Kolejne pytanie o kuratora...

• Autor wątku Autor wątku Calorca
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

Calorca

Użytkownik
Odpowiedzi
45
Sprawa dotyczy mojego chlopaka, nagle okazalo sie, ze ma przydzielonego kuratora, spotkal sie dzisiaj z nim w moim domu i poprosil aby nastpny raz odbyl sie gdzie indziej, moja mama rowniez poprosila o to, bo nie chce aby moja babcia dowiedziala sie o tym (niech sobie spokojnie zyje na stare lata), jednakze kurator nie chce sie na to zgodzic, nie rozumiem tego, bo przeciez byl dzisaj w domu, widzial jak mieszkamy, to czy nie ma takiej mozliwosci aby kontrolowal jego postepy gdzie indziej?

Dozór wykonuje się w miejscu faktycznego pobytu skazanego. W czasie okresu próby kurator nie tylko prowadzi oddziaływania readaptacyjne ale też zbiera opinię środowiskową, ustala tryb zycia podopiecznego, jego sposób funkcjonowania a te informacje zdobywa od osób z którymi skazany mieszka, od sąsiadów.
Wykonywanie dozoru w taki sposób,w jaki sugerujesz, jest sprzeczne z przepisamia prawa karnego wykonawczego.

sam miałem kuratora , tzn dalej mam , przychodził do mnie do domu , jak jeszcze byłem w kraju , teraz niemam z nim juz kontaktu z uwagi ze mieszkam , przebywam i legalnie pracuję jako informatyk w duzej firmie w MEXICO CITY więc niema on juz mozliwości kontroli mnie

u nas też kuratorka przychodzi do domu, co jakis czas pyta sie sąsiadów o Krzyśka zachowanie,

[cytat:1t25758l]
sam miałem kuratora , tzn dalej mam , przychodził do mnie do domu , jak jeszcze byłem w kraju , teraz niemam z nim juz kontaktu z uwagi ze mieszkam , przebywam i legalnie pracuję jako informatyk w duzej firmie w MEXICO CITY więc niema on juz mozliwości kontroli mnie
[/cytat:1t25758l]

Prosze liczyć się z tym, że jeśli miał Pan wyrok w zawieszeniu i w czasie dozoru urwał Pan kontakty z kuratorem, to takie zachowanie może być potraktowane jako uchylanie się od dozoru. W następstwie tego kara może zostac odwieszona, a wprowadzona w wykonanie gdy pojawi się Pan w Polsce czy też w którym z krajów UE.

No dobrze, ale w wyroku nie było zasądzonego żadnego kuratora, on po prostu pojawił się nagle po roku od otrzymania wyroku, jak w takim razie powinno się zachować w takiej sytuacji i czy to jakiś inny kurator niż taki którego dostaje sie po wyroku!? Mój chłopak ma luki (ale najwyżej 2 miesiące) we wpłacie alimentów i stąd ta wizyta, a kurator nie chciał nic powiedzieć, czy to jednorazowa wizyta, posiedział 15 minut, wypytał się z czego żyje itp., a następnie wyszedł i tyle go było, nie powiedział czy i kiedy się zjawi następnym razem, więc czy to możliwe, że to jednorazowe spotkanie? Generalnie mogę powiedzieć, że Pan był bardzo nieprzyjemny i nie chciał udzielić jakiejkolwiek odpowiedzi na pytanie przytoczone przeze mnie wyżej.. czy tak w ogóle można!?

Kurator mógł się pojawić w związku z zarządzeniem sądu o przeprowadzeniu jednorazowego wywiadu wobec chlopaka w trybie art. 14 kkw np. na okoliczność wywiązywania się zustanowionych obowiązków, jak i określenia zachowania w okresie próby.
Może być również tak, iż po prostu okres próby w którym się chlopak znajduje został poddany kontroli kuratora, co z kolei obliguje go (kuratora) do zbierania co najmniej raz na 6 miesięcy informacji o zachowaniu skazanego poprzez własnie wywiad środowiskowy.

To, że sąd nie orzekł wobec chlopaka dozoru kuratora warunkowo zawieszając kpw, wcale nie oznacza, że tak będzie już do końca, bo w każdej chwili w okresie proby, jeśli są do tego podstawy, kurator może wnioskować własnie o oddanie chlopaka pod dozór kuratora lub nałożenie dodatkowych obowiązków.

Powrót