Witam.
Mam taki problem jeżeli chodzi o Kindergeld. Moi rodzice są po rozwodzie. Ojciec od kilku lat mieszka i pracuje w Niemczech ( ma swoją firmę). Mama gdy dowiedziała się, że istnieje takie coś jak Kindergeld poczęła starania aby je uzyskać. Oczywiście tato się na to zgodził, pozbierali komplet dokumentów itd. Niedawno przyszła do taty decyzja, że Kindergeld będzie przyznane. Jest tylko jeden problem. Tato nie chce by te pieniądze wpływały na konto mamy, ponieważ wie, że one nie będą stosownie użyte ( na potrzeby moje i mojej siostry), mama chce najprawdopodobniej spłacić z tych pieniędzy i wyrównania kredyt, który wzieła. Tato chce wpłacić pieniądze z Kindergeld które będą przychodzić co miesiąc na konto, które otworzy mi i mojej siostrze, w momencie gdy pójdziemy na studia będziemy mogły korzystać z tych pieniędzy. Jest to dla nas takie zabezpieczenie na przyszłość. Ja za 3 miesiące kończę 18 lat. Moja siostra ma w tej chwili 16. I teraz moje pytanie. Czy ojciec może tak zrobić jak planuje i obejdzie się to dla niego bez konsekwencji prawnych ? Czy pieniądze z Kinergeldu muszą iść bezpośrednio do mamy, czy można właśnie tak zrobić, że będą wpłacane na konto? Dla mnie i siostry ta druga opcja jest oczywiście korzystniejsza, ponieważ zależy nam na tym abyśmy mogły swobodnie studiować. Obawiamy się, że jeśli całe pieniądze otrzyma mama, wykorzysta je na spłatę kredytu i swoje zachcianki a na nasze potrzeby nic nie zostanie. Z góry dziękuję za odpowiedź.