KINDERGELD - Zasiłek rodzinny na dziecko w Niemczech

• Autor wątku Autor wątku marzenapk
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
aga h
Zdradź sekret po co ci tyle meldunków mąż w Niemczech w Polsce w Holandi.
A Kindergeld szukasz w Niemczech należy się w Holandi…….
A ty mieszkasz w Polsce?????????????

ok ,,problemem jest chyba to, ze pracujesz w PL

K I N D E R G E L D/ A U S / Z W E I/ L Ä N D E R N
Arbeiten Sie in den Niederlanden und wohnen Sie in Deutschland, entsteht in den meisten
Fällen ein Zusammentreffen (samenloop) von Kindergeldansprüchen aus beiden Ländern. Das
heißt: Sie haben in beiden Ländern Anspruch auf Kindergeld und es muss festgestellt werden, auf welche Beträge aus welchem Land Sie Anspruch haben. Die genaue Höhe wird pro
Kind festgesetzt.
http://www.grenzpendler.nrw.de/pdf/arbeiten-nl-wohnsitz-dt.pdf

Ostatnia edycja:
Witam :)

Po pierwsze- Belunia.... jest zasiłek rodzinny w PL - oczywiscie ale co Ty zrobisz z 50cioma złotymi na miesiąc!!!!!???? paczka pieluch tyle kosztuje!!!!!!!

Dwa- Marian..... Ja jestem zameldowana w Niemczech razem z mężęm i dzieckiem, w PL obecnie tylko jestem na wychowawczym poniewaz dopiero jak zaszłam w ciąże zdecydowałam sie tu przyjechac a ciągne tam zatrudnienie bo wychowawcze liczy sie do emerytury no i jestem dalej tam ubezpieczona, a mąż tez tylko pracuje w Holandii - nie mieszka tam ( mieszkamy blisko granicy z Holandią).

Wiem troche to zakrecone ale cała trójka jest zameldowana tylko w jednym miejscu w Niemczech.

trzeba bylo tu pobierac Elterngeld,, tez by sie liczyl 2 lata za kazde dziecko.. nie szkodzi ,ze dziecko urodzone w Pl.Placiliby do 12 miesiaca Elterngeld,,.ale skoro tu sie nie ubezpieczacie to nie ma praw do Elterngeld

Ostatnia edycja:
och Belunia..... Ty mnie kompletnie nie rozumiesz.... jestesmy tutaj wszyscy w Niemczech ubezpieczeni, dziecko sie urodzilo w Niemczech i tak samo jak ja jest w AOK ( ubezpieczalnia Niemiecka). Jestem jeszcze na wychowawczym poniewaz ciagna mi sie dwa lata do "lat pracy" w ten sposób, a gdybym zrezygnowała to mam o dwa lata krótszy czas pracy w zakładzie gdzie jestem zatrudniona. I tak sobie mysle ze jezeli jakas niemka - Przykładowo.... ma bogatych rodziców, nigdy nie pracowała i nie odprowadzała podatków to przeciez jak urodzi dziecko to tez mu sie nalezy kindergeld! Ja mam podobną sytuacje nie odprowadzałam do tychczas tu podatków no i nie mam bogatych rodziców hehe

Ja jestem zameldowana w Niemczech razem z mężęm i dzieckiem, w PL obecnie tylko jestem na wychowawczym poniewaz dopiero jak zaszłam w ciąże zdecydowałam sie tu przyjechac a ciągne tam zatrudnienie bo wychowawcze liczy sie do emerytury no i jestem dalej tam ubezpieczona, a mąż tez tylko pracuje w Holandii - nie mieszka tam ( mieszkamy blisko granicy z Holandią).
-----------------------
jestesmy tutaj wszyscy w Niemczech ubezpieczeni, dziecko sie urodzilo w Niemczech

to czyli jestes ubezpieczona w dwoch krajach?

jak nie bedziesz w Polsce pracowac(i nie bedziesz tam ubezpieczona),wtedy masz prawo tu albo tu do zasilku KG.. w NL albo DE(dwa kraje / z trzech to byloby zamieszanie)

K I N D E R G E L D/ A U S / Z W E I/ L Ä N D E R N
Arbeiten Sie in den Niederlanden und wohnen Sie in Deutschland, entsteht in den meisten
Fällen ein Zusammentreffen (samenloop) von Kindergeldansprüchen aus beiden Ländern. Das
heißt: Sie haben in beiden Ländern Anspruch auf Kindergeld und es muss festgestellt werden, auf welche Beträge aus welchem Land Sie Anspruch haben. Die genaue Höhe wird pro
Kind festgesetzt.
http://www.grenzpendler.nrw.de/pdf/a...ohnsitz-dt.pdf

jestem zameldowana tu od roku i mieszkam tutaj ale jeszcze oficjalnie pracuje w Polsce i tam jestem na wychowawczym i nie pobieram zadnych swiadczeń z Polski, mój mąż jest polakiem, jest rownież zameldowany tutaj ale pracuje w Holandii. Od pół roku korespondujemy z urzedem o kindergeld na poczatku wymiana dokumentów ... bo tu trza bylo to uzupelnic innym razem cos innego i teraz po pół roku przysłali pismo iz kindergeld sie nie nalezy poniewaz mąz powinien pobierac go w Hollandii a ja w Polsce ( jak wiadomo w PL niema czegos takiego) poniewaz nie pracowałam w niemczech i nie odprowadzam podatków żadnych w Niemczech, w trójke mieszkamy w Niemczech a synuś jest "rodowitym" niemcem

a jak to sie stalo ,ze syn jest rodowitym Niemcem..?

po rodzicu ?
czy to tylko to tymczasowe do 18 roku zycia/przez urodzenie z rodzicow polakow mieszkajacych okreslony czas w DE?

