komornik a przedawnienie roszczenia

• Autor wątku Autor wątku stokrotka25
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Zanim kogokolwiek zaczniecie pozywać, to Stokrotka niech dobrze poczyta te dokumenty. Z tego co się orientuję, to Kaczmarski Inkaso działa na zlecenie. Zatem jeśli kupił Casus,to Lindorff ma do tego pełne prawa

digiton napisał:
Zanim kogokolwiek zaczniecie pozywać, to Stokrotka niech dobrze poczyta te dokumenty
Tak właśnie sugerowałem , post #5
Przejrzyj dokumentację jeszcze raz
digiton napisał:
Z tego co się orientuję, to Kaczmarski Inkaso działa na zlecenie. Zatem jeśli kupił Casus,to Lindorff ma do tego pełne prawa
Moja sugestia może się sprawdzić , post #15
Trzeba poczekać na odpowiedzi pytającej.

troche mi to zajelo mam kilka pism pomylilo mi sie chyba do kaczmarski inkasso bo nie umiem znalezc pisma a wiem ze bylo. nie umiem tego wyslac sprobuje napisac najwazniejsze fakty. z tych pism

Na mocy cesji wierzytelnosci z dn 19.06.2012r z bank wbk nabyl casus finanse z nabyciem na zasadzie art 509 kc klauzula wykonalnosci z n 29.10.2012

15.12.2017 nabycie przez trigon profit z klauzula z 29.10.2012

lindorf S.A. na mocy udzielonego pelnomocnictwa przez lindorf I Niestandaryzowany sekurytyzacyjny fundusz inwestycyjny zamkniety

11.01.2018lindorf sa sprzedaje lindorf I z wszelkimi prawami i zabezpieczeniami

11.01.2018 lindorf I NSFIZ klauzula wykonalnosci z dn 29.10.2012 na tym opiera sie komornik blokujac mi konta. i chce zabrac zwrot podatku ze wspolnego rozliczenia. cos tu jest nie tak.. dlaczego kolejne firmy podpinaja sie pod klauzule jak nie jest na nich tylko na casus.

lindorf sa na podstawie pelnomocnictwa przez trigon profit posiada klauzule wykonalnosci z dn 29.10.2012

wydaje mi ie ze oni sami nie wiedza na czym bazuja bo lindorf sa dziala na pelnomocnictwie lindorf i trigon profit. tak jest pismach co dostalam troche niezrozumiale jak dla mnie.

Ostatnia edycja:
tylko dzwne jest to ze komornik ma klauzule z 5.12.2012 tylko nie wiem na kogo bo pisma nie dostalam. a wszystkie co mam to z data 29.10.2012 (klauzula)

Ostatnia edycja:
stokrotka25 napisał:
tylko dzwne jest to ze komornik ma klauzule z 5.12.2012 tylko nie wiem na kogo bo pisma nie dostalam. a wszystkie co mam to z data 29.10.2012 (klauzula)

doczytalam decyzja jest z dn. 5.12.2012 a nakaz zaplaty wydany poprzez klauzule z 29.10.2012. w tym ze casus w 2015 zmienil sie w lindorf s.a i to oni sprzedali dlug trigon profit (z klauzula wydana na casus)a potem trigon profit sprzedal lindorf NFRZ (z klauzula na casus). pokrecone to troche.

Gdyby było jak piszesz, to co to znaczy niby:

lindorf S.A. na mocy udzielonego pelnomocnictwa przez lindorf I Niestandaryzowany sekurytyzacyjny fundusz inwestycyjny zamkniety
Tu działają na zlecenie NSFIZ, a POTEM sprzedają to temu NSFIZ?

Nie wiem co masz w dokumentach, ale na pewno nie to, co opisałaś. Bo to się nie trzyma kupy. No bo jak to?

Najpierw nabywa Casus od Banku. Niby gra, tylko kto w takim razie uzyskał nakaz zapłaty?

Potem nabył trigon profit, brak klauzuli (musieliby mieć na siebie)

Potem sprzedali Lindorf SA, ale w takim razie dlaczego Lindorf SA działa na mocy pełnomocnictwa i to jeszcze lindorf I Niestandaryzowany sekurytyzacyjny fundusz inwestycyjny zamkniety , skoro jak twierdzisz kupił to S.A, a nie NSFIZ? Tu już pierwsza niezgodność.

