kindergeld

• Autor wątku Autor wątku kaskre
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
no i beda jemu wyplacac bo on tu mieszka ,placi podatki jak i inne oplaty..

pozatym ma prawo do polowy KG...jezeli placi alimenty ma prawo odliczyc z kindergeld je sobie

Czy na to ze ojcu nalezy sie polowa KG jest jakis artykul prawny?

chyba z 10 razy juz wstawialam tu ten paragraf...

reszte info Google.de

unterhalt und halbes Kindergeld
czyli alimenty i polowa kindergeld

Anrechnung des Kindergeldes
Nach § 1612b BGB wird das Kindergeld auf den Barunterhaltsanspruch angerechnet. Dies ist der Regelfall, wenn es in vollem Umfang an den betreuenden Elternteil gezahlt. Denn das Kind lebt in aller Regel bei dem Elternteil, der auch das Kindergeld erhält. Dieser Elternteil müsste Monat für Monat die Hälfte des Kindergeldes dem anderen Elternteil erstatten. Dies macht wenig Sinn in der Praxis. Daher verrechnet man in der Praxis das halbe Kindergeld mit der Zahlung für Kindesunterhalt. Der Unterhalt für das Kind, der sich aus der Düsseldorfer Tabelle ablesen lässt, verringert sich mithin um das halbe Kindergeld.

http://www.finanztip.de/recht/familie/duesseldorfer-tabelle-kindergeld.htm

Witam.
Mam taki problem jeżeli chodzi o Kindergeld. Moi rodzice są po rozwodzie. Ojciec od kilku lat mieszka i pracuje w Niemczech ( ma swoją firmę). Mama gdy dowiedziała się, że istnieje takie coś jak Kindergeld poczęła starania aby je uzyskać. Oczywiście tato się na to zgodził, pozbierali komplet dokumentów itd. Niedawno przyszła do taty decyzja, że Kindergeld będzie przyznane. Jest tylko jeden problem. Tato nie chce by te pieniądze wpływały na konto mamy, ponieważ wie, że one nie będą stosownie użyte ( na potrzeby moje i mojej siostry), mama chce najprawdopodobniej spłacić z tych pieniędzy i wyrównania kredyt, który wzieła. Tato chce wpłacić pieniądze z Kindergeld które będą przychodzić co miesiąc na konto, które otworzy mi i mojej siostrze, w momencie gdy pójdziemy na studia będziemy mogły korzystać z tych pieniędzy. Jest to dla nas takie zabezpieczenie na przyszłość. Ja za 3 miesiące kończę 18 lat. Moja siostra ma w tej chwili 16. I teraz moje pytanie. Czy ojciec może tak zrobić jak planuje i obejdzie się to dla niego bez konsekwencji prawnych ? Czy pieniądze z Kinergeldu muszą iść bezpośrednio do mamy, czy można właśnie tak zrobić, że będą wpłacane na konto? Dla mnie i siostry ta druga opcja jest oczywiście korzystniejsza, ponieważ zależy nam na tym abyśmy mogły swobodnie studiować. Obawiamy się, że jeśli całe pieniądze otrzyma mama, wykorzysta je na spłatę kredytu i swoje zachcianki a na nasze potrzeby nic nie zostanie. Z góry dziękuję za odpowiedź.

jezeli ojciec skladal wniosek pieniadze beda wyplacane na jego konto

polowa kG nalezy sie jemu jezeli placi alimenty
to dobrze ,ze wam caly wplaci na konto..(sparbuch)
czy moze tak zrobic nie wiem..chyba polowe powinien odsyłać dzieciom..na potrzeby miesiecznego utrzymania

ojciec dostanie nadplate od dnia zameldowania w niemczech i od dnia zameldowania Gewerbe (tzn. odkąd placil podatki)jednak tylko do 4 lat wstecz mozna uzyskac

Ojciec mojego dziecka ma podwojne obywatelstwo; polskie i niemieckie. Jest zameldowany w polsce i w niemczech. Ja mieszkam z dzieckiem w Polsce. Czy moge sie starac o podwyzke alimentow wedlug niemieckiego prawa? Ojciec dziecka placi alimenty wedlug polskiego prawa ale pracuje w niemczech.

Nawet jak placi regularnie zasadzone alimenty? Ja nie pracuje od 13 lat.

Witam.
A co w sytuacji gdy ojciec płaci tylko 100Euro alimentów i to jak mu się chce,a cały kindergeld 184 Euro zatrzymuje dla siebie???To co? wtedy też ma prawo do połowy kindergeldu.A dziecko ma 19 lat i uczy się???

zawsze ma prawo

dam Ci przyklad
panstwo placi alimenty dziecku..bo ojciec ich nie placi
jednak te panstwowe tez sa pomniejszone o polowe nalezaca sie ojcu kindergeld..
i tak trzeba sie dzielic..jak dla Mnie niezrozumiale to..ale tak jest niestety..wiem tez z doswiadczenia..