Ostatnia edycja:
Kochana ja mam pochodzenie niemieckie, dowód itd. wiec jak tu urodziłam dziecko to mój synek automatycznie po mnie ma niemieckie obywatelstwo.

Tak, ze wzgledu na to iz choć nie pracuje to dalej widnieje jako zatrudniona i ubezpieczona w PL no i tez tu w DE. Mój mąż jest ubezpieczony w NL i DE i AOK koresponduje z NL w sprawach mojego meza a u mnie AOK jest poinformowane o ubezpieczeniu w PL.

No własnie niby z tym jest problem ze jestem dalej zatrudniona w Polsce ale jest to dla mnie nie logiczne poniewaz jakikolwiek Turas, Chińczyk czy Marokańczyk mieszkający przynajmniej przez pół roku w DE i tu pracujący nie bedący Niemcem a który ma dziecko, które nawet nie przebywa w DE dostaje kindergeld, tysiace niemców pracuja za granicą ... i co z nimi tez maja problemy!! Juz szlak mnie trafia.....ciekawe co wymyslą z eltarngeld :/

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Tak, ze wzgledu na to iz choć nie pracuje to dalej widnieje jako zatrudniona i ubezpieczona w PL no i tez tu w DE. Mój mąż jest ubezpieczony w NL i DE i AOK koresponduje z NL w sprawach mojego meza a u mnie AOK jest poinformowane o ubezpieczeniu w PL.

kilku osobom nawet na tym forum ,z tego własnie powodu odmowiono Kindergeld

Ostatnia edycja:
kurcze zobaczymy dzisiaj napisalismy kolejne pisemko........wyczytałam ze mozna miec dochody w innym kraju tylko nie moga przekraczac okreslonej sumy :/ niestety i to mi nie pomogło bo przekroczyłam w tamtym roku :rolleyes: zobaczymy pewnie za jakis miesiąc odpowiedzą tym czasem przyjdzie odp. o eltarngeld ....juz zaczynam sie smiac hehehehe

Przy okazji.... pozdrawiam BELUNIA :)

Od kilku miesiecy mieszkam z dzieckiem w polsce ,jestem po rozwodzie.Ostatnie kilka lat pobieralismy kindergeld w niemczech ,co jest calkiem normalne-tam zylismy .Po moim wyjezdzie z de ,byly maz zglosil ten fakt w familienkasse i co za tym idzie przestal byc wypalcany zasilek na dziecko.Teraz doszlismy do porozumienia i ojciec dziecka zlozyl (tak mowi) wniosek do familienkasse i dostal odpowiedz odmowna ,a argumentowali to tym ze dziecko nie jest zameldowane w niemczech i ze ojciec potrzebuje mojej pisemnej zgody na zameldowanie corki w de. Dzwonilam do DOPS-u i powiedziano mi ze to bzdura i niemozliwe ze to wymagaja.Dziecko jest zameldowane na stale w Polsce i tu mieszka.Nie wiem , albo mnie klamie, albo nie umie nic zalatwic :-)Ale najlepsze jest to ze w MOpsie jak zapytalam o to samo powiedzialły mi przemile panie ze skoro nie jestesmy juz rodzina to dlaczego ojciec ma POBIERAC zasilek na dziecko :-) nie wiem moze przestal byc ojcem wraz z wyrokiem sadu...nie wiem gdzie mam sie udac lub zadzwonic zeby w koncu ktos powiedzial mi jak ta sprawe zalatwic,dlatego pisze tu ...prosze o porade ,najlepiej taka potwierdzona doswiadczeniem .
dziekuje

od 2010 zmienilo sie prawo dla Polakow i jezeli nie jestescie malzenstwem to on nie moze pobierac..poczytaj inne tematy ,kilka razy tu wałkowane, wtedy bedziesz wiedziala jak zlozyc wnioski w ROPS na niemiecki Kindergeld

http://forumprawne.org/niemcy/16-zasilek-rodzinny-na-dzieci-kindergeld-56.html
OD 1 MAJA 2010 r. ZMIENIŁY SIĘ ZASADY DOTYCZĄCE PRZYZNAWANIA ZAGRANICZNYCH ŚWIADCZEŃ RODZINNYCH-Zmieniły się także procedur wymiany informacji między instytucjami łącznikowymi w Polsce i za granicą, co znacznie przyśpieszy przyznawanie świadczeń. Jeżeli rodzic składa wniosek o zasiłek rodzinny w Polsce, a drugi z nich pracuje za granicą, gmina w której złożony był wniosek, przesyła dokumenty do regionalnego ośrodka polityki społecznej, który po stwierdzeniu prawa do świadczenia, przesyła je bezpośrednio do odpowiedniej instytucji w danym kraju.
klik
Zmiana w zasadach dot. Zagranicznych Świadczeń Rodzinnych

