Kindergeld

• Autor wątku Autor wątku luty71
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

luty71

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam serdecznie. Szukam pomocy w sprawie ubiegania się o Kindergeld. Przedstawiam sytuację: mój ojciec jest na Gewerbe w Niemczech, ja mieszkam w Polsce z matką. W przypadku starania się o Kindergeld jakie dokumenty dotyczące mojej i jego osoby są potrzebne z Polski? Ja jako syn mam: unijny akt urodzenia, zaświadczenie z uczelni oraz zaświadczenie z urzędu meldunkowego o zameldowaniu. Czy jest potrzebne coś jeszcze w stosunku do mojej osoby? Prawnik ojca wynotował mu, że z Polski ma być jeszcze zaświadczenie z mops-u o nie pobieraniu zasiłku na dzieci w Polsce, zaświadczenie z zus-u niepodleganiu obowiązkowi płacenia składek, unijny akt ślubu, kopie dowodów osobistych. Pogubiłem się w tym wszystkim, gdyby jakaś łaskawa duszyczka była tak dobra i wypisała jakie dokumenty są potrzebne z Polski dotyczące ojca, a jakie dotyczące dziecka. Z góry dzięki za jakiekolwiek zainteresowanie pozdrawiam

witam,
właśnie znalazłam informację,że w 2013 roku nie będzie żadnych zmian dotyczacych zasiłku KINDERGELD, kwoty pozostaną równiez bez zmian.
Natomiast zostanie wprowadzony zasiłek dla rodzin,które nie poślą swoich dzieci do żłobka lub przedszkola i będzie wynosił 100 euro.:)

jeszcze nie wiadomo czy będzie w gotowce :)

Das Betreuungsgeld soll 150 Euro pro Kind betragen. Möglich ist, das sich dieser Geldbetrag in der Höhe noch ändern wird. Stark diskutiert wird momentan auch, ob das Betreuungsgeld in jedem Fall in bar ausgezahlt werden wird. Möglicherweise wird die Auszahlung in bestimmten Fällen Hartz IV, Migrantenkinder durch Gutscheinen für Leistungen zum Wohle des Kindes erfolgen.
http://www.sozialhilfe24.de

Pozdrawiam serdecznie!-prosze o pomoc.Moj partner od 2007r.ma własna firme w Berlinie i stałe zameldowanie,przypominam sobie iz wtedy prosil mnie o jakies zaswiadczenia z MOPS-u i akt urodzenia dziecka-twierdził ze to potrzebne do urzedu po cos!!!Teraz po tylu latach całkien przypadkiem dowiedziałam sie iz prawdopodobnie przez cały ten czas pobierał pieniazki na corke.Nadmieniam iz dziecko mieszka ze mna w Polsce w moim mieszkaniu i ja zajmuje sie wychowaniem i całymi kosztami utrzymania dziecka,on czasami przywiezie jej klamoty z przeceny i raz do roku bieze ja na wyprzedaze.Prosze poradzcie mi jak mam sie dowiedziec czy i od kiedy bieze ten zasiłek i czy jest jakas mozliwosc oby te pieniazki poszły na dziecko a nie na jego zachcianki.Były partner nigdy nie płacil alimentów i obecnie smieje mi sie w twarz jak mowie ze go podam o zwrot -poniewaz z mojego punktu widzenia jest to jawne wyłudzanie i nie przekazywanie na dziecko naleznych mu pieniedzy\corka 17lat-wiecie jakie potrzeby!!!-prosze,błagam poradzcie co mam robic
:o:wow:

Jaka istnieje mozliwosc sprawdzenia iz były partner pobiera kindergeld!!!bez adwokata na ktorego mnie nie stac!!i nie przekazuje srodków na utrzymanie dziecka/alimentow rowniez w Polsce nie wywalczyłam-tzw.duma mi nie pozwoliła-ot durna baba co!