No ale załóżmy, że kupił i NIE działał z pełnomocnictwa, ale w takim razie skąd to pismo?

11.01.2018lindorf sa sprzedaje lindorf I z wszelkimi prawami i zabezpieczeniami
No jak właścicielowi sprzedaje? Jak wcześniej działali z pełnomocnictwa a wierzycielem był NSFIZ, to jakim cudem mogą sprzedać temu samemu NSFIZ coś, czego nie posiadają?

Podsumowując - z Twoich informacji nie wynika dokładnie nic. Nie wspominając o tym:

lindorf sa na podstawie pelnomocnictwa przez trigon profit posiada klauzule wykonalnosci z dn 29.10.2012
Po dwóch cesjach sprzedali ponownie Trigon Profit i teraz działa na podstawie pełnomocnictwa znowu?

Ja wiem, że firmy windykacyjne robią cuda, ale tutaj naprawdę albo to jest kompletny stek bzdur, albo się mylisz. A jeśli się nie mylisz, to nie ma żadnego długu.

Mówiąc krótko jeśli to co napisałaś, to prawda, to nie masz żadnego długu. Ale to zapewne nie jest prawda. Ustal wreszcie kto kupował ten dług w jakiej kolejności, co Cię obchodzi kto z czyjego pełnomocnictwa działa, pełnomocnika można zmieniać jak rękawiczki, Ciebie obchodzi kto jest właścicielem, a nie pełnomocnikiem. I kiedy. I kto uzyskał nakaz zapłaty. Kiedy. Klauzula jest na casus nadal, tak? Bo w historii widzę tylko ją.

Ostatnia edycja:
przepisze jak mi napisali:

pismo z dnia 04.11.2014
w zwiazku z nabyciem na zasadzie art 509 KC przez Casus finanse S.A. od banku wbk wierzytelnosci z umowy cesji z dnia 19.06.2012

pismo z dnia 18.01.2018r

Zawiadomienie

lindorf S.A. w dniu 11.01.2018 dokonala sprzedazy przyslugujacej mu wierzytelnosci z tyt. umowy nr.... zawartej w dniu 19.11.2008(umowa pierwotnie zawarta z bankiem wbk) wraz ze wszelkimi prawami zwiazanymi z ta wierzytelnscia oraz przypisanymi jej zabezpieczeniami na rzecz Lindorf I NIESTANDARYZOWANY sekurytazycyjny fundusz inwestycyjny zamkniety
ponadto informujemy ze przed cesja wierzytelnosci z dnia 11.01.2018 Lindorf S.A. nabyla wierzytelnosc przyslugujaca wzgledem pani na mocy cesji z dnia 15.12.2017 z Trigon Profit IV Niestandaryzowany Sekurytyzacyjny fundusz inwest. zamkniety

pismo od komornika
(dolaczona klauzula z dn. 29.10.2012r.
na Casus finanse)
zawiadamia ze na wniosek wierzyciela Lindorf I NSFIZ zostalo wszczete postepowanie egzekucyjne na podstawie tyt. wykonawczego z dn. 29.10.2012 (casus finanse)

NIE WIEM JAK SIE DOKUMENTY TUTAJ WSTAWIA

sad postanawia nadac klauzule wykonalnosci na rzecz casus finanse I Niestandaryzowany SFIZ wyrok prawomocny (29.10.2012)

Ostatnia edycja:
Czyli jest tak:
1. Casus kupuje od banku
(w między czasie zmienia się w Lindorfa)
2. Dług znika.

Nie mógł bowiem Lindorf sprzedać wierzytelności, którą posiadał na mocy umowy cesji z dnia 15.12.2017 pomiędzy Lindofr a Trigon Profit, z tego prostego powodu, że Trigon Profit nigdy jej nie kupił. A skoro nie mógł jej sprzedać NSFIZ-owi, to NSFIZ nie jest wierzycielem.

I jeśli taka jest prawda, tj. te dokumenty, które przepisałaś to jedyne jakie istnieją, to długu nie ma.

no mam take dokumenty. tylko jak sie pozbyc komornika?

