Komornik a wymeldowanie/przedawnienie

• Autor wątku Autor wątku sonean
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

sonean

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
Witam serdecznie!

Wczoraj moja mama otrzymała list (adresowany do mnie) z wezwaniem do zapłaty- egzekucja komornicza, na kwotę ok 600 zł za rzekomy mandat wystawiony w 2003 roku przez pewnego przewoźnika na podstawie braku biletu. Pomijając fakt, iż absolutnie nie kojarzę takiego zdarzenia ...(nazwa firmy)- windykacja posiada moje dane osobiste i nr legitymacji szkolnej. Moje pytania brzmią:
* Jaki jest okres przedawnienia w przypadku tych spraw, sadzę, że jest to okres 8 lat, tyle tylko, czy od momentu zdarzenia czy wyroku sądowego?
* Czy komornik ma prawo zabrać cokolwiek z mieszkania mojej mamy jeśli jestem wymeldowana?
Bardzo proszę o wszelkie informacje na ten temat. Będę bardzo wdzięczna.
Pozdrawiam.

Dodam jeszcze, iż jest to pierwsze pismo jakie otrzymałam. Czyli wezwanie do zapłaty albo egzekucja komornicza. Jest to poparte wyrokiem sądowym o czym mnie nie informowano. Jest to pierwszy list w tej sprawie. Czy nie powinnam otrzymać żadnych listów upominających?

dziwne, bo powinnaś wcześniej otrzymać odpis nakazu zapłaty (wyroku) z sądu. Od tej chwili przysługiwałby Ci ewentualny sprzeciw, i dopiero po uprawomocnieniu się mogłoby to trafić do komornika.

co do zajęcia rzeczy to zając można to co jest w Twoim posiadaniu.
Przepis prawny:
Art. 845. § 1. Do egzekucji z ruchomości komornik przystępuje przez ich zajęcie.
§ 2. Zająć można ruchomości dłużnika będące bądź w jego władaniu, bądź we władaniu samego wierzyciela

zatem nie bardzo widzę podstawę zajmowania ruchomości w miejscu w którym nie mieszkasz. Równie dobrze można by było zająć coś u Twojej sąsiadki;)
Chyba że postępowanie zostało wcześniej wszczęte i zostałaś o nim zawiadomiona, a później nie zawiadomiłaś komornika o zmianie miejsca pobytu?

Jeśli komornik zająłby jakieś ruchomości u Twojej mamy można ona złożyć zażalenie na te czynności oraz wniosek o zwolnienie spod egzekucji tych nieruchomości ponieważ nie należą one do Ciebie tylko do niej.

to tak mi się wydaje, ale poczekaj jeszcze na odpowiedzi mądrzejszych;)

Dziękuję, sytuacja wydaje się być kuriozalna, tym bardziej, iż w liście wzywającym do zapłaty widniała notka, że jeśli nie zapłacę kary, to komornik wejdzie do domu najemcy mieszkania (moja mama)... czyli w tym przypadku bezprawnie.
Problem polega na tym, że wcześniej nie otrzymywałam absolutnie żadnych listów w tej sprawie...
Czy w takim razie brak listów i fakt wymeldowania może być podstawą do mojej obrony?

Powrót