Komornik c/a wyrok sądu

• Autor wątku Autor wątku Robstar
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

Robstar

Użytkownik
Odpowiedzi
64
Ex założyła mi komornika mimo opłacania alimentów więc skierowałem sprawę do sądu i teraz mam wyrok w którym to sąd "pozbawia wykonalności ugodę z dnia... .... do stycznia 2012" - ugoda sprzed lat o alimenty.

Jak mam to interpretować czy komornik został uchylony w ten sposób i powinienem teraz płacić ex jak przed komornikiem.

Z góry dziękuje
Pozdrawiam

Wyrok jest "niekomornikowy" za wskazany okres.

Możesz płacić jej do ręki ZAWSZE.

Czyli komornik w dalszym ciągu będzie pobierał alimenty z pensji ?

Wyrok dotyczy okresu od kiedy przyznano alimenty 2008 do stycznia 2012 a komornik działa od 10.2011.
Ja złożyłem przeciw-egzekucję.
Co oznacza taki wyrok dla mnie ?

Wyrok taki oznacz tyle, że komornik winien umorzyć egzekucję co do tego okresu, o co masz wnioskować.

Wyrok nie określa, że masz nie płacić alimentów w ogóle.

Alimenty możesz płacić bezpośrednio matce dziecka, a ona musi to zgłaszać komornikowi, ew. dogadać się z nią w tej kwestii.

No chyba, że bo nie piszesz, co do pozostałej części ugody, czy została ona rozwiązana przez strony, czy sąd uchylił alimenty na przyszłość.

Podajesz za mało szczegółów, aby Ci coś sensownego doradzać.

Troszkę bardziej to wyjaśnię:
Alimenty zasądzone ugodą z 2008r.
Ex pobiera alimenty od 10.2011 przez komornika (sprawa rozwodowa i czysta złośliwość) w związku z tym iż nie było problemów z płaceniem z mojej strony złożyłem do sądu przeciw-egzekucję, z sądu otrzymałem najpierw zawieszenie czynności komornika ale wiadomo z pensji alimenty wraz z kosztami komorniczymi są zabierane.
Wtedy wierzyciel nie otrzymuje pieniążków od komornika tylko trafiają do depozytu sądu. Więc przekazałem alimenty przelewem co przedstawiłem podczas rozprawy.

Jeśli mam taki wyrok to co z opłatami które komornik ode mnie pobrał przez ten czas?.
Co z pieniążkami które są w depozycie sądu?.

Nie bardzo właśnie rozumiem ten wyrok czy on zupełnie usuwa komornika z mojego życia i płace wierzycielowi czy komornik dalej jak co miesiąc będzie aktywny i pobierał alimenty z pensji.

Dokładnie wyrok brzmi:
"pozbawia wykonalności ugodą sadową zawartą ... 2008 przed sądem rejonowym .... w sprawie.... w zakresie obejmującym wskazane w ugodzie świadczenia alimentacyjne na rzecz ...... przypadające za okres do stycznia 2012 włącznie."

Alimenty oczywiście chce płacić ale bez komornika i jego kosztów.

Ja też nie rozumiem tej sytuacji, więc proszę o jej wyjaśnienie.

Dlaczego sąd pozbawił wykonalności, czy dlatego, że pan spłącał, a mimo to wszczęto egzekucję, O TO CHODZIŁO, czy o co??

Płaciłem alimenty każdego miesiąca regularnie bez potknięć z 1 drobnym poślizgiem (który ex wykorzystała) i wszczęła egzekucję i dlatego ta cała sytuacja.

Więc nie bardzo wiem teraz co mi ten wyrok daje.

Daje panu prawo do obciążenia byłej kosztami bezzasadnie wszczętej egzekucji.