Po kolei. To, że tylko takie masz, nie znaczy, że tylko takie istnieją. To po pierwsze. Ja napisałem - jeśli tylko takie istnieją. Jeśli jesteś pewna tego co napisałaś, to pozywaj z 840 kpc wierzyciela - brak cesji pomiędzy Trigon Profit a wierzycielem pierwotnym.

Ale tak naprawdę, żeby nie narażać się na koszta, wezwij na razie wierzyciela do przedstawienia Ci tej cesji. Bo nie chce mi się wierzyć, że jej po prostu nie ma. Może być wadliwa itp - ale wątpię, by w ogóle nie istniała. A najlepiej niech przedstawią wszystkie cesje - bo żadnej nie masz, tylko informacje o tym. To zawiadomienie:

lindorf S.A. w dniu 11.01.2018 dokonala sprzedazy przyslugujacej mu wierzytelnosci z tyt. umowy nr.... zawartej w dniu 19.11.2008(umowa pierwotnie zawarta z bankiem wbk) wraz ze wszelkimi prawami zwiazanymi z ta wierzytelnscia oraz przypisanymi jej zabezpieczeniami na rzecz Lindorf I NIESTANDARYZOWANY sekurytazycyjny fundusz inwestycyjny zamkniety
ponadto informujemy ze przed cesja wierzytelnosci z dnia 11.01.2018 Lindorf S.A. nabyla wierzytelnosc przyslugujaca wzgledem pani na mocy cesji z dnia 15.12.2017 z Trigon Profit IV Niestandaryzowany Sekurytyzacyjny fundusz inwest. zamkniety
Zachowaj, zawsze to dodatkowy dowód przed sądem. Właściwie do przywołania już w pozwie.

Tylko, że jeśli okaże się, że ciągłość cesji wierzytelności jest OK, a komornik egzekwuje na podstawie nakazu zapłaty wydanego na.. No właśnie, kogo? Przecież to jest na nakazie, to co mówisz, że nie masz?

2 listopada 2012 dostalam pismo z SR w Lublinie z nakazem zaplaty w postepowaniu upominawczym wraz z pozwem.
I znów brak najważniesjzego - a kto był powodem? Casus? Bank?

Ostatnia edycja:
pozew do sadu 28.09.2012 SR Lublin

powod
casus finanse I Niestandaryzowany sekurytyzacyjny fundusz inwestycyjny zamkniety.
29.10.2012 otrzymanie klauzuli wykonalnosci przez casus finanse

no to teraz tak: jezeli trigon by kupil wierzytelnosc to powinnam miec jakies pismo na ten temat. Bo za kazdym razem gdy sprzedawali dlug to bylam informowana. Poszukam w dokumentach czy wogole mam jakies pismo z trigon profit bo szczerze mowiac nie rzucilo mi sie w oczy. Znalazlam tylko te co przedstawilam plus pozew casusa do sadu.

Ostatnia edycja:
wychodzi na to ze lindorf SA dal zlecenie trigon profit bo w dokumentach pisze mi ze skieruja windykatora terenowego z trigon profit a adres do korespondecji jest na lindorf SA a kolejne pimo ze z pelnomocnictwa trigon prawa ma lindorf sa. . to jakos dziwnie jest. Albo oni sami nie wiedza co pisza albo ja tego nie rozumiem.

Ostatnia edycja:
Sami nie wiedzą, co piszą. Problem w tym, że to pismo to słaby dowód. A prawdopodobnie żadnej cesji z trigonem w tle nie było - wierzytelność od początku do końca jest w posiadaniu casus (teraz Lindorf) i wszystko gra.

Tyle, że napisali takie pismo, więc mimo to póki co wzywaj ich do wykazania cesji na linii Trigon-oni (z kserem pisma w załączniku), albo na bezczelnego, pozew z art. 189, dowodem to pismo, niech wykazują cesję, której prawdopodobnie nie było, bo nie wiedzą co piszą.

