KINDERGELD - Zasiłek rodzinny na dziecko w Niemczech

• Autor wątku Autor wątku marzenapk
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Czy to może mieć wpływ na decyzję?Kto w takim wypadku powinien złożyć wniosek?Mąż czy ja?Bo złożył mąż, ale nie wiem, czy ze względu na te osobne meldunki nie powinnam ja?

ten u kogo dziecko jest zameldowane , ostatnio coraz częściej FK wymaga również potwierdzenia zameldowania z Polski

Nie wiem już co robić.
Dziecko jest zameldowane ze mną w Polsce, mąż ma inny meldunek w Polsce.Ale mieszkamy razem w jego miejscu zameldowania w Polsce. Ale to on pracuje w Niemczech. Jesteśmy małżeństwem.
Rozumię, że to jednak ja powinnam się podpisać jako osoba składająca wniosek, mimo, że to nie ja w Niemczech pracuję?
Przepraszam za to ciągłe dopytywanie, ale jak widać każdego sprawa jest rozpatrywana indywidualnie i taki niuans jak niewłaściwa osoba składajaca wniosek może spowodować odrzucenie tego wniosku.Dziękuję za wyrozumiałość.

może złożyć małżonek ale na 99% będzie odmowa,nie macie wspólnego meldunku a wiec jak udowodnicie ze mieszkacie razem i prowadzicie wspólne gospodarstwo ?

odmowy są i będą z tego powodu ,bo prawo zmieniło się w 2010 r

to czy ktos mieszka razem czy nie nie ma znaczenia

mam ci podać parę przykładów odmow z tego miesiąca? jak również to, ze żądają teraz potwierdzenia zameldowania z PL ? widziałeś żeby Niemiec pobierał rodzinne na dziecko które z nim nie mieszka ? bo ja nie

na stronie FK zresztą pisze wyraźnie

Bezugsberechtigt für Kindergeld ist der Elternteil, in dessen Haushalt das Kind angemeldet ist.

By uzyskać zasiłek rodzinny z Niemiec potrzebne są:
- Lohnsteuerbescheinigung (lub Abrechnung) z Niemiec (poświadczenie niemieckiego pracodawcy o okresie zatrudnienia w Niemczech);
- unijne akty małżeństwa i urodzenia dzieci;
- zaświadczenie o wspólnym meldunku z dziećmi (z Urzędu Miasta i Gminy);
- kopie dowodu osobistego lub paszportu;
- decyzja o nieprzyznaniu zasiłku w innym państwie UE (z ZUS);
- opcjonalnie: kopia umowy o pracę i kopia karty zameldowania z Niemiec;
- numer rachunku bankowego na które będzie przelewany Kindergeld
http://www.teamtax.pl

Ostatnia edycja:
bielunia musze cie wyprowadzic z bledu bo ja mieszkam w niemczech a zona w Polsce i do tej pory nie bylo to wymagane

Ostatnia edycja:
to masz szczęście ,bo do 2010 r wypłacali a po zmianie przepisów już nie ,zapewniam ze nie musisz mnie wyprowadzać z błędu ,widocznie macie wspolny meldunek w PL

odmowy są rożne ,np:taka
Erfullen fur ein Kind mehrere Personen die Auspruchsvoraussetzungen,so wird das Kindergeld derjenigen Person gewahrt,die das Kind in ihren Haushalt aufgenommen hat.Nach den hier vorliegenden Unterlagen leben Ihre Kinder nicht in Ihrem Haushalt,sondern bei der Kindesmutter in Polen.Daher kann nach &63 Abs.1 S 4 EStG in Verbindung mit & 2 Abs.4 S.2 Bundeskindergeldgesetz (BKGG)keine Festsetzung des Kindergeldes an sie erfolgen.
autor
Autor Wiadomość
olka1983.25

Obywatele polscy ubiegający się o zasiłek rodzinny w Niemczech w przypadku gdy jedno z rodziców dziecka mieszka w Polsce podlegają nie tylko przepisom prawa niemieckiego lecz również przepisom prawa polskiego i unijnego. Przy tym muszą być przestrzegane przepisy Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) Nr. 883/2004 ważne od 01 maja 2010.
Zmiana w zasadach dot. Zagranicznych Świadczeń Rodzinnych

