kindergeld

• Autor wątku Autor wątku kaskre
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
podejrzewam ze lepiej by bylo dla pani dla dziecka zamieszkac w Niemczech na jakis czas.
Mysle ze to by siedalo bo dziecko ma po ojcu niemieckie obywatelstwo automatycznie.
Byliscie malzenstwem?

witam podpinam się pod temat, mam nadzieję ze nikt nie będzie miał pretensji
to co można zrobić?, Jeśli matka z dziećmi mieszka w Polsce nie mają ślubu, ojciec dzieci mieszka, pracuje w Niemczech, posiada niemieckie obywatelstwo ma zasądzone alimenty które oczywiście płaci,
naprawdę nie ma możliwości pobierania kindergeldu ?

jezeli placi dobrowolnie alimenty nalezy mu sie polowa kindergeld
jezeli ma naliczone sadownie w niemczech..to z aliment juz ma odliczane polowe kindergeld..czyli placi mniej..jak kazdy niemiec..

czy sie nalezy czy nie..trudno teraz powiedziec gdyz zmiany dopiero weszly i wszystko wychodzi przy sprawdzaniu...zazwyczaj co pol roku...najpierw odbierali matkom polowe kindergeld bo ojcu sie nalezy..teraz zbieraja caly niektorym

belunia napisał:
jezeli placi dobrowolnie alimenty nalezy mu sie polowa kindergeld
jezeli ma naliczone sadownie w niemczech..to z aliment juz ma odliczane polowe kindergeld..czyli placi mniej..jak kazdy niemiec..

czy sie nalezy czy nie..trudno teraz powiedziec gdyz zmiany dopiero weszly i wszystko wychodzi przy sprawdzaniu...zazwyczaj co pol roku...najpierw odbierali matkom polowe kindergeld bo ojcu sie nalezy..teraz zbieraja caly niektorym

Belunia możesz coś doradzić, można coś w tym kierunku zrobić?
płaci alimenty które zapadły wyrokiem sądu w Polsce, Sąd w Niemczech również wysłał mu te same dokumenty co dostał z sądu w Polsce za które musi teraz zapłacić 200euro nie wiem dla czego ? i czy coś można z tym zrobić?
Nie mają ślubu, jest zameldowany w Niemczech tu też pracuje. Dzieci z Matką w Polsce.

To ja od innej strony: wspolne dziecko mieszka z nami w Niemczech i dostaje Kindergeld. Czy dziecku z pierwszego zwiazku, mieszkajacemu w Polsce z matka pobierajaca alimenty, tez sie takie swiadczenia naleza? Tzn. ojcu na to dziecko?
Wczesniej mnie to nie interesowalo, wiec nie wiem...

z dniem pierwszego maja weszly nowe przepisy..jezeli dziecko mieszka poza granicami panstwa Niemieckiego..i skladajacy wniosek nie przebywa w tym samym gospodarstwie gdzie dziecko..zasilek sie nie nalezy..nalezal sie do maja tylko..czyli jak ktos nie bral..moze dostac nadplate..
do 4 lat wstecz..od dnia zameldowania pracujacego tu
najczesciej dotyczy to osob..po rozwodzie lub w seperacji..bo wiadomo ,ze ojciec pracujacy tu..nie lozy na wspolne gospodarstwo w Polsce i tam nie mieszka jezeli nie zyja razem

jezeli ojciec pracuje tu..ma w polsce zone i dzieci..i tam jest tez jego gospodarstwo domowe(dom)wtedy dostaja..nalezy sie

kiedys bylo cale..potem zaczeli obrywac polowe..teraz sie nie nalezy

Dzieki beluniu. Teraz trzeba sie tylko zastanowic, czy warto sobie glowe zawracac...