calosci nie powinien zytrzymac..tylko z wysylanych aliment zostawic sobie polowe kindergeld

kiedys sie niemki burzyły bo w 2009 roku byl wyplacony kinderbonus przy rodzinnym..i tez trzeba bylo sie podzielic..ojciec mial prawo zachowac sobie polowe(czyli potracic z aliment)

zobacz tu jak niemki sie wsciekaja..bo musza sie dzielic..choc ojciec dzieckiem sie nie interesuje a nawet nie placi(otrzymuja one z panstwa)

http://www.allein-erziehend.net/forum/beitrag24168.html

jedna to tam dobrze napisala ,ze logiki żadnej..bo nie dosyc ,ze ma panstwowe alimenty to potrącaną polowe KG..to jeszcze bedac na zasilku socjalnym odtracaja calosc..czyli poltora raza ma zabrane..biedne te matki

Ostatnia edycja:
Dziękuje za odpowiedż.Wiem że tak jest i nic na to nie poradzimy i jest to niesprawiedliwe.Przecież w moim przypadku ojcu mego syna zostaje jeszcze 84E dla siebie ,to jak ma się do tego obowiązek utrzymania dziecka skoro właściwie od siebie nie daje nic.a jeszcze ma dodane od państwa?I nawet gdyby wysłał mi połowe kindergeldu a drugą wliczył sobie do alimentów to wychodzi na to że alimentów płaci tylko 8 Euro.Rozumie sytuacje gdy płaci zgodnie z DT,ale nie w moim przypadku??.Czy jedynym wyjściem z tej sytuacji jest podwyższenie alimentów o kwotę zasiłku rodzinnego i w pozwie motywując podwyżkę powołac się właśnie na to? Przecież sąd w Polsce nie zasądzi mi 284E alimentów.

Spoko. on dostaje kindergeld bo zlozyl dokumenty. alejezeli pani udokumentuje ze dziecko jest u pani tylko on jest w niemczech to napewno nic paninie dostanie i moze juz to sie stalo.nie macie slubu. dziecko mieszka w polsce.dlaczego niemcy maja placic kindergeldna polskie dziecko w polsce? to zrozumiale ze nie bedą płacic.:roza:

Hallo. wlasnie rozmawialem z urzedem w Berlinie i wyglada to tak:
rodzic zamieszkały w Niemczech dostanie tylko wtedy tą część kindergeldu np.: matka z dzieckiem mieszka we Francji, Francja ma 100 E, a Niemcy 184 E to dostanie 84 E jezeli udowodni ze płaci alimenty.
Nie wiem czy w Polsce jet jakis kindergeld, jezeli nie ma to rodzic w Niemczcech po udowodnieniu moze dostac całe 184E.Pech dla dziecka. Ale moja rada iść do sądu z przetłumaczonym przepisem to dowalą mu conajmniej te 184E;) alimentów.Wtedy mozna usiasc na jego dochody nawet w Niemczech.- Potrzebny prawnik.

no nie beda placic.od maja weszly nowe przepisy..ludzie juz listami zasypani..nie beda juz placic niemcy na polskie dzieci matkom mieszkajacym w polsce w seperacji z ojcem..jezeli nie mieszkaja razem w tym samym gospodarstwie z ojcem..np..ktory tu zlozy wnioski o KG..;)

Familienkasse des Arbeitsamt Berlin Süd

Sonnenallee 282 / 4. Etage Arbeitsamt Süd
12057 Berlin

Tel.: 0180 / 1546337 (Auskünfte zum Kindergeld)
Tel.: 0180 / 1924586 (Bandansage der Kindergeld-Zahlungstermine)
Fax: 030 / 5555-791328

Verkehrsverbindung

S-Bahn:

U-Bahn:

Tram:

Bus:

S45 | S46 | S47 bis Köllnische Heide

M41 | 246 | 277 bis Sonnenallee / Grenzallee

Öffnungszeiten der Familienkasse Süd

Montag

Dienstag

Mittwoch

Donnerstag

Freitag

Samstag

08.00 - 12.30 Uhr

08.00 - 12.30 Uhr

geschlossen

08.00 - 18.00 Uhr (ab 13:00 Uhr für Berufstätige)

geschlossen

geschlossen

a tu cytat pisma jak pewnemu panu juz odmowili od maja(do maja pobieral)

aufgrund einer Änderung der Gesetzeslage ab mai 2010, war Ihr Anspruch auf Kindergeld fÜr die Zukunft zu Überprüfen.

BegrÜndung: Nach 64 Abs. 1 EStG wird fÜr jedes Kind nur einer Person Kindergeld gezahlt.
Die Mutter hat die Kinder in ihren Haushalt aufgenommen. Sie hat somit den vorrangigen Anspruch auf Kondergeldes.

czyli matka moze w Polsce pobierac tylko(bo od maja 1 osoba moze ).. chodzi o odprowadzany podatek..a ze mieszka w Polsce to w niemczech nie odprowadza..a tata choc odprowadza nie moze juz pobierac..i to jest problem teraz wielu osob

dziecko mieszka w polsce.dlaczego niemcy maja placic kindergeldna polskie dziecko w polsce? to zrozumiale ze nie bedą płacic.:roza:[/QUOTE]

Dzięki, to nie tylko polskie dziecko, bo to dziecko jest również obywatela niemiec.Więc to nie o to chodzi aby niemcy płacili na polskie dziecko

Powrót