Kolejny ubezpieczyciel ukarany za niepłacenie VAT-u w kosztorysie AC

• Autor wątku Autor wątku tomunooo
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
witam
że tak sie wtrące 3tygodnie dostałem wypłaconą szkodę z AC bez vatu czy mogę sie teraz jeszcze domagać dopłaty vatu???
z góry dziękuję

Teraz to już raczej nic nie zrobisz. Ja tak samo zostałam naciągnięta na prawie 700 zł, bo okazało się że ubezpieczyciel posługuje się ceną netto, a w warsztacie trzeba dodatkowo zapłacić VAT!

Teoretycznie UOKiK zabronił takich praktyk już 2006 r, ale jak widać ciągle można się naciąć – ja miałam wypadek na początku zeszłego roku i mimo polisy okazało się że muszę dopłacić! Niby kwota nie była jakaś wielka, ale skoro składki na ubezpieczenie są tak duże, to powinny pokrywać całość kosztów naprawy.

Pozdrawiam
Anna

Ostatnia edycja:
Pozwolę sobie zauważyć, że ów temat dotyczy potrącania VAT z wartości kosztorysowej naprawy w przypadku, gdy poszkodowany płatnikiem VAT nie jest:)
W przypadku kiedy poszkodowany jest płatnikiem VAT i w związku z tym ma możliwość odliczenia podatku to perorowanie o "naciąganiu" jest sporym nadużyciem. Tym bardziej, że polisy AC w związku z powyższym zawierane są wg wartości netto, co wprost proporcjonalnie obniża składkę AC.

Wszystko się zgadza - jestem osoba prywatną więc nie mam możliwości odliczenia podatku VAT. Mój błąd polegał na tym, że zdecydowałam się na opcję „wycena”, w której to ubezpieczyciel ocenia wielkość szkody. Nie prowadzę żadnej działalności gospodarczej, więc przez myśl mi nie przeszło, że takie kalkulacje będą prowadzone w kwotach netto, bo przecież za wszystko płace razem z podatkiem.

Rzeczywiście ten wariant polisy był tańszy (bez przesady), ale i tak czuję się nabita w butelkę. Gdybym wybrała opcję „warsztat”, mogłabym przedstawić rachunek i wtedy nikt już nie wspominałby o żadnym podatku – czuję tu pewien niesmak...

Jesli to jest którykolwiek z ubezpieczycieli, którego zapisy w AC zostały uznane za klauzulę niedozwoloną, to jeszcze możesz się odwołać. Masz na to 3 lata od wydania decyzji o odszkodowaniu.

Jeżeli zapisy OWU tego konkretnego ubezpieczyciela nie znalazły się w rejestrze klauzul niedozwolonych UOKiK to i tak możesz się odwoływać, a nawet pozwać ubezpieczyciela. Do rejestru wpisywany jest konkretny zapis, ale jeżeli zapis o tożsamym brzmieniu znajdzie się w OWU innego ubezpieczyciela to i tak nie może być stosowany.

Witam ponownie
u mnie w OWU był zapis ze jeżeli kosztorys to netto ale odwoływałem sie i po kilku meilach dostałem odpowiedź cytat:
Szanowny Panie,
Generali T.U. S.A. informuje, iż po zapoznaniu się z dokumentacją zgromadzoną w toku
przeprowadzonego postępowania, mającego na celu ustalenie odpowiedzialności za zaistniałe
zdarzenie, Towarzystwo podjęło decyzję o przyznaniu dopłaty VATw kwocie xxxxx zł (słownie:
xxxxx). na podstawie kalkulacji naprawy.
Wymieniona kwota wyliczona w oparciu o kosztorys dodatkowych uszkodzeń stanowi dopłatę do
łącznej wartości xxxxxxx zł (wypłaconych decyzjami z dnia 12-03-2012r, 12-04-2012 oraz
10-05-2012r)
Ewentualny powrót do sprawy będzie możliwy po przedłożeniu imiennych faktur VAT za naprawę
pojazdu i części zamienne.
Ponadto przypominamy, że zgodnie z par. 16 punkt 12 OWU AC suma ubezpieczenia ulega
zmniejszeniu o wartość wypłaconego odszkodowania.
Istnieje możliwość do ubezpieczenia pojazdu do aktualnej wartości rynkowej zgodnie z par. 16
punkt 14.
Przyznana kwota została przekazana zgodnie z określoną uprzednio dyspozycją wypłaty.
Z obowiązku prawnego informujemy, że zgodnie z treścią art. 9 Ustawy z dnia 22.05.2003 r.
o Działalności Ubezpieczeniowej powództwo o roszczenia wynikające z umów ubezpieczenia
można wytoczyć albo według przepisów o właściwości ogólnej albo przed sąd właściwy dla miejsca
zamieszkania lub siedziby osoby upoważnionej lub uprawnionej do otrzymania świadczenia, dlatego
też, jeżeli osoba uprawniona nie zgadza się z decyzją Generali T.U. S.A., ma prawo dochodzić
roszczeń na drodze sądowej w terminach określonych art. 819 Kodeksu Cywilnego. Jednocześnie
informujemy, iż skargi w indywidualnych sprawach rozpatruje, w ramach ustawowych uprawnień,
Rzecznik Ubezpieczonych. Niezależnie od powyższych zapisów przysługuje Panu prawo do
odwołania od powyższej decyzji do Generali T.U. S.A.

a to jeszcze nie koniec ściągnołem kosztorys części z ASO i znowu odwołanie
a co tam płace żądam!!!!