Aby uzyskać całkowite "uchylenie" egzekucji należy albo dogadać się z byłą albo
skorzystać z moich porad na forum, gdzie wprost wskazuję przepis w kpc który pozwala umorzyć egzekucję:

art. 883 § 2. kpc Jednakże dłużnik może żądać umorzenia egzekucji co do świadczeń wymagalnych w przyszłości, jeżeli uiści wszystkie świadczenia wymagalne i złoży do depozytu sądowego sumę równającą się sumie świadczeń periodycznych za sześć miesięcy, z równoczesnym umocowaniem komornika do podejmowania tej sumy. Komornik skorzysta z tego umocowania, gdy stwierdzi, że dłużnik popadł w zwłokę z uiszczeniem świadczeń wymagalnych; równocześnie wszczyna z urzędu egzekucję.

rafal_26 bardzo dziękuje za informację ale jeszcze dodatkowe pytania:

Czyli komornik pozostaje mimo iż było to bezzasadne (moim zdaniem powinno się w tym momencie uchylać komornika)
to w takim razie rozumiem że teraz powinienem jeszcze raz założyć sprawę ex o zwrot kosztów ?

Czyli mimo tego wyroku aby teraz pozbyć się komornika muszę wpłacić 6 miesięczne alimenty do depozytu ?

Nie - komornik wyda postanowienie o obciążeniu kosztami, jeśli obciąży Ciebie, masz złożyć skargę i napisać to co wyżej.

Albo dogadać się z byłą - ją chyba można "taniej" przekupić.

Z tego co się dowiedziałem to wyrok ten daje mi dumę że wygrałem sprawę o bezpodstawne wszczęcie egzekucji tylko teraz:

rafal_26 na jakiej podstawie mam obciążyć byłą skoro wyrok dotyczy umorzenia w którym to jest imię i nazwisko mojego dziecka jako wierzyciela więc to jego musiałbym podać do sądu o zwrot kosztów, była jest tylko reprezentantem.

Czy jest jakiś paragraf na podstawie którego można podać była czyli reprezentanta ustawowego za np. wyłudzenie lub bezpodstawne nasłanie komornika i wiążące się z tym kosztami.

Kiedyś to wyjaśniałem na forum obszernie, pewnie teraz pan tego nie znajdzie, a ja niestety nie mam czasu za każdym podobnym przypadkiem odszukiwać orzecznictwa.

Jednak panu chodzi o obciążenie kosztami bezpodstawnie wszczętej egzekucji, a nie o zwrot świadczeń.

ok rafal_26 nie che nadużywać twojego cennego czasu ale może znajdziesz chwile aby w miarę możliwości pomóc mi odzyskać koszty bezpodstawnie wszczętej egzekucji.

1. Czy mogę złożyć wniosek do komornika o zwrot kosztów i obciążenia nimi reprezentanta ustawowego wierzyciela czy wierzyciela ale wtedy niby jak z dziecka można ściągnąć dług.

2. Czy jeżeli mam wyrok o umorzeniu i teraz muszę poczekać na uprawomocnienie to po uprawomocnieniu sąd przesyła wyrok do komornika i komornik sporządza pismo co do kosztów i kto je ponosi oraz wysyła do każdej ze stron ? - w skrócie czekam na decyzję komornika ?.

3. Czy mimo oczekiwania na uprawomocnienie wyroku mogę wpłacić 6 krotność alimentów komornikowi aby całkowicie go wyeliminować.

4. Czy jeśli mam nadpłatę 2 krotność alimentów u komornika mogę to zaliczyć na poczet 6 krotności alimentów czy póżniej wnioskować o i zwrot.

Wszędzie znajduję tylko informację o obciążeniu wierzyciela ale wierzyciel jest małoletni 10 lat i to matka go reprezentuje.

czy chodzi o postanowienia :

W uchwale z dnia 27 listopada 1986 r., sygn. akt. III CZP 40/86 (OSNCP 1987, nr 5-6, poz. 71) Sąd Najwyższy wskazał, iż dłużnik przeciwko któremu wszczęta została egzekucja alimentów, mimo że dobrowolnie zaspokajał alimenty w terminie i wysokości określonej w tytule wykonawczym, może skutecznie - stosownie do okoliczności - w drodze skargi kwestionować czynności komornika w zakresie obciążenia go kosztami egzekucyjnymi (art. 767, 770 k.p.c.).

