Komornik a wezwanie przedsądowe.

• Autor wątku Autor wątku robertford
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

robertford

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Dzień dobry. Jestem po raz pierwszy na tym forum i mam pytanie.
Dwa lata temu rozpoczęła się w moim przypadku egzekucja komornicza z tytułu niespłaconego kredytu w Euro Banku. Do dnia dzisiejszego pieniądze ściągane miałem ( i mam nadal ) przez komornika z mojej emerytury. W dniu dzisiejszym dostałem pismo z Euro Banku w którym informują mnie że mój dług został sprzedany i wierzycielem jest już HOIST I Niestandaryzowany Sekurytyzacyjny Fundusz Inwestycyjny Zamknięty w Krakowie, oraz przedsądowe wezwanie do zapłaty długu. Czegoś tutaj już nie rozumiem jest na w/w dług wyrok. Spłacam z emerytury a tutaj znowu drugi sąd . O co tu chodzi? Komornik nic na razie jeszcze nie wie. Czy można na jeden dług tyle wyroków sądowych? Przecież to są podwójne koszta.

W tym samym liście z banku dostałeś przed sądowe wezwanie do zapłaty dotyczące banku? Bo aż nie możliwe, aby bank informował iż sprzedał Twój dług i naraz wzywał do zapłaty gdy komornika masz.

To znaczy tak: dostałem z banku pismo o sprzedaniu długu ( na tym długu mam aktualnie komornika) do w/w formy i od razu wezwanie do zapłaty całości długu na rzecz w/w firmy z tym że wszystko to idzie za pośrednictwem Eurobanku. Nawet jakikolwiek kontakt telefoniczny to tylko poprzez Eurobank.

Jestem w tej samej sytuacji, co Pan. Tydzień temu otrzymałem identyczne pismo, mimo że komornik od 7 miesięcy ściąga mi dług z pensji. Koszty manipulacyjne, zmiany komorników itp. spowodowały, że z ok. 7 tyś., które zostały ściągnięte spłaciłem tylko 1 tyś. W piśmie bank powołuje się na art.509.1, w którym jest mowa o osobach uprawnionych do dokonania wpisu do księgi wieczystej. Już nie wiem, co robic, bo w ten sposób nigdy nie spłacę długu. Proszę, niech ktoś pomoże!

ja tez dostalem takie pismo z eurobanku pomimo tego ze komornik skutecznie egzekwuje dlug okolo 1000 zl miesiecznie jeszcze cztery miesiace i by bylo po sprawie a teraz eurobank sprzedal dlug do hoist i teraz dziala na jego zlecenie i kaze splacic na raz cala kwote . dziwne jest to ze komornik nic niewie dzwoniac pod numer telefonu podany w pismie dowiedzialem sie ze komornik tez dostanie informacje i zakonczy postepowanie . hoist zlozy wniosek do sadu i drugi komornik bedzie sciagal naleznosc . czy takie pismo nalezy traktowac powaznie???

Jestem w podobnej sytuacjii. Nie wiem co robić :( Komornikowi spłacam tyle ile mogę a oni chcą jeszcze raz obciążyć mnie kosztami egzekucyjnymi i sądowymi...

robertford napisał:
Czy można na jeden dług tyle wyroków sądowych?
Nie, nie można. Zachodzi wtedy res iudicata - art. 379 pkt 3 kpc. Nowy wierzyciel może co najwyżej wystąpić o uzyskanie na siebie klauzuli - art. 788 kpc.

W takiej sytuacji jak opisana przesłałbym do komornika kopię otrzymanej informacji o cesji, zwrócił się do niego o wyjaśnienie sprawy i na zasadzie art. 808 kpc w zw. z art. 512 i nast. k.c., wniósłbym o przekazywanie na ten czas egzekwowanych środków na rachunek depozytowy sądu.

Witam, mam podobną sytuację z eurobankiem 18.06.2013 została zakończona egzekucja komornicza od komornika dostałam pismo że postępowanie było prowadzone zgodnie z wnioskiem wierzyciela. Ale niestety dzisiaj otrzymałam pismo że 07.06 2013 mój dług został sprzedany do HOIST który będzie dochodził wierzytelności jako nowy wierzyciel . Dzwoniłam do komornika powiedział że to jest nie możliwe ponieważ oni spłacili wszystko zgodnie z wyrokiem sądu. Dzwoniłam też do eurobanku bo z nimi trzeba się kontaktować w razie jakiś pytań z pytanie dlaczego bank sprzedał moją wierzytelność w czasie trwania egzekucji komorniczej i nie poinformował o tym komornika chociaż już postępowanie zostało zakończone.Pan odpowiedział że wysłanie kilku tysięcy listów musi potrwać i że mam 7 dni na spłate swojego długu którego już nie mam . Co mam zrobić ?

skoro komornik zakończył egzekucję to w tej chwili masz luz, nowy wierzyciel o ile coś zostało będzie musiał wystąpić o nakaz zapłaty i wtedy jak nie będziesz się zgadzała podniesiesz to w sprzeciwie, swoją drogą wiele banków nie informuje komornika o cesjach

Właśnie dostałam przedsądowy nakaz zapłaty ale nie od nowego wierzyciela tylko od eurobanku i w razie pytań lub wątpliwości mam kontaktować się z eurobankiem. To jest jakaś chora sytuacja dla mnie jak można sprzedać wierzytelność w trakcie egzekucji komorniczej gdzie owa egzekucja trwała tylko 4 miesiące potrącano mi z wypłaty około 800zł. Dalej tego nie rozumiem .komornik mówi że nic nie zostało bo jeszcze 470 zł przelał na moje konto nadpłaty.CO MAM ZROBIĆ !

