KINDERGELD - Zasiłek rodzinny na dziecko w Niemczech

• Autor wątku Autor wątku marzenapk
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
nika44 napisał:
Nie wprowadzam w błąd, a jedynie staram się przekazywać rzeczowe informacje.
Kiedy zrozumiesz, ze osoba która tyle co przyjechała do DE i jest beschränkt steuerpflichtig nie powinna sie porywać z motyką na słońce, bo pierwszy link mówi, ze za miejsce zamieszkania nie musi zostac Twój niemiecki adres uznany, jesli tu przyjechałas w celach zarobkowych a Twoje dziecko jest w Polsce!!!

Załóżmy, że będę pracować w tym roku 5 i pół miesiąca w DE, za ten okres moje dzieci mieszkające w Polsce z niepracującym ojcem nie trzymają w PL 500+. Jednocześnie z tego co Pani napisała nie mam prawa do zasiłku Kindergeld z DE. Dobrze Panią rozumiem? Wie Pani jakie to są kwoty przy 3 dzieci?

nika44 napisał:
W drugiej częsci tej tabelki jest definicja pobytu, gdzie jest napisane wyraźnie o 6 miesiącach pobytu. A wszystko to zawiera własnie ustawa na podstawie której udało Ci się uzyskać kg. Dlatego na tej podstawie stwierdzam wszem i wobec, że firma która dla Ciebie KG zdobyła być moze czegoś we wniosku "zapomniała" uwzględnić tudzież wspomnieć:(
Dlatego właśnie będę obstawała przy swoim.

Mam kserokopie wszystkich druków, które zostały złożone do FK wraz z załącznikami, proszę mi powiedzieć w którym druku i w którym punkcie można coś "zapomnieć" czy pominąć czy też użyć tych magicznych trików o których Pani ciągle pisze. Wszystkie druki są wypełnione z prawdą, do tego dołączone są wymagane dokumenty (potwierdzające wszystkie odpowiedzi, których należy udzielić wypełniając druki - Antrag, Anlage Kind, Anlage Ausland itd.)

nika44 napisał:
Czy mogę wiedzieć, która to Fk Twoją decyzję wystawiła?

Familienkasse Sachsen

nika44 napisał:
Chciałabym się jeszcze do tych trików polskich specjalistów wobec urzedów niemieckich odnieść.
Widać od razu, ze jesteś tu krótko i mało widziałaś. Znasz powiedzenie "Polak potrafi"? Potrafi wiele. Zwłaszcza swoich rodaków wychuśtać. Wiesz ile jest takich firm, które dla zarobienia pieniędzy zrobią wszystko? Ich zadaniem jest zarabianie pieniedzy. Po trupach a do celu. Wiesz ilu ludzi musi zwracać Kg tylko dlatego, że jedna czy inna firma zrobiła właśnie "wszystko" w celu uzyskania decyzji pozytywnej dla swoich klientów. Skasowała kaskę i później umyła ręce?

Celem każdej firmy jest zarabianie pieniędzy.

nika44 napisał:
Później okazuje się np. że stałym miejscem pobytu takiego wnioskodawcy/centrum interesów zyciowych nie są Niemcy, tylko Polska. I klapa.

Widziała Pani kiedyś na oczy decyzję z FK, gdzie było napisane że należy zwrócić pieniądze do FK ponieważ wnioskodawca nie przepracował 183 dni w roku w DE? Ja nie, natomiast widziałam takie pisma, w których FK wzywało do zwrotu niesłusznie nadpłaconego Kindergeld np. z powodu: nie zgłoszenia faktu do FK, że dziecko przerwało studia, nie zgłoszenia do FK faktu zakończenia pracy w DE, nie zgłoszenia faktu podjęcia pracy powyżej 20 godzin tygodniowo przez studenta itp. I tu jak najbardziej zgadzam się, że pieniądze należy zwrócić do FK gdyż nastąpiło ich wyłudzenie przez wnioskodawcę.

kaffee napisał:
Załóżmy, że będę pracować w tym roku 5 i pół miesiąca w DE, za ten okres moje dzieci mieszkające w Polsce z niepracującym ojcem nie trzymają w PL 500+. Jednocześnie z tego co Pani napisała nie mam prawa do zasiłku Kindergeld z DE. Dobrze Panią rozumiem? Wie Pani jakie to są kwoty przy 3 dzieci?