Akrobatka, tek001 – dziękuję za informacje. Cała sprawa działa się na początku zeszłego roku, więc myślałam, że już jest za późno. Ja też chciałam się jakoś odwoływać, ale od razu poinformowano mnie, żebym dokładniej przeczytała OWU, gdzie oczywiście był zapis o tym, że ubezpieczyciel dokonuje wyceny szkód według cen netto i nie zwraca podatku VAT.

Tak jak wspominałam, kwota nie była jakaś strasznie duża, więc zacisnęłam zęby i tyle. Teraz jednak coraz bardziej się zastanawiam czy czegoś jeszcze z tym nie zrobić, bo widzę, że oni właśnie na to liczą, że ludzie będą sobie odpuszczać. A tego typu poszkodowanych na pewno było wielu...

Uff, muszę odsapnąć i na spokojnie sobie to wszystko przemyśleć, bo to wszystko pokazuje ich bezczelność, co znów zaczyna mnie denerwować :(

Pozdrawiam
Anna

Proponuję wziąć kartkę papieru, opisać przygodę i wysłać w trzech kopiach: do ubezpieczyciela, do UOKIKu i do KNFu. Szybciutko będzie odpowiedź.

A tak na marginesie, czy Franz Fuchs jest prezesem VIGu?

dzisiejsza odpowiedź przedstawiciela firmy ubezpieczeniowej w tej sprawie :
Czy mam podstawę żądać zwrotu Vatu? Ubezpieczenie było wykupione w kwocie brutto.

Szanowny Panie,

Szkoda na pojeździe ......... została rozliczona w oparciu o rozliczenie szkody całkowitej. Podstawą rozliczenia szkody były istotne zapisy zawartej umowy, Rozdział II Ubezpieczenia Auto Casco § 7 ust. 2 którego treść pozwolę sobie zacytować „ Jeśli Ubezpieczony jest przedsiębiorcą, któremu przysługiwało prawo do odliczenia podatku Vat naliczonego przy nabyciu ubezpieczonego mienia, w wypłacanym odszkodowaniu nie uwzględnia się kwoty tego podatku – umniejszając wypłacane odszkodowanie o kwotę podatku Vat obliczoną zgodnie z zasadami analogicznymi jak obowiązujące przy odliczaniu podatku przez Ubezpieczonego przy nabywaniu Ubezpieczonego mienia”. W przedmiotowej szkodzie, w druku zgłoszenia szkody została podana informacja, że jesteście Państwo płatnikami podatku Vat, jak również przy zakupie przedmiotowego pojazdu dokonaliście Państwo odliczenia podatku Vat – przy czym kwota jaka została odliczona przy jego zakupie nie została podana. W oparciu o podane w drukach zgłoszenia szkody informacje oraz zapisy zawartej umowy ubezpieczenia szkoda została rozliczona jako szkoda całkowita w kwocie netto. Przedmiotowy artykuł nie dotyczy rozliczenia szkody całkowitej.

Z wyrazami szacunku

Do likwidatora firmy ubezpieczeniowej:
wypłacono nam kwotę netto z wyceny , proszę o informację w jaki sposób ma się to do n.w. informacji, chcę poznać Pana opinię zanim podejmę konkretne działania, czy jest to pomyłka z Państwa strony?