Ostatnia edycja:
Jezeli urzad niemiecki przysyla takie uzasadnienie to sie powinno odwolac caly sek tkwi w tym ze polacy a nawet niemcy nie znaja prawa i przyjmuja wszystkie decyzje z pokora. Zas z wlasnego doswiadczenia wiem ze nie zawsze urzedy niemieckie maja racje i nie zawsze sa obiektywne. Dochodzi tu odgorne ciche zarzadzenia oszczedzac za wszelka cene. Mnie to kosztowalo 2 lata walki przed niemieckimi sadami , nasylaniemprywatnych detektywow a nawet adwokat watpil w pewnym momencie bo zapewne mial za malo placone

Dodam od siebie, że pytałam w Regionalnym Ośrodku Polityki Społecznej w Łodzi i Pani powiedziała, że mimo tego iż w Polsce mamy z mężem osobne meldunki, ale prowadzimy wspólne gosp. dom. i nie jesteśmy po rozwodzie, to mąż powinien złożyć papiery i podpisać się jako wnioskodawca a nie ja!Kogo słuchać?

pani z ROPS ma racje. Maz pracuje w niemczech i to on sklada wniosek

aż jestem ciekawa decyzji:)jak dotychczas większość to odmowy, od 2010 r po nowelizacji przepisów;)

następny przykład

"Kindergeld na dziecko ktore mieszka w polsce z dziadkiem 04.12.2011 19:46 [#]
Staralam sie o kindergeld z familienkasse helmstedt ale otrzymalam decyzje odmowna. Po nowelizacji przepisow jesli dziecko mieszka w Polsce we wspolnym gospodarstwie z dziadkiem to dziadek powinien wystapic z takim wnioskiem.
Taka wlasnie dostalam odpowiedz z Helmstedt. Podali mi adres do Famillienkasse w Nürnberg. I powiedzieli,ze tam ma wystapic dziadek o rodzinne.
jasmina7726"

jakoś sobie nie wyobrażam aby ktoś inny niż ja, miał pobierać rodzinne na dzieci które mieszkają zemną. W Polsce tez chyba nie wypłacają osobie która z dziećmi nie mieszka ,prawda?

Ostatnia edycja:
ale to ty mieszkasz w Polsce to zluz wniosek w Polsce bo jalo mieszkanka Polski nie masz prawa skladac tego wniosku w niemczech. Twoj maz mieszka w niemczech i to on ma praw ten wniosek wniemczech zlozyc.od tej reguly nie ma odwolania.

może złożyć w Polsce a może złożyć do Nürnberg bezpośrednio, oni zajmują się takowymi przypadkami, mąż tez dostanie wniosek do wypełnienia , ktoś już tutaj pisał kilka razy jaki to był wniosek ale zapomniałam

Ostatnia edycja:
Z tego co ja wiem, to w Polsce tak, czy siak ktoś musi złożyć, żeby otrzymać decyzję odmowną z ROPS, celem ustalenia państwa właściwego do wypłaty świadczenia.Podobno od tej decyzji odmownej z Polski wiele zależy.

Obywatele polscy ubiegający się o zasiłek rodzinny w Niemczech w przypadku gdy jedno z rodziców dziecka mieszka w Polsce podlegają nie tylko przepisom prawa niemieckiego lecz również przepisom prawa polskiego i unijnego. Przy tym muszą być przestrzegane przepisy Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) Nr. 883/2004 ważne od 01 maja 2010.

Podobno od tej decyzji odmownej z Polski wiele zależy.
tak,bo FK będą wtedy wiedzieli czy wypłacić świadczenia w całości, czy pomniejszyć o kwotę polskiego rodzinnego o ile tam przysługuje

celem ustalenia państwa właściwego do wypłaty świadczenia
dokładnie

Możliwa też jest sytuacja kiedy zostanie wypłacony dodatek dyferencyjny. Wynika to z tego, że uprawnienia do świadczeń rodzinnych przysługują na mocy ustawodawstwa więcej niż jednego państwa – a w związku z tym rodzina powinna otrzymać najwyższą kwotę świadczeń przewidzianą przez ustawodstwo jednego z tych dwóch państw.
http://www.pomorskie.eu/pl/bip/umwp/urzad/sprawy/sprawy_do_zalatwienia/swiadczenia_rodzinne

Ostatnia edycja:
A orientuje się ktoś z Państwa, czy do wniosku o Kindergeld należy dołączyć również poświadczony wniosek o uznanie pracownika za podatnika podlegającego nieograniczonemu obowiązkowi podatkowemu?

Dziękuję!
Mam jeszcze takie pytanie: czy ma jakieś znaczenie fakt, w której Familienkasse złożę wniosek?Czy musi to być najbliższa ze względu na aktualne miejsce zamieszkania męża, czy nie ma to żadnego znaczenia?

Powrót