kto otrzymauje kindergeld w przypadku rozwiedzionych rodzicow?
ten u ktorego mieszka dziecko w gospodarstwie,,i tak bylo u Niemcow zawsze,,tylko urzędom sie pomieszalo..i placili nieslusznie niektorym..a teraz nie wiedza co z tym fantem zrobic..bo obywatel EU musi jeszsze podatek placic zeby uzyskac KG..a matka mieszkajaca w Polsce nie mogla placic niemieckiego podatku bo niby jak

na koncu pisze jaki sad to orzekł i paragraf

Wer bekommt das Kindergeld bei getrennt lebenden Eltern?
Experte: Michael Konetzny

Grundsätzlich bekommt bei getrennt lebenden Eltern das Elternteil das Kindergeld, welches das Kind dauerhaft in seinen Haushalt aufgenommen hat. Wie sieht es aber aus, wenn sich das Kind einige Wochen beim andern Elternteil aufhält. Wechselt dann der Anspruch auf das Kindergeld?

Bei getrennt lebenden Eltern bekommt das Elternteil das Kindergeld, welches das Kind dauerhaft in seinen Haushalt aufgenommen hat. Dieser Elternteil kommt auch für Kost und Logis des Kindes auf.

Soweit ein Kind von getrennt lebenden Eltern dauerhaft zum anderen Elternteil zieht, steht diesem das Kindergeld zu. Dies gilt allerdings nicht im Falle von Besuchen oder eines anderen vorübergehenden Aufenthaltes beim anderen Elternteil.

Ist der Aufenthalt eines Kindes von getrennt lebenden Eltern bei einem Elternteil von vornherein auf sieben Wochen begrenzt, so spricht das nicht für einen dauerhaften Wechsel. Hiervon ist insbesondere auszugehen, wenn der Umzug zum anderen Elternteil spontan aufgrund eines Streites erfolgt. Für einen dauerhaften Wechsel zum anderen Elternteil ist hingegen auszugehen, wenn das Kind aufgrund reiflicher Überlegung zum anderen Elternteil zieht. Dies hat das Finanzgericht Köln entschieden (Az. 10 K 1150/07).

no nic nowego..jednak dopiero teraz się opamiętali ilu polakom niesłusznie wypłacili i zaczynają działać

jestem studentka ..studiuje w niemczech.. pracuje na 400 eu czy przysluguje mi kindergeld??

trzeba podatek odprowadzac zeby dostac,,.400 euro to chyba za malo..lecz moga tylko rodzice chyba skladac wniosek,,jezeli pracuja tu
roczny dochód studenta nie może przekroczyć 7.188 €

Kindergeld
Anspruch auf Kindergeld hat grundsätzlich jeder Studierende bis zum vollendeten 25. Lebensjahr (bis zum 25. Geburtstag). Vorrausetzung dafür ist, dass euer Einkommen jährlich nicht € 7.188 übersteigt. Dabei wird die Hälfte des BaföG als Einkommen gewertet. Falls ihr Wehr- oder Zivildienst geleistet habt, wird euch diese Zeit angerechnet - d.h. euer Anspruch verlängert sich um diese Zeit. Der Kindergeldantrag muß von euren Eltern bei der Familienkasse der Arbeitsagentur gestellt werden. (Sind die Eltern:!: beim öffentlichen Dienst angestellt, ist der Arbeitgeber Ansprechpartner.) Das Kindergeld wird dann auf das Konto eurer Eltern oder nach Absprache auch direkt zu euch überwiesen

Ostatnia edycja:
to ja jestem rodzicem i chodzi o moje dzieci w polsce... dzieki za szybka odpowiedz.. musze poczekac az znajde normalna robote..

belunia napisał:
no nic nowego..jednak dopiero teraz się opamiętali ilu polakom niesłusznie wypłacili i zaczynają działać

Belunia jak nie słusznie? to nie jest Polak tylko Niemiec
pracuje i mieszka płaci podatki ale też jest ojcem tych dzieci które mieszkają w Polsce, płaci na nie alimenty,

rodzice nie żyją w separacji ani nie mają rozwodu, po prostu nigdy nie byli małżeństwem