W jednym liście poleconym dostałam przedsądowy nakaz zapłaty z podanym numerem konta i informację o sprzedaniu długu firmie HOIST z krakowa w dniu 07.06.2013 gdzie 10.06 2013 miałam ostatnie potrącenie z wypłaty ,w dniu 18.06.2013 komornik zakończył egzekucję i kwotę nadpłaty przelał mi na konto.W tej informacji jeszcze jest podane że mogę kontaktować się z działem windykacji eurobanku.

Wygląda na to że się minęły sprawy w czasie - bezwład poczty i formalności. Skontaktuj się pod wskazanym numerem i powiedz że w między czasie zadłużenie zostało spłacone. I schowaj dobrze dokumenty od komornika bo jednak gdyby nowy wierzyciel chciał ponownie egzekwować przez "bałagan" to będziesz mogła się w sądzie skutecznie bronić.

Jak tylko dostałam ten list to zadzwoniłam do komornika tam pani poinformowała żebym nic nie płaciła bo wszystko mam spłacone i że oni nie otrzymali żadnej informacji o jakimkolwiek sprzedaniu wierzytelności . Potem zadzwoniłam do eurobanku i tam Pan poinformował mnie że pismo komornik dostanie o sprzedaniu wierzytelności a ja jeżeli nie chcę mieć kłopotów to mam termin 7 dni na spłatę zadłużenia. Powiedział że nie ma mi nic więcej do powiedzenia i odłożył słuchawkę . Chciałabym się skontaktować z tym nowym wierzycielem ale niestety nie mogę znaleść numeru felefonu. Dziwne to jest ale jeżeli egzekucja jest skuteczna i co miesiąc potrącano mi około 800 zł to jak mogli to sprzedać

Witam. Czy jeżeli nie jestem w stanie spłacić należności u komornika to moge ubiegać się o odrobienie tego jako godziny społeczne?

Witam, jestem w tej samej sytuacji. Widać stało się to powszechnym działaniem Eurobanku.
Po interwencjach mailowych wreszcie wysłano zamknięcie sprawy u komornika. Na wniosek z sądu też napisałam odwołanie w związku z potrącaniem długu przez komornika. Na razie brak odpowiedzi. Musimy walczyć razem pisząc do Rzecznika Konsumenta a jak nic nie da do do Związku Banków Polskich. Eurobank robi jakieś przekręty i naciąga na koszty, odsetki i opłaty komornicze. Należy sprawę rozdmuchać i ukrócić ten proceder. Należy pisać odwołania i apelacje.

Witam !
Miałem identyczną sprawe j.w .
Napisałem sprzeciw i Sąd w Lublinie przyznał mi racje mam orzeczenie prawomoicne!!

W poniedziałek (dzis jest piatek ) ide do prokuratury w Gdańsku
i składam wniasek o postepowanie Karne i cywilne
przeciwko "pani z Banku i firmie Hoist( co do Hoist sadze że jest to piramida finansowa podobna do Amber Gold , i ze pani z banku jest w spółce z ta instytucja )
I złoże doniesienie o popełnieniu przestepstwa w prokuraturze ...
a/ doniesienie o próbie wyłudzenia pieniędzy !
b/ doniesienie w sprawie składania fałszywych zeznań ( oszukanie sądu co do mojej winy SAD oczyscił mnie prawomocnie !!
c/ Wniosek o odszkodowanie za nękanie bezpodstawne !!.

NIE ODPUSZCZE im za CHińskiego Boga Bede ich kąsał ąż zagryze

Sąd w Lublinie w całosci odrzucił ich pozew . ( skutecznie wniosłem sprzeciw)
odrzucił banku i tej "dziwnej instytucji HOIST" żądania.

Dzis prawnik juz pisze pozew cywilny i cywilno/karny

I bedziemy wystepowac z powództwem ADHEZYJNYM :cool:

zakąsamy ich .
Wszystko opisze na forach Tu i innych jak sie to robi

Identyczna sprawa Orzeczenie sądu

U mnie jest w 99% identyczna sprawa i wzorujemy sie na tym.

http://orzeczenia.waw.sa.gov.pl/content/$N/154500000000503_I_ACa_000968_2012_Uz_2013-02-11_001

Powrót