komisja przedwokandowa!!!

• Autor wątku Autor wątku beata2104
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A jakie szanse wpz na całkowicie ubezwłasnowolniony.
Jako opiekunka złożyłam wniosek o wpz i jak długosię czeka na odpowiedz.połowa z wyroku 1 roku już mineła?

Witam wszystkich serdecznie
Mam pytanie na temat komisji przedwokandowej,
czy taka komisja musi się zebrać np.kiedy mija połowa kary lub skazany sam wystąpił o przedterminowe zwolnienie,
czy Zakład Karny sam to ustala indywidualnie do skazanego (Jeśli uzna że jest on już zresocjalizowany)?

może źle sformułowałam pytanie, ale chodzi mi o to czy przed każdą wokandą jeśli nawet o wokandę wystąpi skazany taka komisja się zbiera?
Jestem laikiem w tych sprawach więc jeśli możesz podziel się wiedzą, a nie odpowiadaj pytaniem na pytanie,

vesna napisał:
Jestem laikiem w tych sprawach więc jeśli możesz podziel się wiedzą, a nie odpowiadaj pytaniem na pytanie,

Wokanda to spis spraw rozpatrywanych w danym dniu w sądzie. Zatem może napisz o co Ci chodzi. Bo w tej chwili używasz gwary więziennej. Zrozumiałej tylko w wąskim gronie.

A jeśli chodzi o warunkowe przedterminowe zwolnienie to Komisja Penitencjarna nic nie ma do wniosku złożonego przez osadzonego.

forg napisał:
Wokanda to spis spraw rozpatrywanych w danym dniu w sądzie. Zatem może napisz o co Ci chodzi. Bo w tej chwili używasz gwary więziennej. Zrozumiałej tylko w wąskim gronie.

A jeśli chodzi o warunkowe przedterminowe zwolnienie to Komisja Penitencjarna nic nie ma do wniosku złożonego przez osadzonego.

Nawet nie wiedziałam że jej używam ale ok sorki.

Chodzi mi o warunkowe przedterminowe zwolnienie z tego co wyczytałam w tym wątku zbiera się taka komisja przedwokandowa która, albo udziela poparcia w zwolnieniu albo nie, tak to rozumiem .
Moje pytanie jest następujące: Jeśli skazany sam wystąpi o warunkowe przedterminowe zwolnienie taka komisja też musi się zebrać? Czy tylko wtedy gdy z wnioskiem o warunkowe przedterminowe zwolnienie wystąpi Dyrektor ZK?

Komisja Penitencjarna to nie jest to samo co ta komisja przedwokandowa?

Ostatnia edycja:
Witam, chłopak po tygodniu siedzenia w ZK otrzymał termin wokandy, po czym został przeniesiony do innego ZK i teraz znowu będzie miał komisje przedwokandową. Czy za drugą datą czeka się długo, skoro tam juz miał termin po tygodniu ?

Powrót