Komornik a sprzedaż długu firmie Best

• Autor wątku Autor wątku TFC
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

TFC

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
14
Witam

Mam następujący problem. Dostałem dziś telefon z informacją, że mój dług został sprzedany przez T-mobile firmie Best s.a. T mobile skierował wcześniej sprawę do sądu, otrzymałem nakaz zapłaty oraz egzekucje komorniczą. Komornik po pewnym czasie chciał umorzyć egzekucję ale T mobile się nie zgodziło. U komornika mam do spłaty 665 zł, natomiast Best chce ode mnie 470 zł. Best zapewnia mnie, że jeśli zapłacę im 470 zł wycofają egzekucje. Komu mam spłacić dług? Obawiam się, że płacąc bezpośrednio firmie Best dług u komornika będzie nadal wisiał.

Dobrze się obawiasz. Zapłać to co jest u komornika i zamknij temat. Best chce Cię oszukać. Nawet jak wycofają sprawę (a nie zrobią tego) to koszty i tak zapłacisz.

TFC napisał:
Komu mam spłacić dług?
komornikowi, i pozbędziesz się z obiegu prawnego prawomocnego nakazu zapłaty,
TFC napisał:
Obawiam się, że płacąc bezpośrednio firmie Best dług u komornika będzie nadal wisiał.
jak najbardziej,

Dzięki bardzo za pomoc. Czyli mówiąc krótko kolejna firma bazująca na niewiedzy ludzi.

Witam,
tez takie pismo z best dostałam. Jednak wyraźnie jest napisane, że tmobile sprzedał swój dług firmie BEST i już więcej Tmobile nie mam nic spłacać a BEST. Pismo takowe również załączone. Komornik nadal mi siedzi i właściwie to już nie wiem komu mam ten dług spłacać. Z komornikiem wogóle nie da się dogadać. Proszę o pilną odpowiedz!
Z góry dziękuję!

eli84 napisał:
Komornik nadal mi siedzi i właściwie to już nie wiem komu mam ten dług spłacać. Z komornikiem wogóle nie da się dogadać.
no cóż - pozostaje pozew z art. 840 k.p.c. z wnioskiem o zawieszenie egzekucji komorniczej,

zmiana wierzyciela może być podstawą uchylenia wykonalności tytułu wykonawczego,

Nie wiem od czego zazcząć. Chcę to spłacić, oczywiście w ratach - wcześniej sytuacja finansowa mi to uniemożliwiła. Z komornikiem wogóle nie ma kontaktu - chyba numer jest lipny bo nigdy nie odbiera. Najpierw uderzyć do Tmobile czy do BEST, czy jakies pismo do tego komornika?

eli84 napisał:
Najpierw uderzyć do Tmobile czy do BEST, czy jakies pismo do tego komornika?
ślij pismo do komornika o umorzenie egzekucji w związku ze zmianą wierzyciela, dołącz dokumenty potwierdzające, że doszło do zmiany wierzyciela.

Czyli do komornika. A co z Tmobile i BEST-nic?
Naprawdę bym chciała tą sytuacje odkręcić i wyjść na czysto spłacając dług. Jakie konkretnie dokumenty muszę przesłać do komornika? W sensie co muszą zawierać?

może do Tmobile pismo z prośbą/rządaniem o wyjaśnienia oraz potwierdzenie, że faktycznie dług sprzedali?

eli84 napisał:
Jakie konkretnie dokumenty muszę przesłać do komornika? W sensie co muszą zawierać?
przecież już pisałem wcześniej,
eli84 napisał:
może do Tmobile pismo z prośbą/rządaniem o wyjaśnienia oraz potwierdzenie, że faktycznie dług sprzedali?
do telefonii możesz napisać, że żądasz umorzenia egzekucji komorniczej w związku ze zbyciem wierzytelności a w przypadku odmowy, że złożysz pozew przeciw egzekucyjny a kosztami sądowymi oraz innymi zostanie obciążony pozwany/wierzyciel.

chodzi mi o te dokumenty potwierdzajace, ze dług sprzedano - co dokładnie powinny zawierać?
Naprawdę dziekuję za pomoc. wiem, że dałam ciała z tym długiem, ale teraz mam już normalnąpracę i chcę to spłacić, tylko nie chce by po spłacie ktoś jeszcze chcał drugi raz spłąty..

Obawiam się że komornik nie umorzy egzekucji na twój wniosek a dalej będzie ją kontynuował. Skuteczniejsze będzie przedsądowe wezwanie T-Mobile do umorzenia egzekucji. Jak na razie wierzycielem formalnym w sprawie egzekucyjnej jest T-Mobile. KPC:

Art. 804.1. W razie przejścia egzekwowanego uprawnienia na inną osobę po wszczęciu postępowania egzekucyjnego osoba ta może wstąpić do postępowania na miejsce wierzyciela za jego zgodą, o ile przejście będzie wykazane dokumentem urzędowym lub dokumentem prywatnym z podpisem urzędowo poświadczonym.

Ostatnia edycja:
Zdecydowałam się pójść do prawnika by załatwić tą sprawę raz a porządnie

Mam identyczna sytuację.Pisalam do t - mobile że w związku ze zmianą wierzyciela na Beat wnoszenia o zaprzestanie egzekucji , zero odzewu , dzisiaj kolejne pismo od komornika ,t- mobile chce spłaty długu z ruchomości ewentualne zaprzestanie w/w czynności to kontakt po jakiś nr tel doradcy , ja też chcę spłacić dług , de facto t- mobile przyznał mi rację do odsetek , miał poinformować komornika , dług nadal w całości

już umówiłam sie na wizytę u prawnika by to rozwiązać rzetelnie - jednak co prawnik to prawnik, liczę, że wówczas zostanę potraktowana poważniej bo z tego co widzę to jak się pisze samemu pisma to tmobile jak i ten komornik wogóle nie reagują (przynajmniej takie są opinie na forach).
Niech prawnik mi z tym pomorze bo tak jak pisałam, chcę to spłacić by mieć czystą sytuacje (pomimo tego, że to się wogóle chyba już przedawniło).

Awisz1 w czwartek rano mam wizytę to napiszę co powiedział prawnik i jakie poradzi działania. Napisałm dzisiaj rano sama pisma do komornika i tmobile, ale jednak prawnikowi zapłacęza skuteczne działanie więc liczę, że szybciej to załatwi

Powrót