Komornik Alimenty i dorosłe dziecko

• Autor wątku Autor wątku sypkilopez
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

sypkilopez

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam piszę w imieniu kolegi ma prawie 60 lat. W 2003 roku rozwiódł się z żoną i sąd zasądził alimenty na jego córkę. Alimenty płacił częściowo a częściowo były one wyegzekwowane przez komornika. Jego córka po uzyskaniu pełnoletności poszła do komornika i zrzekła się alimentów.
W 2009 r dostał pismo od komornika że sprawa wygląda następująco
alimenty bieżące 0 zł alimenty zaległe 0 zł odsetki 0 zł.
zaległości zus 2100 zł uww 1900 zł nfal 300
łącznie około 4200 zł
Zaś w 2015 r dostał kolejne pismo od komornika (tego samego) tyle że było w nim napisane alimenty bieżące od dnia 2015-09-01 250 zł
alimenty zaległe 17 tyś
odsetki 6 tyś
zus + uww + nfal około 4500 zł

Nie wiem jak ma tą sprawę rozwiązać. Czy pisać do komornika czy do sądu. czy i tu i tu.
Długi te i tak chyba są już przedawnione.
Jak powinno wyglądać takie pismo.
Czy trzeba iść do sądu o ustanie alimentów? co złożyć wniosek pozew jak to powinno wyglądać ? i co w nim zawrzeć ?

Proszę o pomoc i z góry dziękuje.

1. Pismo do komornika o przesłanie odpisu wniosku egzekucyjnego złożonego ponownie przez wierzyciela; w tym wniosku będzie napisane za jaki okres córka wystąpiła o alimenty.

2. Pismo co córki czy kontynuuje naukę w szkole dziennej i dlaczego ponownie wystąpiła do komornika o alimenty na swoją rzecz.

3. Zakładając ratę 250 zł to jest 3000 zł/rok kwota 17000 zł obejmuje niecałe 6 lat zaległych alimentów, prawdopodobnie lata 2009-2015.

4. Jeśli postępowanie komornicze było umorzone na wniosek wierzyciela w zakresie alimentów bieżących w okresie od 2009 r. do dziś to nieprzedawnione są tylko ostatnie 3 lata alimentów i odsetki od tych rat.

Jego córka się nie uczy i od 5 lat ma już własne dziecko a obecnie ma 27 lat.
Ale tak zrobię; napisze mu takie pismo do komornika.
I poczekam na rozwój wydarzeń.

Witam, taka sytuacja; mam 52 lata, dorośli synowie 33 i 29 zasądzone alimenty w 1993 roku po 150 zł na dziecko, w 1999 ja wystąpiłem o pozbawienie praw byłą zonę, sąd zawiesił postępowanie, komornik cały czas mnie ścigał w 2010 roku było niby 32 tys, ostatnio dostałem zajęcie na 52 tys. napisałem skargę na czynności komornicze, wystąpiłem do sądu o anulowanie alimentów z datą wsteczną i w sądzie dowiedziałem się że od 2004 roku komornik NIE MA PRAWA mnie ścigać, ponieważ po 3 latach od zawieszenia przez sąd postępowania, sprawa "upadła" jak powiedziała sędzina.
czy mogę pozwać komornika o odszkodowanie? co powinienem zrobić żeby dalej mnie nie ścigał , bo oczywiście jak napisałem do niego pismo, i syn napisał że nie rości pretensji to komornik napisał że umarza, ale chce 2 tys kosztów. wtedy ja wniosłem skargę na jego czynności co skończyło się wezwaniem na rozprawę i poinformowanie mnie przez sędzinę tak jak napisałem wyżej, że sprawa upadła , ale co dalej z tym zrobić formalnie, bo już nie ogarniam, a na prawnika mnie nie stać...
proszę o pomoc

Złożyłeś skargę na postanowienie komornika o umorzeniu postępowania i ustaleniu kosztów ?

Jeśli tak, to jakie orzeczenie końcowe na skutek tej skargi wydał sąd.

Na 99% efekt olewania komornika, który na 99% nie był o niczym informowany przez strony latami.

