KINDERGELD - Zasiłek rodzinny na dziecko w Niemczech

• Autor wątku Autor wątku marzenapk
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Witam, przeczytałam wszystkie watki i nie znaazłam odpowiedzi na moje pytanie, a więc z góry przeprszam:)
Mąż wyjeżdza do pracy do Niemiec w lipcu, ma niemieckie obywatelstwo. Będzie miał zameldowanie u mojej siostry póki nie będzie miał swojego mieszkania. Ja nie pobieram tutak żadnych zasiłków na nasze dwie córki. Dzieci mają 4,5 roku i 9 miesięcy. Mamy dojechać do męża jak już będzie w miarę urządzony. Czy w takim razie może starać się o zasiłki dla naszych dzieci? Jakie dokumenty ma zabrać ze sobą? Czy zasiłki będą nadpłacone czy wypłacane za bieżące miesiące? Dzięuję za odpowiedź

Jak sie zamelduje to niech zlozy papiery na kindergeld. to wszystko jak narazie.

A czy nie musi mieć przepracowanych 6 miesięcy aby ubiegać się KG?

Witam, mam dwa pytania:
1. Czy o kindergeld można się starać od razu po przyjeździe czy po przepracowanym pół roku?
2. Czy mając klasę podatkową pierwszą, można się ubiegać o kindergeld, czy trzeba mieć 2 lub 3?

o kindergeld należy się starać zgodnie z zasadami pierwszeństwa, które obowiązują na terenie UE/ EOG

o państwie pierwszeństwa do wypłaty świadczeń rodzinnych w poszczególnych Państwach Członkowskich decyduje:
◾w pierwszej kolejności - zatrudnienie lub praca na własny rachunek,
◾w drugiej kolejności - otrzymywanie emerytury lub renty,
◾w ostatniej kolejności – miejsce zamieszkania.

Jeżeli zamieszkujesz w DE (masz Ammeldung) lub/ i pracujesz na terenie DE , nawet jak jesteś oddelegowanym pracownikiem matka dziecka mieszkająca w Polsce może się starać o kinderlged (na podstawie twojego uprawnienia) składając wniosek o polski zasiłek rodzinny w swoim OPS , który przekażą do ROPS/ urząd marszałkowski a oni przekażą go do Familienkasse

witam
mam pyt, dotyczące otrzymania Kindergeld . Od 10 sierpnia tego roku jestem zameldowana w De i tu również pracuje ( ja i mój małżonek) mam dziecko 10-cio letnie z poprzedniego związku które tez tu mieszka z nami i chodzi do szkoły pyt. brzmi czy przysługuje mi k.g na corke bo urzędnicy się chyba na mnie uparli proszę o odp czy ma znaczenie to ze nie jest naszym wspólnym dzieckiem czy istotne sa moje dochody przez 5 ostatnich lat w pl jak również mojego meza i ojca dziecka myslalam ze podstawa to zamieszkanie praca i meldunek nie wiem w jaki sposób wy to załatwiacie ja mam caly czas klody pod nogi dodam również ze w pl nie otrzymywałam zasiłku na dziecko i te dokumenty tez przedstawiłam w urzedzie.pozdrawiam

na twoje dziecko z poprzedniego związku zawsze się możesz starać gdyż należy do waszego wspólnego gospodarstwa

na twoje dziecko z poprzedniego związku zawsze się możesz starać gdyż należy do waszego wspólnego gospodarstwa domowego

witam
mam bardzo duzy problem i szczerze to nie wiem co mam zrobic
ja pracuje w niemczech moj maz jest obco krajowcem pochodzi z nepalu
ja staram sie o kindergeld juz od roku moje dziecko ma meldunek w polsce razem ze mna i moim mezem z tym ze moj maz nie jest jej biologicznym ojcem teraz moj
maz tez chce pracowac w niemczech ale zeby podjac legalna prace musimy miec meldunek w niemczech ja dojezdzam codziennie do pracy i nie wiem czy tak mozna zrobicze dziecko bedzie mialo melunek w polsce a my w niemczech bo jej ojciec nie wyraza na to zgody co mam zrobic ?nie bedzie zaden problem z kindergeld?
prosze mi doradzic jezeli ktos sie orientuje
z gory dziekuje

mysli pan ze to nie bedzie problem?bardzo sie boje ze cos bedzie nie tak nie mamay
innego wyjscia z mezem on musi miec meldunek w niemczech zeby dostac legalna prace
ja jako jego zona musze miec meldunek razem z nim

a gdzie to jest napisane ze musisz byc zameldowana z nim ?