Ostatnią edycję dokonał moderator:
czy ja jako matka naszego dziecka/dziecko ma nazwisko ojca/moge sie zwrocic do jakiegos urzedu niemieckiego po informacje od kiedy on pobierał tepieniadze i walczyc o ich odzyskania dla corki

Belunia wielkie dzieki za czas i pomoc!!!ale chyba dam sobie na spokoj ,bo z tego co on mi przedstawił to jego adwokat jakos to załatwił i dalej pobiera ten zasiłek!!ale on dysponuje kasa i swoim adwokatem a ja tylko zdrowymi rekoma i lepiej wezme sie do roboty i zajme dzieckiem niz tracic czas na walke z wiatrakami-dzieki jeszcze raz,silna i mądra z ciebie kobitka

Do BELUNIA kiedys tu na tym forum od Pani slyszalem ze jezeli jestem na socialu hartz i nie pracuje i dzieci mieszkaja w polsce to od maja juz mi sie nie nalezy kinder gelt nawet polowa bo tylko tyle dostawalem .Zreszta jest to opinia nie tylko Pani nawet adwokatow ze od maja 2010 roku nie ma czegos takiego jak polowa tylko jest albo nie ewentualnie doplaty reszty z polski .Wiec poweim tak maja balagan i dochodze do wniosku ze cale te forum nie ma znaczenia robia jak chca i przepisy moga interpretowac po swojemu i zawsze maja racje obojetnie w ktora strone na kozysc lub nie .wyjasnialem sprawe 6 lat oddawac musialem potem polowa potem znowu nic itd trwalo to 6 lat .Wkazdym badz razie wedlyg wszystkich nic mi sie od maja nie nalezy.I oto 30 listopada 2012 przyszla decyzja ze dalej mam placone polowe ni stad ni zowad a juz od maja 2010 mialem nie dostawc w niemczech nawet tej polowy .Wiec mozecie mi wszyscy wierzyc nikt tu wam nic konkretnego nie napisze zrobia jak chca i zawsze beda mieli racje.Pozdrawiam.Bylem u adwokatow nie jednego tylko kilku jeden tak drugi siak w kazdym badz razie nie bede tu pisal szczegolow jak jest sprawa skoplikowana to wedlug ich dobrej woli placa albo nie i tak jak wspomnialem zawsze maja racje /

Witam jestem tutaj nowy ale przejdę do rzeczy...po 15 latach zadzwonił do mnie ojciec z Niemiec i stwierdził że nalezą mi się pieniądze...jak później się dowiedziałem są to pieniądze z kindergeld i teraz prosi mnie o takie informacje jak adres mojego meldowania adres mojej mamy, adres jej miejsca pracy,akt urodzenia i dokument stwierdzający ile lat chodziłem do szkoły po ukończeniu 18 roku życie... z tego co wiem nie pobierał na mnie pieniędzy.Teraz tak myśle czy to możliwe że te zaległe pieniądze są do odzyskania i czy te dokumenty i adresy związane z moją matką rzeczywiście są do tego potrzebne.a w tej chwili nie uczęszczam do szkoły dziękuje i proszę o pomoc

Witam!! Czy ojciec dziecka może pobierać kinedrgeld jeżeli nie mamy ślubu,ale jest na akcie urodzenia jako ojciec ?? On pracuje u niemieckiego pracodawcy 20marca jedziemy z dzieckiem do niego do Niemiec ja pracowałam w tej samej firmie co ojciec do grudnia jesteśmy zameldowani razem na tym samym adresie w Niemczech a dziecko w Polsce,dopiero jak teraz pojadę to będę dziecko meldować w Niemczech dodam że ojciec nie ma meldunku w Pl nie wiem czy to ważne,i oczywiście standardowo zapytam jakie dokumenty potrzebne?
Z góry dziękuje i pozdrawiam!!!

skoro macie razem meldunek w Niemczech a dziecko nie ,to zapytają kto się tym dzieckiem opiekuje w Polsce

prawo do KG ma ten u kogo dziecka przebywa-mieszka

Witam ją właśnie zaczynam swoją przygodę w niemczech. Jestem zatrudniona na
o pracę na czas nieokreślony mój mąż szuka pracy ale nie jest jest zameldowany w niemczech jako bezrobotny. Oboje mamy wspólny meldunekk w niemczech i osobny w polscoraz intercyze małżeńska zawartą w polsce. Jakich dokumentów w tym wypadku potrzebujemy do Kindergeld ? Czytałam coś o drukach e401 i e411 są nam potrzebne mimo że żadne z nas nie jest zatrudnione w polsce? Co prawda byliśmy ale wtedy żadne z nas nie pracowało w niemczech . A jeśli chodzi o miedzynarodow y akt urodzenia nie wystarczy zwykły przetłumaczony przez przez przysieglego ? Z góry dziękuje za info pozdrawiam

