltbescheinigung..podkreślili że tylko niemiecki się liczy, Schulbescheinigung i ID-STEUERNUMMER. Jeździł do Bundeszentrale für Steuern i Bürgeramt.W pierwszym mu powiedziano że dziecko nie ma meldunku i nie może dostać ID STEUERNUMMER tak jak dzieci zamieszkałe w Niemczech....I takie też prawo weszło że sprawdzają ten ID-STEUER każdego dziecka nawet dzieci niemieckich.W ciągu 14 dni znajomy nie przedstawił dokumentów które Familienkasse chciało i po miesiącu dostał decyzję odmową....gdzie pisało że dziecko jego nie posiada ID-STEUER na terenie Niemiec.
Poza tym wszędzie pisze o nowych przepisach ID-STEUER dziecka i każdy nowy formularz też posiada już miejsce na wpisanie tego numeru.
Kindergeld für Ausländer - Anspruch ohne deutsche Staatsangehörigkeit

Jeżeli chodzi o powyższą sprawę ..grasiella77...kg należy się jeśli dziecko ma niemieckie obywatelstwo.Poza tym ta Pani pisała w 2013 roku,a wtedy jeszcze mogłaby bez dzisiejszych zmian dostać kg.

Steuer ID owszem,ale chodzi tutaj o numer osoby uprawnionej-jak wejdzie pani na strone www.arbeitsagentur.de jest napisane dokładnie,ze na dzieci mieszkające poza Niemcami,ktore nie posiadaja niemieckiego numeru podatkowego nalezy podac numer umozliwiajacy identyfikacje dziecka np.numer Pesel.

a co z numer identyfikacji podatkowej ? chcą żeby go podawac a matka przebywająca z dziecmi w polsce nie posuada tego numeru tylko ojciec bo rozlicza sie w niemczech

Witam. Pracuje w Niemczech 6 tygodni przez agencję jako opiekunka osób starszych. I będę tak jeździć. W Polsce nie pobieram żadnych zasiłków czy należy mi się kindergeld? Samotnie wychowuje córkę która ma 3 lata.

berlinkaaa napisał:
Od 2016 roku nie ma czegoś takiego jak KG dla dziecka mieszkającego poza granicami Niemiec.Dziecko musi być zameldowanie w Niemczech , musi mieć ID-STEUER a później jeszcze Familienkasse chce zaświadczenia że szkoły,przedszkola itp.

Wierutna bzdura. Proszę nie wprowadzać forumowiczów w błąd. To może mieć taki skutek, że ktoś może nie złożyć wniosku o KG właśnie na podstawie takich, nieprawdziwych, informacji ! Sam złożyłem wniosek o KG w 2016 r i otrzymałem KG ze spłatą od tego właśnie roku oraz otrzymuję obecnie. Moja sytuacja: jeden rodzic pracuje i mieszka w Niemczech ( obywatelstwo niemieckie ), drugi rodzic mieszka z dzieckiem w Polsce. Obydwoje mają obywatelstwo Polskie.

dokładnie , ja tez mieszkam z dziecmi w PL a ich ojciec w DE i jesteśmy po rozwodzie a mimo to przyznano mi KINDERGELD

jeśli meldunek Twój i dziecka jest w PL to pierwszeństwo do wypłaty ma PL , ale z racji tego ,że w PL nie należy się Tobie na pierwsze dziecko to próbuj złożyć wniosek w DE , myslę ,że powinnaś bez problemu dostać

Ernet napisał:
Wierutna bzdura. Proszę nie wprowadzać forumowiczów w błąd. To może mieć taki skutek, że ktoś może nie złożyć wniosku o KG właśnie na podstawie takich, nieprawdziwych, informacji ! Sam złożyłem wniosek o KG w 2016 r i otrzymałem KG ze spłatą od tego właśnie roku oraz otrzymuję obecnie. Moja sytuacja: jeden rodzic pracuje i mieszka w Niemczech ( obywatelstwo niemieckie ), drugi rodzic mieszka z dzieckiem w Polsce. Obydwoje mają obywatelstwo Polskie.

Czy możesz pomóc w wypełnieniu niektórych rubryk we wniosku ? Są miejsca które nie wiem jak wypełnić ?

Aga1303 napisał:
Czy możesz pomóc w wypełnieniu niektórych rubryk we wniosku ? Są miejsca które nie wiem jak wypełnić ?

Przykro mi ale niestety nie mogę pomóc, ponieważ nie znam na tyle dobrze j.niemieckiego. Sam korzystałem z pośrednika przy składaniu wniosku. Myślę, że tu, na forum, znajdziesz takie informacje lub ktoś chętnie Ci pomoże. Nie twierdzę, że powinnaś tak zrobić ale w Polsce jest wiele biur, które zajmują się kompleksowo całym procesem złożenia wniosku o KG. Odpłatnie oczywiście.

Ostatnia edycja:
Ernet napisał:
Przykro mi ale niestety nie mogę pomóc, ponieważ nie znam na tyle dobrze j.niemieckiego. Sam korzystałem z pośrednika przy składaniu wniosku. Myślę, że tu, na forum, znajdziesz takie informacje lub ktoś chętnie Ci pomoże. Nie twierdzę, że powinnaś tak zrobić ale w Polsce jest wiele biur, które zajmują się kompleksowo całym procesem złożenia wniosku o KG. Odpłatnie oczywiście.

Żadnego z tych polskich biur bym nawet najgorszemu wrogowi nie poleciła.

właśnie do tej pory nie korzystałam z biur bo to zdzierusy . Robię wszystko sama tylko bariera językowa stanowi nieraz problem przy interpretacji zagadnień , np. niesamodzielna praca,niesamodzielna działalność , pracownik najemny -nie wiem jak to rozumieć i szukam tak po forach

Jest jeszcze jedna droga, którą bym wybrał, gdybym miał ponownie starać się o KG. ROPS.I tam składałbym wniosek o KG. Nie twierdzę, że w ten sposób będzie najszybszy ale na pewno we wszystkim Ci pomogą ( wypełnienie potrzebnych dokumentów ) i całą sprawę poprowadzą w Twoim imieniu. Jeśli będą potrzebne dodatkowe dokumenty- poinformują Cię. Jeśli otrzymają jakieś pismo z Niemiec- wyślą do Ciebie już przetłumaczone. Uważam, nie, jestem pewien, że to rozwiązanie jest pod każdym względem najlepsze. Nie składałem podania o KG przez ROPS ale miałem z nimi kontakt w mojej sprawie ( pomocniczo ) i poznałem zasady działania ROPS

Podanie o Kindergeld można uzyskać w Niemczech chyba we wszystkich językach świata, dlaczego nie bierzecie polskiej wersji do wypełnienia?

Powrót