chodzi oto ze on moze sam sie zameldowac sam ale wtedy nie dostanie pozwolenia na prace w niemczech jeszcze raz zaznaczam ze moj maz jest hindusem pochodzi z aji i nie traktuja go normalnie jak ludzi z uni

i z kim bym rozmawiala kazdy mowi ze bedzie problem dlatego nie wiem juz nic

Witam!
Pracowałam w Niemczech od 22.05 do 29.08.2013 r.Byłam tam zatrudniona przez niemiecką agencję pracy tymczasowej.Czy za ten okres należy mi się Kindergeld?

Witam, mam pytanie: czy szkoła zaoczna również są brane pod uwagę odnośnie kindergeld?

Mieszkamy z Mężem i dwójką dzieci w Niemczech. Do tej pory dostawaliśmy Kindergeld regularnie. W sierpniu przyszło pismo, że nasze papiery przenoszą do Bautzen. I również od sierpnia nie otrzymujemy Kindergeld. Telefony na Centrale nic nie dają, każą czekać. Z tego co z Mężem wywnioskowaliśmy, to każdy mówi co innego. Pani na centrali informuje nas, że wszystkich Polaków przenoszą do Bautzen, a Pani z naszej regionalnej FK poinformowała nas, o przeniesieniu z powodu złożenia papierów przez matkę syna mojego Męża z poprzedniego związku (mieszkają w Polsce) o Kindergeld,o czym nie mieliśmy pojęcia. Wszystko rozumiemy, ale dlaczego na dzieci które mieszkają w Niemczech, mają przyznany Kindergeld nie płacą. I czy teraz będziemy czekać z oddaniem nam pieniędzy, aż oni rozważą podanie matki z Polski (z którą mój M oprócz płacenia wysokich alimentów nie ma kontaktu) ? Czy ktoś wie o co naprawdę chodzi, bo nie wiemy czy czekać, bo wszystkich przenoszą, czy walczyć bo lata zejdą zanim matce z Polski przyznają cokolwiek?

witam mam pytanie,dostalem decyzje o kindergeld pozytywna ,od dnia złozenia pierwszego pisma czyli miesiac wstecz,a co z wczesniejszym zwrotem?17miesiecy,czy musze cos jeszcze dostarczyc.prosze o pomoc,

Witam

Chyba jednak moja sprawa jest jedną z bardziej zawiłych.

Ojciec mojego syna, a mój były partner mieszka na stałe w Niemczech. Tam pracuje, płaci podatki i jest zameldowany. Jako, że nie mogłam od kilku lat go wyprosić o to, żeby pobierał rodzinne w Niemczech. Złożyłam taki wniosek w Polsce ponieważ jestem teraz mężatką mogłam to zrobić.
Z urzędu marszałkowskiego przyszła decyzja (03.03.2012) odmowna, rodzinne przysługuje mi w Niemczech ponieważ były partner płaci tam podatki, a ja w Polsce nie pracuje. Z tego co napisali w piśmie taką też decyzję przekazali Familienkassen.
Czekałam cierpliwie prawie rok i nic. Zadzwoniłam do UM porozmawiałam z panią która zajmuje się moją sprawą i była bardzo zdziwiona brakiem reakcji ze strony Niemieckiej. Przesłała mi wnioski o kindergeld i to zaświadczenie od pracodawcy (były partner zgodził się dostarczyć wymagany dokument).
tylko teraz co dalej??? jak wypełnić ten wniosek dane małżonka u mnie musiałabym podać dane mojego męża, a nie biologicznego ojca dziecka.

Zupełnie nie wiem jak się za to zabrać. Możecie polecić kogoś sprawdzonego kto się tym zajmuje???

I doradźcie mi czy mam w ogóle szanse dostać Kindergeld czy zostanę na lodzie bez rodzinnego w Polsce i Niemczech.

Powrót