I nic się tym dzieciom nie należy ?

no tak jak placi alimenty to mu sie nalezy kindergeld..i ma prawo sobie potracić polowe kindergeld ..jak kazdy płacący alimenty

tyle tylko ze nikt nikogo nie zmusi juz do wysylania tego do polski..to on ma prawo i jego pieniadze..kindergeld nalezy sie rodzicom na dziecko..a nie dziecku..jak to niektorzy mysla

popełnili błąd wysyłając do polski kindergeld..to ojciec tu płacący podatki ma prawo do kindergeld i nikt go nie zmusi do wyslania tego do Polski

reszte na temat doczytaj tu

http://www.mypolacy.de/forum/topic/kindergeld-na-dziecko-mieszkajace-w-polsce,23986?page=2

Ostatnia edycja:
witam!!piszę tutaj bo nie mam pojęcia jeszcze jak się tu wogóle poruszać ale potrzebuję waszej POMOCY!!! MOJA SYTUACJA: mieszkam od 3 lat w UK pracuję na umowę o pracę i moj mąż też przysługuje nam tu prawo do wszystkiego ale CHCEMY PRZENIEŚĆ SIE DO NIEMIEC za około 2 lata jednak do tego wyjazdu planujemy dziecko z tym ze urodzic chcemy prawdopodobnie tutaj i zaraz po urodzeniu pzreprowadzic sie do niemiec , niewiem jednak czy moj macierzynski oraz wszystkie inne benefity nalezące nam się tu w UK bedziemy mogli pobierac dalej mieszkając juz w niemczech , no i cz y bedziemy mieli jeszcze jakies prawo do pobierania np.kindergeltu w niemczech itp.. wogole to niewiem co moze nas czekac PROSZę o rady jak to bedzie wyglądac . z gory dziekuje . to moj adres email: aleksandra_malek@o2.pl bede wdzieczna za odpowiedz na ten adres

tak kindergeld jezeli tu bedziecie podatki placic..elterngeld tez mozna dostac tu przenoszac sie do kraju..bo to jest obojetne czy pracujesz czy nie,,,bezrobotni tez dostaja Elterngeld..wychowawczy

tu akurat dzis o tym pisal ktos..z polski z dzieckiem sie przeniesli tu i zalapali sie na eltergeld jeszcze do roku dziecka

http://www.mypolacy.de/forum/topic/elterngeldpomozcie-,22250#post448940

zasilek rodzinny nalezy sie w kraju w ktorym pracujesz i oplacasz podatki..obywatele Eu..w krajach EU

Szukamy kasiory u innych, A w Polsce tylko kłutnie i nic ie potrafią po ludzku rozwiązać.

belunia napisał:
z dniem pierwszego maja weszly nowe przepisy..jezeli dziecko mieszka poza granicami panstwa Niemieckiego..i skladajacy wniosek nie przebywa w tym samym gospodarstwie gdzie dziecko..zasilek sie nie nalezy..nalezal sie do maja......

...........jezeli ojciec pracuje tu..ma w polsce zone i dzieci..i tam jest tez jego gospodarstwo domowe(dom)wtedy dostaja..nalezy sie

Przeczytałam ten watek i nadal paru rzeczy nie rozumiem czy mogę prosić o uświadomienie mnie:)
A mianowicie co ma dosłownie oznaczać pierwsza część Pani postu tu zacytowanego przeze mnie powyżej? czyli że, jeśli mój mąż pracuje i mieszka /legalnie oczywiście/ w DE od kilku lat a ja i nasze dzieci pozostajemy tu w PL to Kindergeld się nie należy?
Bo druga część postu który pozwoliłam sobie tu zacytować mówi zupełnie coś odwrotnego , sorry ale czegoś tu nie rozumiem.
Bo w takim układzie czy aby nasze dzieci otrzymywały Kindergeld to musimy być w DE zameldowani /dzieci i ja/ czy musimy tam fizycznie przebywać?

Powrót