. Od 1 maja 2010 r. (odnośnie wniosków składanych po 1 maja 2010 r. przez osoby wchodzące w skład rodzin których członkowie przemieszczają się na terenie UE):
http://www.rops.krakow.pl/?sid=103&subb=5

Ostatnia edycja:
aga h
Nie zdziw się jak przyjdzie ci informacja zwrotu pieniędzy za urlop wychowawczy za niemcy,
Jesteś zameldowana w Polsce i tu również ubezpieczona ciągłość pracy z polski i z niemiec
to jest niezgodne z prawem---będą zwroty pieniędzy nie bądz potem zdziwiona jest na to 5 lat.

Witaj Marian

Do tej pory nie pobrałam jeszcze ani złotówki niemiec z kindergeld albo z eltarngeld, familienkase które zajmuje sie jednym i drugim ( bo babka z arbaitsamtu czeka na odp. z familienkasse tez w sprawie eltarngeld) jest poinformowana o moim wychowawczym i mają moje dokumenty potwierdzające co do złotówki ile dostałam kasy na macierzyńskim a nawet w okresie l4 kiedy byłam jeszcze w ciąży. Wiec nie ma mowy o ukrywaniu jakichkolwiek dochodów o wszystkim wiedzą. Jezeli chodzi o kindergeld to czesc nalezy nam sie z holandii i to nam przyznano choc jeszcze kasy nie widziałam ( mój mąż tam pracuje) a drugą czesc mamy dostac z tąd ale własnie tu robią problemy a co do eltarn geld to tak jak pisałam jedyna babko która sie tym zajmuje czeka na decyzje z kindergeld i tak w koło macieja a czas leci :(

eltarn geld-- jeżeli nie pracowałaś będzie ciężko

osoby bezrobotne, ktore nigdy nie pracowaly w Niemczech tez otrzymuja Elterngeld /300 euro przez 12 miesiecy

http://www.finanztip.de/recht/steuerrecht/elterngeld.htm

Ausländische Eltern
Staatsangehörige von Mitgliedstaaten der EU und der Schweiz haben ebenso wie Deutsche nach dem Recht der EU in der Regel dann einen Anspruch auf Elterngeld, wenn sie in Deutschland erwerbstätig sind oder in Deutschland wohnen.

Ostatnia edycja:
no moi Państwo....... miałam przez pare lat Prawo w szkole i na studiach ale chyba nie jestem tak inteligentna aby zrozumiec wypociny mariana1 hihi

:Dpozdrowionka

Witam,
prowadzę dziełalność w polsce oraz zaczełam pracę w niemczech od 01 sierpnia (umowa o pracę na ok 480e miesięcznie) nie jest to praca sezonowa i jestem tam zameldowana od 01 lipca. zamierzam sie tam przeprowadzić na stałe no i oczywiście prowadzić nadal działalność gospodarczą w Pl. ubezpieczenie mam mieć w BKK i chcę składam druk A401 o zerowych składkachw zus w Pl. jakie dokumenty są mi potrzebne do starania si,ę o kindergeld i czy to wogle możliwe

Witam,
od 4 lat przebywam i pracuje na stale w Niemczech, w tym od 2 lat pracuje na podstawie niemieckiej umowy o pracy (wczesniej oddelegowanie z firmy poslkiej). Jestem tu zameldowany, ubezpieczony i place podatki jako niemiecki rezydent podatkowy. Moje dziecko ze zwiazku konkubenckiego przebywa w Polsce z matka. Czy w takim przypadku jest mozliwosc pobierania Kindergeld? Z tego co wyczytalem na forum - raczej nie po nowelizacji z 2010 roku, ale chcialbym potwierdzic u lepiej rozeznanych w temacie.

Dziekuje z gory.

Sehr geehrte Frau

zur Prüfung des Anspruchs auf Kindergeld fehlt noch der Fragebogen zur Prüfung des Anspruchs auf Kindergeld und des Wohnsitzes beim Vater.
Diese Unterlagen wurden mit Schreiben vom 13.01.2011 direkt vom Vater des Kindes angefordert. Mit Schreiben vom 28.03.2011 wurde an die Rückgabe der Unterlagen und Nachweise erinnert. Das Schreiben vom 28.03.2011 haben Sie in Abdruck und zur Kenntnisnahme erhalten. Leider wurden die angeforderten Unterlagen bisher nicht zurück gegeben. Sollten die Unterlagen nicht eingereicht werden, kann nicht festgestellt werden, ob ein Anspruch auf Kindergeld besteht und der Antrag ist abzulehnen.

Mit freundlichen Grüßen
R. Lind

Familienkasse Nürnberg Ansprechpartner Frau Lind
Bundesagentur für Arbeit Telefon 0911/529-3666
Solger Str. 1 Fax 0911/5293997
90429 Nürnberg

Powrót