komisja przedwokandowa!!!

• Autor wątku Autor wątku beata2104
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
nie już sie dowiedziałam. jesli w tych wyrokach z 2004 nie jest zaznaczone ze jest recydywistą ( art 64 kk 1,2 ) to moze sie starac po połowie kary o warunkowe ( a wiem ze nie jest bo oba były w zawieszeniu a teraz sie odwieszają ) i nawet jesli wejdzie ten drugi wyrok to łacznie po połowie kary tez ma szanse

halo
to jak to w końcu jest?
warunkowe zwolnienie to to samo co wokanda?
jeśli nie to czym się różnią?
jestem świeżynką w tych sprawach i się trochę pogubiłam:o

Wokanda to spis spraw sądowych w kolejności, w jakiej mają być w danym dniu rozpatrywane. Ale potocznie na warunkowe przedterminowe zwolnienie mówią w więzieniach wokanda.

bardzo Ci dziękuję:)
Mam jeszcze jedno pytanko - jeśli mój koliberek ma R1 to kiedy może starać o wcześniejsze wyjście ?

musisz wiedzieć czy jego R1 - to recydywa penitenncjarna czyli powtórny powrót do zk czy recydywa bo ma w wyroku ze popełnił przstepstwo w okresie próby -to różnica. bo jesli w wyroku to jest ten art. to po połowie kary nie wyjdzie tylko póżniej, chyba jest to 3/4 kary moze sie starać. poczytaj wyżej bo miałam ten sam problem

ma powrót do zk po ok. 8 latach na wolności. Skazany w pażdzierniku 2008r., na 20 m-cy, ale ukrywał się 6 m-cy. Będzie miał jeszcze jedną sprawę o to samo za co go skazali w 2008r.
Pozdrawiam:)

Jaka to jest recydywa penitencjarna, specjalna, multirecydywa? Mój chłopak siedział 2 i pól roku za kradziez, po rónym pół roku trafił spowrotem za kratki za podobne przestepstwo wiec jaka to recydywa???

To zależy np. od tego jak zakwalifikowano w wyroku jego drugie przestępstwo. Poza tym o recydywie jest na forum osobny spory wątek, gdzie wszystko co najmniej kilka razy było tłumaczone.

Czy zawsze przed wokanda musi byc komisja przedwokandowa??

forg a kiedy nie musi być,bo szczerze to myślałam że zawsze jest?

Osadzony może sam wystąpić z wnioskiem o wpz (bo mimo Waszego grypsowania postaram się zrozumieć o co chodzi). I komisji nic do tego. A to tylko jedna z możliwości, kiedy żadnej komisji nie musi być.

acha ok.dzięki za chociaż jeden przykład

A jak wygląda procedura przy ew braku komisji w sprawie wpz?
Osadzony sam napisał i wysłał wniosek a w ZK mówią że najpierw musi stawić się na komisję a potem ew na wokande.
Ale żadnej komisji nadal nie ma mimo że połowa jest za 5 dni....

Mimo tego, że połowa jest za 5 dni, to nie musi to być w tym konkretnym dniu, ponieważ rozumiem, że osadzony ma grupę P ... Kodeks zatem stanowi:
skazanego można warunkowo zwolnić po odbyciu przez niego co najmniej ½ (połowy) kary
Co najmniej nie oznacza w dniu przypadającym na połowę kary. Polecam cierpliwość :)

Wiem że to nie musi być ten konkretny dzień ale chodzi mi że nie było komisji która teoretycznie powinna się odbyć miesiąc przed nabyciem uprawnień do wpz.

forg napisał:
Osadzony może sam wystąpić z wnioskiem o wpz (bo mimo Waszego grypsowania postaram się zrozumieć o co chodzi). I komisji nic do tego. A to tylko jedna z możliwości, kiedy żadnej komisji nie musi być.

A jakie sa jeszcze inne mozliwosci jesli mozna zapytac?

Powrót