KINDERGELD - Zasiłek rodzinny na dziecko w Niemczech

• Autor wątku Autor wątku marzenapk
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Witam mam pytanie. Mam córkę z poprzedniego małżeństwa której ojciec mieszka i pracuje na stałe w Niemczech. Otrzymuje na nią kindergeld. Moje pytanie jeśli wyszłam ponownie za mąż czy nadal ki przysługuje na córkę kindergeld.? Zaznaczam że obecny mąż nie adoptowal ani nie przysposobil córki. Proszę o pomoc i odpowiedz

Witam.
Mam taka dosc nietypowa sytuacje. Mieszkam sam w Niemczech. Moj pelnoletni syn (podkreslam - skonczyl 18 lat) mieszka w Polsce u dziadkow. Dostalem wlasnie odmowe zasilku. Uzasadniono ze dziadkowie powinni zlozyc wniosek o ten zasilem bo dziecko u nich mieszka. Mial ktos moze podobna sytuacje? Cos mi tu nie gra. Przeciez syn nie jest pod dziadkow opieka.

pikon7 napisał:
Witam.
Mam taka dosc nietypowa sytuacje. Mieszkam sam w Niemczech. Moj pelnoletni syn (podkreslam - skonczyl 18 lat) mieszka w Polsce u dziadkow. Dostalem wlasnie odmowe zasilku. Uzasadniono ze dziadkowie powinni zlozyc wniosek o ten zasilem bo dziecko u nich mieszka. Mial ktos moze podobna sytuacje? Cos mi tu nie gra. Przeciez syn nie jest pod dziadkow opieka.
Wniosek skladaja dziadkowie , gdyby syn mieszkal sam wniosek sklada ten rodzic ktory loży wiecej na utrzymanie ..

Powrót