belunia napisał:
skoro macie razem meldunek w Niemczech a dziecko nie ,to zapytają kto się tym dzieckiem opiekuje w Polsce

prawo do KG ma ten u kogo dziecka przebywa-mieszka

Witam dziecko najpierw zameldujemy z nami w Niemczech i tam tez pójdzie do przedszkola i dopiero wtedy chcemy się starać o KG ale chcemy na ojca ponieważ on pracuje a ja będę na zasiłku dla bezrobotnych bo mi się należy tylko czy ojciec może dostać jak nie mamy ślubu ??

na jakim zasiłku będziesz ? pracowałaś w Niemczech ?

tutaj zasiłek nie przysługuje na Dzień Dobry

może dostać jak nie mamy ślubu ??
dostanie skoro dziecko będzie mieszkało u niego

czarna8a napisał:
Witam!! Czy ojciec dziecka może pobierać kinedrgeld jeżeli nie mamy ślubu,ale jest na akcie urodzenia jako ojciec ?? On pracuje u niemieckiego pracodawcy 20marca jedziemy z dzieckiem do niego do Niemiec ja pracowałam w tej samej firmie co ojciec do grudnia jesteśmy zameldowani razem na tym samym adresie w Niemczech a dziecko w Polsce,dopiero jak teraz pojadę to będę dziecko meldować w Niemczech dodam że ojciec nie ma meldunku w Pl nie wiem czy to ważne,i oczywiście standardowo zapytam jakie dokumenty potrzebne?
Z góry dziękuje i pozdrawiam!!!

tak pracowałam i dowiadywałam się w ambasadzie(ponieważ nie znam języka) i dostałam e-mail do pani która się tym zajmuje i opisałam jej cały przebieg mojej pracy i dostałam odpowiedz ze należy mi się zasiłek ale ze względu na niskie zarobki będę musiała się zarejestrować w job center i oni mi dopłacą oraz za niewielka opłata skierują na kurs niemieckiego.

Czy ojciec dziecka może dostać KG jeśli nie mamy ślubu ?? mamy razem meldunek w Niemczech.

ale ze względu na niskie zarobki będę musiała się zarejestrować w job center i oni mi dopłacą

a skąd wiesz ze dopłacą ? przecież będą brane wszystkie dochody pod uwagę ,partnera tez plus zasiłek rodzinny

można policzyć tu

Arbeitslosengeld-II Rechner | geldsparen.de

dopłata jest na rodzine ,a nie kazdemu z osobna

Czy ojciec dziecka może dostać KG jeśli nie mamy ślubu ?? mamy razem meldunek w Niemczech

tak

mogą nawet dziadkowie pobierać , ważne jest to, u kogo dziecko jest zameldowane

Als Kinder werden berücksichtigt:

im ersten Grad mit dem Antragsteller verwandte Kinder,
auch angenommene (adoptierte),
Kinder des Ehegatten (Stiefkinder) und Enkelkinder, die der Antragsteller in seinen Haushalt aufgenommen hat,
Pflegekinder, wenn diese sich dauerhaft im Haushalt aufhalten mit und zu einem nicht unwesentlichen Teil auch seine Kosten unterhält. Ein Obhuts- oder Betreuungsverhältnis zu den leiblichen Eltern darf nicht mehr bestehen.
Bezugsberechtigt für Kindergeld ist der Elternteil, in dessen Haushalt das Kind angemeldet ist.
Kindergeld können alle Eltern mit Wohnsitz in der Bundesrepublik Deutschland erhalten.

Ostatnia edycja:
Witam mam takie pytanie ;
jestem matką 12 letniej córki jestem po rozwodzie z jej ojcem który mieszka i pracuje w niemczech od 7 lat.my z córka mieszkamy w polsce
ja obecnie jestem ponownie mężatką i mam córke z tego małżeństwa.czy mój były mąż ma szanse pobierania rodzinnego
na naszą córkę w niemczech ?

Powrót