komornik - alimenty

• Autor wątku Autor wątku shabienne
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

shabienne

Użytkownik
Odpowiedzi
30
Witam. Mąż ma zasądzone alimenty na syna od listopada ub.r. Zapłacił w sumie 4 razy, od czerwca zero wpłat. Sprawę u komornika złożyłam dopiero w październiku, gdyż od marca mąż pracował za granicą, więc komornik nie może wtedy w żaden sposób działać. Pod koniec września dowiedziałam się, że mąż został zwolniony, otrzymał nakaz opuszczenia domku firmy, w której pracował. Jak mniemam jest w Polsce. Nie znam jego obecnego miejsca pracy w Polsce, możliwe, że nigdzie nie pracuje. Wcześniej czy później, komornik zjawi się w miejscu zamieszkania męża (u jego rodziców). Moje pytanie jest takie: co w momencie, kiedy jego matka, chcąc go kryć (bo robiła to nie raz) powie, że syn wyjechał za granicę? Czy komornik w jakikolwiek sposób sprawdza tę informację czy po prostu wierzy na słowo i wówczas zamyka moją sprawę, bo dłużnik jest za granicą?
Zależy mi na uzyskaniu zaświadczenia o braku skutecznej egzekucji alimentów, bo na ściągnięcie czegokolwiek od męża liczyć nie można.

Komornik nie może sam z siebie umorzyć postępowania egzekucyjnego świadczeń alimentacyjnych.
Komornik nie ma też możliwości stwierdzić czy matka dłużnika kłamie czy nie. Co 6 miesięcy komornik ma obowiązek przeprowadzić czynności zmierzające do ustalenia majątku i miejsca zamieszkania dłużnika. W razie braku takiej możliwości informuje Policję, która przeprowadza takie czynności w swoim zakresie.
Po 2 miesiącach bezskutecznej egzekucji (dłużnik nie spłaci wszystkich zaległości i alimentów bieżących) można wystąpić o wydanie zaświadczenia od komornika o bezskutecznej egzekucji i starać się o Fundusz Alimentacyjny.

witam proszę o pomoc
mam zabezpieczenie alimentacyjne ( na syna w kwocie 400zł msc) od wrzesnia br w pazdzierniku zlożyłam wniosek u komornika o wyegzekwowanie należności, w dniu dzisiejszym na moje konto wplyneły pieniądze w kwocie 63,22. Prosze mi powiedziec czy w takiej sytuacji jak ojciec dziecka bedzie wpłacał jakieś kwoty, nie całosc zasądzonych rat alimentacyjnych to czy mogę sie starać o pieniądze z FA? nadmienie że ma zaleglośći za 2 miesiące czyli wrzesien i pazdziernik

Tak może Pani się starać. Przepisy są skonstruowane tak, że egzekucja jest bezskuteczna jeżeli nie wyegzekwowano PEŁNEJ należności z tytułu świadczeń alimentacyjnych przez okres 2 miesięcy.
Tak więc wystarczy 1zł długu a można się starać o FAL.

ok bardzo dziękuje za pomoc :) pozdrawiam

witam potrzebuje pomocy w sprawie zaleglych alimentow gdzie moge sie dowiedziec jak je splacic na jakie konto i gdzie je mam wlacac

dowiedziec sie możesz w biurze komorniczym które prowadzi Twoją sprawę

Powrót