A dlaczego nie otrzymuje 500 + jesli jest więcej niz jedno dziecko??? Przeciez na drugie i każde kolejne dziecko nie ma progu dochodowego! Tym bardziej mnie zastanawia, że Fk Sachsen, która jest właściwa w Twoim przypadku nie wymagała decyzji odnośnie 500 +.
Wiem doskonale o jakich kwotach mowa. Mieszkam w De od kilku lat i nie jednej rodzinie pomogłam Kg uzyskać.
Nie powiedziałam, że Pani nie ma prawa, a jedynie, że nie przed upływem 183 dnia zatrudnienia. Wystarcza, ze decyzja została by złożona 183 dnia Pani zatrudnienia i otrzymuje Pani wyrównanie za te 6 miesiecy,jeśli spełniała Pani warunki.
500 + nie wyklucza pobierania KG. Jesli decyzja jest pozytywna dostaje Pani różnicę między jesnym a drugim świadczeniem.

Mam kserokopie wszystkich druków, które zostały złożone do FK wraz z załącznikami, proszę mi powiedzieć w którym druku i w którym punkcie można coś "zapomnieć" czy pominąć czy też użyć tych magicznych trików o których Pani ciągle pisze. Wszystkie druki są wypełnione z prawdą, do tego dołączone są wymagane dokumenty (potwierdzające wszystkie odpowiedzi, których należy udzielić wypełniając druki - Antrag, Anlage Kind, Anlage Ausland itd.)
Cieszę się, jednak Pani przypadek ciągle mi daje cos do myślenia.

Familienkasse Sachsen
Prawidłowo.

Dzień Dobry,

Mam pytanie: Prowadzę jednoosobową DG (zarejestrowaną w PL) i tutaj odprowadzam składki ZUS i podatek. Od roku pracuję stale w DE (wstawiam fakturę dla niemieckiego kontrahenta). Nie mam meldunku w DE, na weekendy wracam do PL.

Czy w takiej sytuacji należy się mi Kindergeld? Dziecko mieszka z matką w PL.

Proszę o pomoc.

Jeżeli nie odprowadza Pan podatku niemieckiego,to świadczenie się niestety nie należy.

Dzień Dobry,

Dziękuje za odpowiedź, a czy przy pracy powyżej 1 roku w moim przypadku opisanym powyżej, mogę dalej rozliczać się z Polskim Urzędem Skarbowym, czy muszę już w Niemieckim? Jeśli są to stałe zlecenia comiesięczne.

Jesli podatek jest w PL odprowadzany, to tylko z polskim US. No chyba, ze ma Pan jakies inne dochody niemieckie.

Wszystkie swoje dochody otrzymuję na podstawie wystawionych faktur Niemieckiemu kontrahentowi

Ale wyłącznemu obowiązkowi podatkowemu podlega Pan w Pl. I w związku z powyższym KG sie nie należy. A rozliczać sie musi Pan tylko i wyłącznie w Pl.

Dzień Dobry

Mam do Was pytanie: jeśli pracuję w DE na umowie o pracę (tutaj odprowadza mój pracodawca wszystkie składki) a matka mojego dziecka mieszka w PL z córką (nie jesteśmy razem z matką mojego dziecka, nie byliśmy małżeństwem, płacę alimenty) to czy o Kindergeld wnioskuję ja czy matka mojego dziecka?

Wnioskuję zawsze ten rodzic, u którego w gospodarstwie domowym żyje dziecko, czyli w waszym przypadku matka dziecka. I oczywiście także w przypadku dzieci pozamalzenskich, więc niech składa podanie. Fajnie, że jak wnioskuję, nie będziesz jej robił pod górkę 👍

Jeloneeek Ty w końcu prowadzisz działalnośc i wystawiasz faktury, czy jesteś zatrudniony na umowę o prace???

nikka44.....Witam. Zauważułam, że ma Pani dośc duża wiedzę na temat zasiłku rodzinnego w Niemczech. Może Pani mi pomoże. A więc chciałabym złozyć tam wniosek o taki zasiłek na moją córkę . Sytuacja wygląda nastepująco. ojciec mojej córki mieszka i pracuje w Niemczech od ok 9 lat. ma tam załozoną rodzine. Niestety nie mamy z nim kontaktu. Nadmienię , że mam zasądzone alimenty od 10 lat na córkę , jednak przez te 10 lat nie placi nic. Sprawa o zaległe i bieżące alimenty jest od ponad dwoch lat prowadzona przez sąd okregowy, dalej przez sąd i komornika w Niemczech , gdzie wydano nawet nakaz aresztowania dłużnika jednak bez skutku. Także czekam od 10 lat na jakiekolwiek pieniązki na dziecko i nic. Stąd moj krok , żeby starać się o zasiłek z Niemiec , gdy ojciec dziecka jest tam zameldowany i tam pracuje. Nadmienię, iz w Polsce nie pobieram zasiłku rodzinnego, ani 500+, ani Funduszu Alimentacyjnego poniewaz przekraczam kryterium dochodowe;) Jeżeli mogłaby mi Pani napisać jak ruszyc ten temat z Kindergeld, gdzie sie udać, jakie dokumenty zebrac byłabym wdzieczna bardzo... Pozdrawiam