2 miesiące temu złożyłem wniosek o wydanie decyzji o umożeniu alimentów z datą wsteczną i wtedy się dowiedziałem że sprawa "upadła" w miedzy czasiew nie miałem żadnej pracy przez ostatnie 5 lat
dlatego pytam co dalej z tym zrobić,

Zapłacić należne komornikowi koszty wynikające z postanowienia.
Jakie odszkodowanie chcesz od komornika, za co ?

Wyżej napisałeś, że wniosłeś skargę na komornika ...

skargi jako takiej nie wniosłem, w pozwie o umożenie alimentów napisałem tylko o tym, ze komornik umożył postępowanie i chce 2 tys kosztów...
za co niby mam mu zapłacic te 2 tys. za to że 10 lat mnie ścigał a nie powinien???

Od 93 roku to 24 lata a nie 10 lat.
W postanowieniu masz wskazaną podstawę wyliczenia kosztów a ustawa o komornikach jest dostępna w internecie.
Oczywiście strony 10 lat temu poinformowały komornika o zmianie w związku z obowiązkiem alimentacyjnym, prawda ?

nie mam żadnego postanowienia, parę dni temu odbyła sie rozprawa na której sędzina poinformowała mnie że są 2 opcje, albo przekaże sprawę do gdyni , bo tam mieszka mój syn , który w tym momencie stał sie pozwnym, (ma 29 lat) i tam umorzą tą sprawę, albo umarza sprawę, na mój wniosek, ponieważ dochodzenie czego kolwiek przeze mnie jest bezsadne, bo od 2004 roku komornik nie ma prawa mnie ścigać, . Kwestia alimentów za okres 1993 - 1999 jest poza tematem, bo w tym czasie dzieci mieszkały ze mną, a oprócz tego była żona dostawała alimenty

dlatego pytam co mogę zrobić w tym temacie żeby mi zeszło z ciągłego zajęcia jak tylko się gdzies zatrudnię kosmicznych kwot

LLawyer napisał:
Od 93 roku to 24 lata a nie 10 lat.
W postanowieniu masz wskazaną podstawę wyliczenia kosztów a ustawa o komornikach jest dostępna w internecie.
Oczywiście strony 10 lat temu poinformowały komornika o zmianie w związku z obowiązkiem alimentacyjnym, prawda ?

nie wiem czy "strony" poinformowały komornika, ja nie, bo dowiedziałem sie tego na rozprawie...

1) W pozwie napisałeś że komornik umorzył egzekucję i wzywa cię o 2000 zł kosztów ...
Na jakiej podstawie tak twierdzisz ?

2) od kogo matka dzieci pobierała alimenty w czasie kiedy dzieci były już z tobą ?

1. na podstawie pisma które dostałem od komornika (syn napisał do komornika że nie rości pretensji)
2. dostawała pieniądze ode mnie, oprócz tego w 1999 napisała do sądu pismo z wnioskiem o podwyższenie alimentów, napisała że w ogóle nie daje kasy, sąd zawiesił postępowanie, wydał decyzje o zabezpieczeniu i przez prawie 3 lata dostawała kasę w funduszu alimentacyjnego, wisze tam 9 tys i prowadze z nimi korespondencje na temat umorzenia. jak dostałem w 1999 tą informację, to złożyłem wniosek o pozbawienie praw rodzicielskich.

A co jest w tym piśmie od komornika napisane w nagłówku.
Poza tym pisząc strony, miałem przede wszystkim na myśli stronę najbardziej zainteresowaną mającą interes w tym, żeby komornik miał aktualne postanowienia sądu, które same do komornika z sądu nie trafią.
Z tego co pisano, to dłużnik był bezrobotny i mógł się sprawą zainteresować.

Ostatnia edycja:
ad1 postanowienie

ad2 z tego co pisano? bezrobotny czy nie, to chyba nie ma znaczenia w kwestii obowiązków komornika w momencie podejmowania decyzji...Pani Sędzia jednoznacznie mnie poinformowała, że komornik ma OBOWIĄZEK przed przystąpieniem do egzekucji sprawdzić co i jak

Powrót