- Odszkodowanie należne konsumentowi z tytułu umowy autocasco nie może być pomniejszone o stawkę podatku VAT . Niestety, z doświadczeń UOKiK wynika, że nie wszyscy przedsiębiorcy przestrzegają tej zasady - poinformował UOKiK.
Chodzi o to, że zakłady ubezpieczeń oferują dwa rodzaje ubezpieczeń AC. W wariancie "warsztat" klient płaci za naprawę i przedstawia fakturę z VAT, a ubezpieczyciel na jej podstawie wypłaca odszkodowanie. W drugim wariancie to ubezpieczyciel wycenia szkodę i wypłaca pieniądze, ale bez uwzględniania VAT. Kiedy klient wybierze wariant "wycena", ubezpieczyciel wypłaca mu odszkodowanie pomniejszone o podatek VAT.
Takie praktyki są zabronione przez UOKiK od 2006 roku. Przez te kilka lat już wiele zakładów ubezpieczeń zostało ukaranych za ten proceder.
W 2006 roku prezes UOKiK wpisał taką praktykę do rejestru klauzul zabronionych. Wtedy ukarana została Uniqa, która pół roku później znów została karę za to samo przewinienie.
Podobnie zapisy zostały wpisane przez UOKiK do rejestru klauzul zabronionych w przypadku Compensy oraz Concordii.
W 2010 i 2011 roku prezes UOKiK stwierdziła, że również PZU oraz towarzystwo ubezpieczeń Generali bezprawnie różnicowały zasady wypłacania sum z polisy autocasco. Generali w latach 2008-10 wypłacało odszkodowanie pomniejszone o stawkę VAT. PZU oprócz tej praktyki m.in. nie obejmował ubezpieczeniem pojazdów, jeśli konsument podał nieprawdziwe dane w zgłoszeniu celnym lub innym dokumencie bez sprecyzowania, o jakie dane chodzi.
To niejedyne niezgodne z prawem praktyki zakwestionowane przez prezes UOKiK. W umowie ubezpieczenia stosowanej przez Wartę znalazł się zapis, na podstawie którego ubezpieczyciel zastrzegał, że nie odpowiada za niektóre zniszczenia, m.in. takie, które zostały spowodowane przez tzw. rażące niedbalstwo osoby z rodziny lub znajomego, któremu klient powierzył auto. - Prawo nie przewiduje możliwości automatycznego wyłączenia odpowiedzialności ubezpieczyciela. W związku z tym, konsument został wprowadzony w błąd co do rzeczywistych uprawnień spółki - orzekł UOKiK.
Źródło: Gazeta Wyborcza

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Przedsiębiorca nie jest konsumentem i UOKiK nijak się w takim przypadku nie ma do rzeczy i nijak ma się wariant wybranego ubezpieczenia przy rozliczeniu szkody jako całkowita.
Jeśli przedsiębiorca ma możliwość odliczenia VAT, to nigdy VAT w odszkodowaniu nie dostanie, ponieważ odszkodowanie majątkowe musi być równe poniesionej szkodzie.

Ostatnia edycja:
Dla jednak są absurdalne..... Poszkodowany zapłacił składkę .... ubezpieczyciel wycenia wg. cen rynkowych i wypłaca.... Jeśli rozlicza się przez warsztat/ firmę poprzez fakturę np. 1000zł z vatem to powinien wypłacić 1000zł temu co chce gotówkę. Ale czy on sobie naprawi czy nie to nie jest sprawa ubezpieczyciela. Ubezpieczyciel ma pokrywać faktyczną cenę przywrócenia do stanu poprzedniego. Jak się nie opłaca prowadzić TU to zmienić branże. Jaki kraj takie TU :brawo:

Witam wszystkich

Mam pytanie odnośnie odzyskania VAT-u za szkodę AC.

Za szkodę ile lat wstecz można domagać się tego zwrotu?
Dziś znalazłem w starych gratach stare kosztorysy, jeden ze stycznia 2002 a drugi z lipca 2003.

Pozdrawiam

Roszczenia z umów ubezpieczenia przedawniają się z upływem lat trzech (art 819 kc)

W PZU przed wyrokiem obowiązywała zasada wypłaty kwoty odszkodowania bez VATu niejako automatycznie. Gdy klient przedstawił faktury za naprawę pojazdu to dopłacano podatek i sprawę zamykano.
Teraz jest tak, że jeżeli zawarto umowę ubezpieczenia z VATem to wypłaca się kwotę brutto, a jak bez VATu to netto i tyle.

slav napisał:
Zgadzam się z powyższą opinią - ubezpieczyciele nic sobie nie robią z wyroków sądów, nie zwracają uwagi na klauzule abuzywne, a wprost przeciwnie- głoszą swoim klientom że VAT-u nie zapłacą, bo nie i tyle.

albo odmawiają wypłat bez faktur mimo że poszkodowany nie ma obowiązku naprawy pojazdu

Ja z kolei nadziałem się na MTU i Uniqe które maksymalnie wydłużają wypłatę odszkodowania i oczywiście mają do tego prawo 30 dni Roboczych,ale żadko kto wie że od daty dostarczenia ostatniego dokumentu i w ten sposób firmie coś brakuje,celowo się nie odzywają,dopiero jak zaczniesz się awanturować to się dowiesz że nie ma bo czegoś brakuję!?! A jak w ty czasie nie masz za co naprawić auta. Proponuję Rzecznika Ubezpieczonych.

Po prostu takie zasady. W niektórych firmach ubezpieczeniowych terminy są "skrócone", zgodnie z przepisem ustawy o ubezpieczeniach obowiązkowych. Tam mamy kilka terminów - podstawowy 30 dni, 14 dni po uzupełnieniu braków w dokumentacji (od momentu kiedy wyjaśnienie okoliczności było możliwe) lub do 90 dni, gdy dwa poprzednie nie zostały dotrzymane z powodu braków, etc.
W umowach AC często importuje się zapisy z ustawy o ubezpieczeniach obowiązkowych, ale nie zawsze

Powrót