W orzeczeniu z dnia 9 września 1987 r., sygn. akt. III CRN 233/87 (OSNCP 1989, nr 10, poz. 161 Sąd Najwyższy wskazuje - wierzyciel, który bez potrzeby powoduje wszczęcie egzekucji, gdy dłużnik z tytułem wykonawczym dobrowolnie świadczy alimenty w wymaganej wysokości i ustalonym terminie, sam powinien ponieść wywołane tym postępowaniem koszty egzekucyjne, przysługujące organowi egzekucyjnemu.

Podobnie w uchwale z 28 kwietnia 2004 r., sygn. akt. III CZP 16/04 Sąd Najwyższy stwierdził, że rozstrzygnięcie o kosztach niezbędnych do celowego przeprowadzenia egzekucji należy do sądu rozpoznającego skargę na postanowienie o ustaleniu jej kosztów. Oznacza to, że dłużnik alimentacyjny, który otrzymał od komornika postanowienie o ustaleniu kosztów egzekucyjnych i zauważył, iż został nimi obciążony bezzasadnie, powinien niezwłocznie złożyć do sądu skargę na czynności komornika. Jeśli sąd stwierdzi, że faktycznie tak się stało, powinien w tej części czynność komornika uchylić.

Ostatnia edycja:
1. ale Ty nie poniosłeś żadnych kosztów, więc tylko wniosek o obciążenie nimi wierzyciela PO UMORZENIU egzekucji (dopóki się toczy komornik nie orzeka o kosztach);
2. nie masz żadnego wyroku o umorzeniu;
3. tak możesz, co już set razy wyjaśniałem (zapewne dotarłeś do tych postów);
4. oczywiście że tak;

Jest też orzeczenie (trzeba poszukać w starych wytycznych wymiaru sprawiedliwości - są to uchwały pełnego składu izby cywilnej sądu najwyższego), gdzie wskazuje się, że to matka ponosi koszty; bowiem to matka źle reprezentowała dziecko, a więc odpowiada de facto za te błędny przy sprawowaniu władzy rodzicielskiej, a ojciec może wystąpić tak jakby w imieniu dziecka, oczywiście o ile ojciec ma władzę rodzicielską;

Widzisz poszukałeś, poczytałeś i od razu lepiej się z Tobą dogadać. DLatego ważna jest współpraca, a nie bierne oczekiwanie.

Na tą chwilę posiadam pełną władzę rodzicielską ale toczy się sprawa rozwodowa więc z czasem będzie ograniczona - czy jest możliwość reprezentowane syna przed sądem z takim ograniczeniem?.

Na ta chwilę działania komornika są zawieszone i pieniądze z pensji komornik przekazuje na depozyt ja jednocześnie zgodnie z ugodą o alimenty płacę alimenty wierzycielowi na konto. Czy można wnioskować u komornika o zwrot kosztów komorniczych za dany miesiąc skoro nie musiał wykonywać czynności.

Będę szukał tego orzeczenia mam nadzieje że je znajdę :)

Bardzo dziękuje rafal_26 za cierpliwość :) .

Dopóki wniosek nie zostanie cofnięty, komornik będzie MUSIAŁ ( w świetle prawa ) prowadzić egzekucję.

rafal_26 mimo iż biernie nie oczekuje na odpowiedz co do twojej informacji o orzeczeniu SN dotyczącego obciążenia byłej kosztami to jakoś ciężko to orzeczenie zlokalizować czy masz może jakiś wskazówki aby zlokalizować to orzeczenie.

I jeszcze pytanie napisałeś :
1. ale Ty nie poniosłeś żadnych kosztów, więc tylko wniosek o obciążenie nimi wierzyciela PO UMORZENIU egzekucji (dopóki się toczy komornik nie orzeka o kosztach);
co miesięczne koszty pobierane przez komornika przecież ja pokrywam.