Tylko, że to wszystko jest cały czas przy założeniu, że Ty wiesz co czytasz.

acha w ten sposob zagrac. ja poszukam jeszcze jakiegos pisma dotyczacego trigon profit ale z tego co widzialam to wszedzie jest lindorf w tle (chodzi mi o trigon profit - adres korespondencji do lindorf)

czyli komornik moze dalej mi sciagac kase. Czy napisac do nich ze na czas wyjasnienia z trigonem maja zdjac komornika?

a jezeli okaze sie ze tej cesji z trigonem nie bylo to co to bedzie znaczyc? tak samo odwrotnie. Chodzi mi o to czy da sie ugrac mniejsza kwote do zaplaty bo na chwile obecna tj prawie 13000

Ostatnia edycja:
Jeżeli cesji z trigonem nie było, to Lindorf jest wierzycielem, bo Casus nigdy nie przestał nim być, a to jedna firma - zmienili nazwę.

Chodzi mi o to czy da sie ugrac mniejsza kwote do zaplaty bo na chwile obecna tj prawie 13000
Nie. To będzie wszystko albo nic. O mniejszej kwocie nie ma mowy. Albo 0, albo całość.

a jaka jest szansa ze art 189 by przeszedl?
Marne, dlatego napisałem, że to tak na bezczelnego. Złożyć powództwo, wykazać tą ichnią informację, że są wierzycielem na podstawie umowy cesji i zażądać przed sądem jej wykazania. Tylko, że jeśli jej nie było, to jak najbardziej tym wierzycielem są (bo nigdy nie sprzedał tego Causus, a oni są Casusem) - więc te szanse są tak duże jak duży mają bajzel w papierach. I tylko tak duże.

a no to rzeczywiscie troche lipnie czyli jednym slowem liczyc na cud ze cesja z trigonem byla bo jezeli byla to dlugu nie ma?

czyli pisze do lindorfa o wykazanie mi cesji z tigon profit. no ale co? jedno zdanie mam napisac czy jakos o opisac

a no to rzeczywiscie troche lipnie czyli jednym slowem liczyc na cud ze cesja z trigonem byla bo jezeli byla to dlugu nie ma?
Liczyć na to, że oni będą twierdzić, że była (a zapewne będą jak zobaczą własne pismo jako załącznik do pozwu), a potem jak przyjdzie co do czego w sądzie to się okaże, że jednak nie było. Totolotek, bo mogą się sami zorientować, że lepiej po prostu twierdzić, że "ale jaka cesja, jakie pismo, pomyłka". Krótko mówiąc jeśli nie będą wcale twierdzili, że była - to egzekwują słusznie. Jeśli będą twierdzić, ze była, ale jej nie udowodnią - to nie masz długu. A jeśli będą twierdzić, że była, oraz ją udowodnią - to uda Ci się odsunąć zapłatę w czasie ostatecznie, ale jednocześnie przegrać sprawę i ponieść koszty. Bo wtedy klauzulę szło by "ubić" tylko to sztuka dla sztuki - nową uzyskają w mgnieniu oka.

czyli pisze do lindorfa o wykazanie mi cesji z tigon profit. no ale co? jedno zdanie mam napisac czy jakos o opisac
To bez sensu. To ma sens tylko jeśli zdecydujesz się grać va banqe na ich błąd. Bo prawda jest taka, że tylko ich błąd może tutaj dać Ci wygraną.

Ostatnia edycja:
czyli tylko i wylacznie pozwac lindorf SA na mocy art 189
o wykazanie cesji z trigonem.
ile wogole kosztuje taki pozew? nigdy nie mialam powodow zeby pozywac kogos nawet nie wiem dokladnie jak by to mialo wyladac

no dobra a co potem? jak wyjdzie na moja korzysc dajmy na to potem kolejny z art 840 kpc? no ale wtedy komu? lindorf sa czy lindorf I NF...

Ostatnia edycja:
Oba przeciwko wierzycielowi. Tylko mówię, tu trzeba bardzo dużo szczęścia. To znaczy po wygranej z art. 189 to powództwo przeciwegzekucyjne staje się formalnością niewartą uwagi z szansą powodzenia rzędu 99,9% minus błąd statystyczny, ale raczej sami umorzą, tylko najpierw wygrać na tej loterii,w której masz jedną szansę na trzy, że zrobią z siebie durnia przed sądem.

jak sie nie polapia to fajny bajzel maja w papierach. a druga sprawa jezeli znajde jakes pimo ze trigon kupil wierzytelnosc to wtedy co?

a gdyby fakycznie udaloby sie z nimi wygrac wtedy musze napisac do nich o usuniecie danych z baz typu big bik itd...

Ostatnia edycja:
Powrót