Proszę sie udać do Regionalnego Ośrodka Pomocy Rodzinie (nie mylić z MOPS) - jeden w każdym województwie i złożyć tam za ich pośrednictwem wniosek do Familienkasse w De. Bez pomocy ojca dziecka bedzie to bardzo trudne, gdyż będzie trzeba podać czy pracuje, jego Steuernummer, zaswiedczenie od pracodawcy lub 3 ostatnie paski z wypłaty. Aczkolwiek nie jest to niemozliwe. Wystarczy, ze wie Pani gdzie on mieszka i wiele mozna ustalić drogą urzedową. Jest to jednak bardzo dłuuuuuga droga. I trzeba znać język, zeby móc się tam z urzędami porozumiewać.
Prosze iść tam gdzie napisałam, ale jak najszybciej złożyc wniosek o rodzinne i 500 + w Pl bo bedziePani potrzebowała decyzje ODMOWNE z Polski, bez których ani rusz w De!
I spróbować się skontaktować z ojcem dziecka w tej sprawie.

Mam pytanie dostałam ankietę roczną do wypełnienia z racji otrzymyyeanego kindergeld. Czy wykazuje tam otrzymane świadczenie jednorazowe dobry start 300+. Z góry dziękuję

Dzień Dobry,
Chciałbym zaczerpnąć porady dotyczącej Kindergeld, a mianowicie:
Mam syna z kobietą, z którą nie mieszkam. Wywiązuję się z płacenia alimentów, a obecna kwota mi przyznana to 750zł. W sierpniu tego roku został przyznany Kindergeld miesięczny oraz zwrot za 4 lata poprzednie.
Teraz moje pytanie:
Czy matce należy się miesięczny kindergeld (194 euro) + alimenty (750 zł), czy mam prawo połowę kindergeld odjąć od alimentów, czyli w tym przypadku (750zł - 97 euro?)
Moim wnioskem zajmował się księgowy. Wnioskodawcą była matka dziecka. Wszystkie dokumenty, o które prosił księgowy, były wysyłane do matki. W papierach był podany mój numer konta, a pieniądze wpłynęły na matki konto, dlaczego? Z tego co się dowiedziałem matka dziecka zadzwoniła ze swoją koleżanką do Familienkasse i zmieniły numer konta na matki (jak to wogóle możliwe?). Czy taka sytuacja miała prawo zaistnieć, jeżeli pełnomocnikiem był mój księgowy, który miał dostęp do moich wszystkich złożonych papierów?
Czy ze zwrotu za 4 lata mi jako ojcu coś się należy? Ja pracuję w niemczech i od 8 lat płacę podatki. Z własnej dobrej woli zacząłem załatwiać wszystkie papiery. Także od poczęcia dziecka, płacę cały czas alimenty, jak i staram się dbać o dziecko. Z matką dziecka była umowa słowna, że się podzielimy na pół zwrotem kindergeld za 4 ostatnie lata.
Problem jest w tym, że matka nie szanuje pieniędzy. Przejęła cały zwrot za 4 lata z Kindergeld (około 12000 euro) i twierdzi, że tylko jej sie to należy. Wiem, że te pieniądze nie pójdą na dziecko, tylko na jej długi, gdzie ma ich w Polsce około 80000zł...
Czy jesteście państwo w stanie mi pomóc i podać jakiekolwiek paragrafy prawne?

Możesz domagać się od niej zwrotu połowy KG, jeśli płaciłes faktycznie regularnie przyznane Ci alimenty.
Najlepiej, zeby to prawnik wystosował do niej odpowiednie pismo, to może sie wystraszy. Dobrowolnie zapewne Ci nie odda. Alimenty są zasądzone sądownie i płacisz na konto? Bedą Ci potrzebne potwierdzenia.
Mogła w Fk faktycznie zmienić nr konta, bo to ona była wnioskodawca i u niej mieszka dziecko.
Spróbuj w Familienkasse zgłosić, że chcesz, zeby połowę biezacego KG przelewali na Twoje konto.

Przepraszam, że tak póżno piszę, ale praca. Alimenty były płacone od początku urodzenia, od 3 miesięcy zasądzone. Nie dodaje juz o rzeczach kupowanych dla matki dodatkowo i innych. Tak czy inaczej idziemy do prawnika i będziemy chcieli najpierw pytać o ugodę i wystosować jej pismo. Jeżeli to nie pomoże to wtedy pójdzie pismo do Famillienkase, o przelewanie bieżącego kindergeld bądz jego część. Jeżeli to nie pomoże, wysyłamy papier z informacją rezygnacji z kindergeld do Familienkasse.

Powrót