Czy jeżeli chce płacić alimenty na konto depozytu sądowego to:
muszę udowadniać powód czy wystarczy powołanie się na art. i czy opłatę za otwarcie płaci się przy składaniu wniosku czy dopiero o pozytywnej decyzji ?
Czy gdy jeszcze nie opłaciłem 6krotności alimentów na depozyt mogę wogóle się starać o pozwolenie sądu na wpłacanie przeszłych alimentów na konto depozytu.

Robstar napisał:
rafal_26 mimo iż biernie nie oczekuje na odpowiedz co do twojej informacji o orzeczeniu SN dotyczącego obciążenia byłej kosztami to jakoś ciężko to orzeczenie zlokalizować czy masz może jakiś wskazówki aby zlokalizować to orzeczenie.

I jeszcze pytanie napisałeś :
co miesięczne koszty pobierane przez komornika przecież ja pokrywam.

Czy jeżeli chce płacić alimenty na konto depozytu sądowego to:
muszę udowadniać powód czy wystarczy powołanie się na art. i czy opłatę za otwarcie płaci się przy składaniu wniosku czy dopiero o pozytywnej decyzji ?
Czy gdy jeszcze nie opłaciłem 6krotności alimentów na depozyt mogę wogóle się starać o pozwolenie sądu na wpłacanie przeszłych alimentów na konto depozytu.

Gdybym znał sygnatury, to bym sam je podał.

Co do obciążenia tymi kosztami w zasadzie każdorazowo przysługiwała panu skarga. Teraz będzie to wymagało niestety, ale wytoczenia odrębnego powództwa, co do przeszłych, a co do obecnych stosownych wniosków do komornika i ew. skargi.

Jakie otwarcie, jaka zgoda sądu? Pieniądze wpłacamy na rachunek depozytowy sądu (na stronach każdego sądu wł. dla komornika jest on wskazany), w międzyczasie ustalamy to z komornikiem, upoważniamy komornika do podjęcia tych sum w razie uchybienia w przyszłości wpłaty alimentów. Jeśli chodzi o złożenie do depozytu sum pieniędzy, nie jest konieczna żadna zgoda. Jednak wszystko można uzgodnić z komornikiem (czego oczekuje, jakiej formułki itp). UCHWAŁA III CZP 153/07 z dnia 27 lutego 2008 r.

Radzę na prawdę porozumieć się z matką dziecka, przecież nie jest totalną idiotką i nie narazi siebie i dziecka na straty kolejnej kasy??!!

Proszę jej zaproponować takie rozwiązanie. Zgadza się dobrowolnie wycofać wniosek egzekucyjny od komornika, a pan odstąpi od zwrotu opłat, którymi ona winna być obciążona, bo bezpodstawnie wszczęła egzekucję (ona, a nie dziecko). W przeciwnym razie będzie pan dochodził od niej i od dziecka tych kwot. Co będzie ZNOWU uwzględnione przez sąd, a ona poniesie tego koszty i ponownie koszty procesu, bowiem pan teraz musi wynająć prawnika, bo nie ma czasu na kolejne procesy.

Radzę na prawdę porozumieć się z matką dziecka, przecież nie jest totalną idiotką i nie narazi siebie i dziecka na straty kolejnej kasy??!!
hmm :) tak myślisz :) napewno wykonam taką próbę ale na sprawie o przeciwegzekucję już się popisała i jest oczywiste o co jej chodzi.

rafal_26 chodzi mi o wpłacanie alimentów przyszłych nie do rąk matki /na konto tylko poprzez konto depozytu sądowego na który przekazuje pieniądze co miesiąc i ex pobiera sobie z sądu alimenty (oczywiście wcześniej ją muszę poinformować o takiej formie przekazywania alimentów).

i teraz z tego co wyczytałem to muszę złożyć wniosek o zgodę do sądu na przekazywanie alimentów na depozyt z art.486 § 2 .
1.Czy opłatę wnoszę 100zl dopiero gdy sąd zezwoli czy składaniu wniosku.
2.Czy jeżeli mam jeszcze komornika i nie wykonałem czynności z art.883 § 2 mogę ubiegać się o punkt 1.

Czy przeczytałeś powyższą uchwałę??

Powrót